Sala „Millenium” a Central Plaza Hotel din Piatra-Neamț a găzduit, vineri, 29 noiembrie 2024, un eveniment deosebit: lansarea lucrării Absolvenții de ieri, artiști ai lumii de azi și dascălii lor, în fapt, istoricul Liceului de Arte Victor Brauner Piatra-Neamț (1960-2020), valoroasă instituție de învățământ în domeniul artistic la nivel național, urmașa Școlii Elementare de Artă și a Școlii de Muzică și Arte Plastice.
În Cuvântul înainte se arată că istoricul școlii reprezintă, fără a fi exhaustiv, o trecere în revistă a celor mai importante secvențe din viața școlii, ce au marcat discipolii și dascălii, prin crearea unei stări de spirit.
Cititorul este informat că este o prezentare a unei școli care, în pofida tuturor dificultăților, a reușit să se impună drept creatoare de frumos, prin copiii, tinerii și profesorii ce i-au trecut pragul… „Prin sunete muzicale, forme, culori, cuvinte, arta transcede cotidianul, oferind posibilitatea regăsirii memoriei afective”.
De-a lungul celor șase decenii de activitate, aici s-a format un mare număr de tineri care au devenit nume de referință în domeniul artelor, cu o carieră prestigioasă în țară și străinătate. De la numai câteva specializări existente la inaugurare (1960, prof. Eugen Zare, primul director), școala și-a mărit, de la an la an, numărul de clase și elevi, devenind astăzi un centru de cultură și educație de înaltă ținută profesională.
Prof. dr. Luminița Moscalu (coordonatoarea volumului, împreună cu prof. Carmen Elena Corlățeanu, directoarea liceului), a menționat că acest volum „reunește etape, fapte, amintiri, în conformitate cu datele pe care noi le avem în arhiva școlii. Considerăm că este un început care poate fi completat ulterior. Volumul este structurat pe cinci capitole: Istoricul școlii, Viața școlii (secvențe), Resurse umane (Școala Elementară de Artă, Liceul de Arte „Victor Brauner”), Dascăli și Discipoli și Evenimente marcante din viața școlii. Noi, toți profesorii școlii, suntem datori să-i cultivăm amintirea excepționalului profesor de muzică Theodor Macarie, al doilea director al școlii, începând cu anul 1962, care, prin munca sa creatoare, alături de pictorul Gheorghe Vadana, inspectorul care a susținut înființarea oficială a liceului în 1990, și profesorul Mihăiță Albu, a adus prestigiul de care se bucură azi”.
Cartea, la care au mai contribuit prof. Mihăiță Albu, prof. Florin Podariu, prof. Teodor Dan Moscalu (+), prof. Carmen Bârjovanu, bibliotecar, Dana Achiței, conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu Frunză, conf. univ. dr. Radu Oțel, prof. dr. Adrian G. Romila, prof. Alina Elena Stanciu, prof. Cătălina Șulea, prof. Ionela Butescu, Mihaela Grosu, Gabriela Beteringhe, Cristian Laiu, se impune atenției cititorului, în primul rând, prin prezentarea detaliată a elevilor și profesorilor de ieri și de astăzi, dar și prin bogăția de informații, statistici, documente și fotografii. Coperta și designul aparțin prof. dr. Ana-Maria Lemnaru-Calistru.
„Lucrarea Absolvenții de ieri, artiști ai lumii de azi și dascălii lor face parte din proiectul cultural Valoarea și talentul absolvenților de odinioară redescoperite și restituite comunității, finanțat de Municipiul Piatra-Neamț. Acesta a mai inclus Concursul Național de Interpretare Vocală Elena Botez, ediția a VII-a, și dialogul cu soprana Cellia Costea, desfășurat în Sala Rotondă a Teatrului Tineretului”, a menționat prof. Carmen Elena Corlățeanu, directoarea Liceului de Arte „Victor Brauner”.
Au mai împărtășit amintiri dragi profesorul Mihăiță Albu, conf. univ. dr. Vasilica Stoiciu Frunză, prof. Silvia Vais, prof. Ionel Ceobanu, conf. univ. dr. Mihaela Spiridon, lect. univ. dr. Alexandru Veleșcu, prof. Lelia Harabagiu, prof. dr. Elena Preda, prof. Mariana Papară, prof. Petru Negru și prof. Sînziana-Olivia Zaharia.
Invitata specială a acestui eveniment a fost Veronica Anușca, soprană a Operei Naționale din București, absolventă a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, una dintre vocile cele mai apreciate ale scenei lirice din România. I s-au alăturat pianistul George Țăranu (prof. coordonator: Mariana Anghel), Grupul BelCanto (prof. coordonatori: Olguța Toma, Narcisa Pavel, Alexandra Costin, Cristina Ilie), Ansamblul instrumental „Academica” (prof. Adelin Onțanu – oboi, prof. Maricel Andrei – fagot, prof. Daniel Rudichi – pian) și profesorul corepetitor Adrian Stroici.
Violeta MOȘU