În luna noiembrie 2024, în cadrul acțiunilor organizate sub tutela Inspectoratului Școlar Județean Neamț, în cadrul Palatului Copiilor din Piatra-Neamț și-au dat întâlnire, într-o amplă acțiune și sub îndrumarea doamnei inspector Postolică Steluța, inspector responsabil cu activitățile extrașcolare din cadrul I.S.J. Neamț, toate cadrele didactice și conducătorii Palatului și Cluburilor Copiilor din județul Neamț, și anume reprezentanții din localitățile Roman, Săbăoani, Târgu-Neamț, Piatra-Neamț și Bicaz.
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/thumbnail-8-1024x768.jpg)
Făcând parte din programele obligatorii existente la nivel preuniversitar, cercurile pedagogice reprezintă o serie de activități metodico-științifice și psihopedagogice, organizate la nivelul unităților de învățământ sau pe grupe de unități în această formă, dar și sesiuni metodico-științifice de comunicări sau schimburi de experiență pe probleme de specialitate și psihopedagogice, completând activitățile anuale privind formarea continuă a personalului din învățământul preuniversitar.
Întregul program al activității desfășurate la Palatul Copiilor din municipiul Piatra-Neamț s-a dorit a se constitui ca for de sinteză, de evaluare a rezultatelor procesului de învățământ și a factorilor care determină eficiența acestuia, de comunicare și valorificare a experiențelor didactice și a concluziilor cercetării pedagogice efectuate de cadrele didactice, de evaluare critică și constructivă a metodelor de predare-învățare, a conținuturilor și modurilor de organizare a procesului educațional, de lansare a unor proiecte educaționale cu impact la nivel local, județean, național și internațional.
Astfel, colega noastră, doamna profesor Pâslariu Antipia Nicoleta, de la Cercul de ecologie și protecția mediului, a prezentat un moment interactiv, alegând să pună în lumină Valorile, printr-un joc puzzle – Valorile noastre cele mai importante.
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/thumbnail-6-1024x768.jpg)
Invitații au avut de scris pe piesa de puzzle primită, Valoarea care îi reprezintă, pe care o dețin sau doresc să și-o însușească. După ce piesele au fost unite, bucuria și taina mesajelor au fost transmise în toată sala. Dintr-o singură privire, numeroase îndemnuri te ajută și te inspiră să înaintezi pe calea către perfecțiune. Am înțeles că valorile și gândurile frumoase împărtășite duc negreșit, nu doar ca un simplu exercițiu, la cooperare și bună înțelegere.
Am accesat și am găsit o modalitate grozavă de a urmări unde ne aflăm pe Scara Valorilor și care trebuie să ne fie țelul de zi cu zi. Succes tuturor, spre a fi cât mai sârguincioși spre adunarea Valorilor care ne fac cu adevărat Oameni.
Totodată, colegul nostru, profesor Pâslariu Ionel, de la cercul de șah, a prezentat un material legat de importanța valorilor în ziua de astăzi și cum pot fi ele integrate în curriculum. Școala poate fi mai mult și este, decât un simplu canal de transmitere a unor informații .
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/4weq-1024x768.jpg)
În partea a doua a prezentării au fost propuse valorile pe care le transmite șahul și care pot fi transpuse și în viață. Aceste valori sunt răbdarea și disciplina, gândirea strategică și planificarea, respectul pentru adversar, gestionarea riscurilor, rezolvarea unor probleme complexe și adaptabilitatea .
În încheiere, domnul profesor a prezentat câteva competiții pe care le organizează în parteneriat comun cu clubul de la Roman, Pionii Romașcani, cum sunt Cupa Familiei la șah și Cupa „Margareta Teodorescu”, de la care copiii înscriși la acest cerc se întorc întotdeauna cu cupe, medalii și diplome, încununându-le munca și răsplătind eforturile susținute ale cadrelor didactice implicate.
Încununând deja participarea la câteva competiții de carting în acest nou an școlar, domnul profesor Cerbu Constantin, de la cercul de carting, a susținut o prezentare cu tema „Educația axată pe valori”.
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/5weq-1024x768.jpg)
Un cetățean exemplar se construieşte, nu se naște. Așa cum învățăm matematica și limbile străine, ar trebui să devenim și specialiști în acele lecții care sunt fundamentale pentru a trăi în armonie și progres social.
