Numeroși iubitori de carte, inclusiv mama autorului, în vârstă de 92 de ani, au participat, joi, 30 ianuarie 2025, la Biblioteca Județeană, la lansarea volumului „Istoria universului. Începutul absent“ de Mihai Rotaru. Lucrarea a apărut anul trecut la Editura Akakia din București și conține inspirate picturi realizate de plasticiana Andreea Apăvăloae special pentru această scriere.
„Am pornit de la ideea că Universul se naște din ceva. Să știți că cea mai mare parte a Universului înseamnă peste 70 la sută energie întunecată. Ea nu a fost identificată, eu am propus pentru cine va citi un fel de dispozitiv care să depisteze această energie. Nimic din ceea ce se petrece în Univers nu este întâmplător. Totul are un scop, un sens, totul este în evoluție. Materia evoluează de la simplu la complex, viața de la neviu la viu”, a subliniat Mihai Rotaru.
Această interesantă scriere de 242 de pagini a fost prezentată viitorilor cititori de profesorul universitar doctor Gheorghe Surpățeanu, membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință din România. „Am citit această carte cuvânt cu cuvânt. Volumul imens de informații este prezentat de Mihai Rotaru într-un limbaj accesibil, agreabil. Important este faptul că puține sunt locurile în care autorul nu vine cu propriile păreri care fac și mai interesantă această carte. Eu îl felicit și vă asigur că în spatele acestei cărți se află un om care știe foarte multe despre Univers, un om, în primul rând, extrem de pasionat”, a spus Gheorghe Surpățeanu.



„Este un eveniment important pentru autor, dar și pentru noi. Ne bucurăm că ați venit într-un număr atât de mare să asistați la aceste interesante expuneri despre profunzimile Universului”, a spus prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene.
Manifestarea a mai cuprins momente muzicale la pian susținute de Alexandru Cojocaru, licențiat al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima“ Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț și a fost urmată – potrivit tradiției – de acordarea autografelor.
Aflat la debut, Mihai Rotaru s-a născut la 14 octombrie 1958 în comuna Berești-Bistrița, județul Bacău. A urmat școala gimnazială din comuna natală în perioada 1965-1973, iar apoi a absolvit Liceul cu profil de aviație „Henry Coandă“. În perioada 1978-1981 a urmat Școala militară de ofițeri activi de geniu construcții și căi ferate, iar apoi a fost repartizat la regimentul de geniu al aviației, unde a slujit până în anul 1988. A continuat, apoi, studiile la Academia de Înalte Studii Militare, Facultatea de Arme Întrunite, în perioada 1988-1990. A făcut parte din Batalionul de vânători de munte (1990-1991) și Batalionul de misiuni speciale (1991-1998). În anul 1998 s-a pensionat.
Violeta MOȘU