Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț sărbătorește 188 de ani de la nașterea scriitorului Ion Creangă (1 martie 1837 – 31 decembrie 1889) pe toată durata lunii martie, începând cu câteva zile înainte.
Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“ va prezenta on-line, pe pagina de Facebook, un film intitulat „Ion Creangă – O viață de poveste“, realizat de bibliotecarii din cadrul secției.
Secția Carte de artă, multimedia „Victor Brauner“ organizează, în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, o expoziție de publicații și non-publicații (DVD, CD, cărți audio etc.), având ca subiect viața și activitatea marelui scriitor, precum și proiecții pe televizor ale unor fragmente din producții cinematografice inspirate din scrierile lui Ion Creangă: „Amintiri din copilărie“ (1965, regia Elisabeta Bostan), „Mama“, adaptare după „Capra cu trei iezi“ (1976, regia Elisabeta Bostan), „De-aș fi Harap Alb“ (1965, regia Ion Popescu Gopo), „Un bulgăre de humă“ (1989, regia Nicolae Mărgineanu).
De asemenea, pe pagina de Facebook a secției va fi făcută o prezentare a vieții și operei lui Ion Creangă.
Filiala „Dumitru Almaș“ Dărmănești va celebra marele povestitor printr-o serie de expoziții cu operele scriitorului, prin lecturarea, cu micii cititori, a mai multor fragmente din „Amintiri din copilărie“ și din alte povești, precum și prin dialoguri cu utilizatorii filialei despre viața și opera îndrăgitului scriitor.
Filiala „Vasile Conta“ Mărăței va aduce în atenția utilizatorilor bibliotecii o expoziție de publicații selectate din colecțiile de carte ale filialei, montată în vitrina filialei. Totodată, va face o prezentare info-documentară on-line, pe pagina de Facebook a secției, cu titlul „Personalități ale literaturii române: Ion Creangă, scriitor clasic și cel mai mare povestitor al literaturii române“.
Filiala de Carte străină are amenajată expoziția de carte „Farmecul operei lui Ion Creangă“, cu traduceri ale „Amintirilor din copilărie. Povești, povestiri“ în limbile engleză, franceză și germană, precum și aprecieri critice în limba franceză, care va putea fi văzută în perioada 28 februarie – 14 martie 2025.
Tot la Filiala de Carte străină vor avea loc, joi, 6 martie 2025, de la ora 16.00, prezentarea, atelierul de lectură și vizionarea de secvențe din ecranizările operei lui Ion Creangă „Valorile copilăriei în opera lui Ion Creangă“, cu participarea copiilor și voluntarilor din cadrul Programului educațional „Ajungem Mari“ Piatra-Neamț, în parteneriat cu Asociația Lindenfeld.
Compartimentul Colecții speciale, fond documentar „G.T. Kirileanu“ va susține o evocare a lui Ion Creangă, pe baza publicațiilor din colecțiile speciale ale bibliotecii, cu participarea elevilor de la Școala nr. 8 Piatra-Neamț, clasele a VII-a A și a VII-a B, însoțiți de prof. Elena Simionescu, prof. Nicoleta Cămăruț și bibliotecar școlar Angela Ursachi, marți, 4 martie 2025, de la ora 13:00, în sala Info Club 2.
De asemenea, pe ecranul computerizat din spațiul expozițional de la parterul Corpului A va rula, toată luna martie, prezentarea „Întâlniri cu Ion Creangă în Colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene «G. T. Kirileanu» Neamț“.
Tot aici va fi prezentă o expoziție de carte, periodice și facsimile din Colecțiile speciale cu titlul „Ion Creangă – 188 ani de la naștere (1 martie 1837 – 31 decembrie 1889)“.
Precizăm că în „Biblioteca digitală“ de pe site-ul Internet al bibliotecii, există două capitole dedicate povestitorului, cu resurse importante accesibile de oriunde din lume: „Învățătorul Creangă“ – https://bibgtkneamt.ebibliophil.ro/cautare-avansata?c=crw&f1=299a&s1=l&v1=&f2=700a&s2=c&v2=&f3=606a&s3=b&v3=creanga+ion+%28invatator%29&ca=1&o=&d=asc&u=ca; și „Ion Creangă (autor)“: https://bibgtkneamt.ebibliophil.ro/cautare-avansata?c=crw&f1=670a&s1=b&v1=ion+crea&f2=700a&s2=b&v2=creanga&f3=210d&s3=l&v3=&ca=1&o=&d=asc&u=ca.
„Onorăm, la fiecare 1 martie, unul dintre cei mai importanți scriitori ai limbii române, care ocupă un loc important în colecțiile bibliotecii și în lecturile utilizatorilor. Sărbătorim, totodată, personalitatea cărturarului Gheorghe Teodorescu Kirileanu, cel mai important editor al scrierilor povestitorului de la Humulești“, a precizat prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.
(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)