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/3dse-1024x768.jpg)
Valorile educaționale sunt esențiale în viața oamenilor, deoarece formează fundamentul comportamentului, deciziilor și relațiilor interpersonale. Ele contribuie la dezvoltarea unui caracter solid, la înțelegerea corectitudinii, respectului și responsabilității și la promovarea unei societăți bazate pe principii etice. Fără acestea și alte principii etice care ne definesc ca ființe umane, ne va fi dificil să construim o lume mai bună.
Principalele valori educaționale sunt empatia, respectul, gândirea critică, cooperarea, spiritul de echipă, curajul, temperanța, curiozitatea, dragostea de învățare și perseverența. Toate aceste valori mă și ne ghidează zilnic în activitatea la cercul de karting, reprezentând semințele sădite astăzi care vor înflori în cetățenii responsabili de mâine.
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/4dse-1024x768.jpg)
Doamna profesor Dana Hârțan, de la Cercul de creații confecții, a captat atenția colegilor participanți cu un moment interactiv – Cât de mult te bucuri atunci când primești un compliment? Mai ales când ai un moment de așteptare, de suspans și de curiozitate până deschizi plicul si afli… Am scris și am primit un compliment, am adunat zâmbete senine de la toți la deschiderea plicului. Pentru copii a fost și mai ușor, fiecare a dat, pe lângă plic și o îmbrățișare celui de lângă și un desen mic: inimioară, curcubeu, soare sau o floricică. O să aducem cât mai multe momente magice la Palatul Copiilor!
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/2dsa-1024x768.jpg)
Doamna profesor Petrariu Cristina, de la Cercul de Pictură II, a participat cu o prezentare a activităților extracurriculare realizate în perioada septembrie – noiembrie 2024: s-au realizat, pe lângă activităţile curente din cadrul atelierului şi trei proiecte educaţionale extracurriculare de anvergură, respectiv, în ordine cronologică – expoziţia de design textil QR QUILT, Concursul Internaţional de Arte plastice pentru copii 25 Encontro Internacional de Arte Jovem Evora, Portugalia, ed.a XXV-a, precum şi Concursul Internaţional de Arte plastice pentru copii PIATRA-NEAMŢ CREATIV, ediția a VIII-a.
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/7dsq-1024x768.jpg)
Expoziţia de design textil QR QUILT face parte din Seria de expoziţii ORA DE ATELIER– un parteneriat de succes între Palatul Copiilor Piatra-Neamţ, Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi- Facultatea de arte Vizuale şi Design, Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ şi Asociaţia Culturală „Arte.Ro” Piatra-Neamţ. Seria de expoziţii, ajunsă deja la cea de-a patra ediţie, a cuprins lucrări de arte textile realizate de către studenţii secţiei de Design textil, a Universităţii de Artă ieşene, coordonaţi de conf. univ. dr. Ecaterina Mărghidan. O parte dintre aceşti studenţi talentaţi şi-au început parcursul profesional creator în spaţiul cercului de Pictură II, din cadrul Palatului Copiilor din Piatra-Neamţ, ceea ce confirmă, încă o dată, importanţa continuităţii, ca expresie a educaţiei bazată pe valori. Proiectul s-a concretizat şi în realizarea unui catalog, care prezintă succint celelalte patru ediţii şi oferă, prin cuvântul înainte al coordonatoarei, valoroase informaţii despre autori, tehnici folosite, dar şi despre importanţa parteneriatului educaţional care a condus la succesul activităţilor comune realizate.
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/4dsq-768x1024.jpg)
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/5dsq-1024x768.jpg)
Cea de-a doua activitate importantă realizată în cadrul Cercului de Pictură II, respectiv, Concursul Internaţional de Arte plastice pentru copii, 25 Encontro Internacional de Arte Jovem, Ediția a XXV-a, s-a desfăşurat în oraşul Evora din Portugalia, în perioada 7-13 octombrie 2024. Şi această activitate de anvergură a fost rodul unui parteneriat care se desfăşoară deja de peste 10 ani, între Palatul Copiilor Piatra-Neamţ, Teoartis Art Gallery şi Fundaţia Eugenio de Almeida din Evora, Portugalia şi Asociaţia Culturală „Arte.Ro” Piatra-Neamţ. Parteneriatul public-privat, a demonstrat, şi de această dată, că 7 copii români pot reuşi să facă cinste ţării, reprezentând cu succes România, într-un concurs internaţional relevant pentru arta tânără, emergentă. În urma expedierii poştale a unei importante colecţii de lucrări de pictură în Portugalia, la o primă etapă a concursului, Cercul de Pictură II a fost recompensat cu 7 medalii de aur, 6 medalii de argint şi 4 menţiuni. De asemenea, 7 copii au fost nominalizaţi să participe la cea de-a doua etapă – cu participare directă – la concursul internațional. (Miruna Anghel, Maia Morţe, Casia Rînja Ciobota, Maria Ştefan, Ştefania Călin, Denisa Stoleru şi Ana Iordan). S-au distins, la categoria de vârstă 12-15 ani, Casia Maria Rînja Ciobota (Premiul I), Maria Ştefan (Premiul al II-lea) şi Maia Morţe (Premiul al III-lea şi Premiul al II-lea, la categoria specială).
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/6dsq-1-1024x768.jpg)
Motivaţia puternică, munca neîntreruptă şi urmarea vocaţiei proprii, au condus la succesul acestui proiect şi la îndeplinirea obiectivului nostru permanent-dezvoltare personală şi profesională prin educaţie artistică.
Cel de-al treilea proiect dezvoltat în cadrul Cercului de Pictură II, la începutul acestui an şcolar, International Art Competition for Children PIATRA-NEAMŢ CREATIV, Concursul Internaţional de Arte plastice pentru copii PIATRA-NEAMŢ CREATIV, Piatra-Neamţ- România, a ajuns, deja, în 2024, la cea de-a VIII-a ediţie. Partenerii proiectului, Palatul Copiilor Piatra-Neamţ, Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ şi Asociaţia Culturală „Arte.Ro” Piatra-Neamţ s-au asociat spre a realiza un context potrivit pentru ca cele 127 de şcoli din cele 30 de ţări de pe tot mapamondul, care au participat la această ediţie să intre într-o competiţie autentică, valoroasă, dominată de fair-play şi creativitate. În urma unei jurizări complexe şi deosebit de dificile, realizată de către profesionişti ai domeniului cultural, au fost desemnate şcolile şi elevii câştigători.
Multitudinea de medalii, diplome şi trofee vor fi expediate poştal până la sfârşitul acestui an calendaristic. Din cauza spaţiului limitat, doar o foarte mică parte dintre lucrările premiate au fost expuse şi pot fi admirate în perioada 4-29 noiembrie, pe simezele Sălii Cupola, a Bibliotecii Judeţene. În cadrul finisajului expoziţiei, (29 noiembrie 2024, ora 17:00, Sala Cupola) se va face prezentarea proiectului şi a lucrărilor premiate şi expuse. În deschidere, publicul se va putea bucura de surprize muzicale dar şi premierea elevilor Cercului de Pictură II care au obţinut în perioada februarie – noiembrie 2024 premii şi distincţii la concursurile internaţionale de arte plastice destinate copiilor. Corolarul acestui proiect evidențiază, încă o dată, importanţa concursurilor şi expoziţiilor de arte vizuale, ca metodă de evaluare didactică şi autoevaluare a elevilor, la nivel înalt.
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/2dsq-1024x768.jpg)
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/1dsq-1-1024x768.jpg)
Nu în ultimul rând, conducerea Palatului Copiilor Piatra-Neamț, prin vocea domnului profesor Țoc Ovidiu, a anunțat punerea bazei unui nou parteneriat educațional încheiat cu Clubul Sportiv Ceahlăul (director, profesor Gavril Valentin), și anume cu secția de radioamatorism, reprezentată prin domnul antrenor Paisa Gheorghe, care a luat cuvântul în cadrul întâlnirii, prezentând numeroasele beneficii ce rezultă din această colaborare, toate pentru și în interesul copiilor din municipiul Piatra-Neamț, amatori și iubitori ai acestei frumoase discipline, scoțând în evidență titlurile naționale aduse de acești tineri participanți la Concursul Național de Radioamatorism Cupa Elevului – 2024, faza națională organizată de Ministerul Educației, unde unitatea Palatul Copiilor Piatra-Neamț a obținut locul I, alături de multiple premii și diplome de locul I și II obținute la nivel individual.
![](https://dordeneamt.ro/wp-content/uploads/2024/12/6weq-1024x768.jpg)
(Palatul Copiilor Piatra-Neamț)