duminică, decembrie 8, 2024
AcasăActualitateSărbătoarea Colegiului Național „Petru Rareș” - 155 de ani de existență

Sărbătoarea Colegiului Național „Petru Rareș” – 155 de ani de existență

*„Ne-am rugat pentru ei, pentru cei trei corifei: Calistrat Hogaș, Ioan Negre și Mihai Stamatin. Le-am mulțumit cu pioșenie pentru ce au lăsat urmașilor: acest sanctuar al culturii nemțene, Colegiul Național Petru Rareș!”

*„Absolvenții noștri sunt pretutindeni, cucerind piscurile excelenței și cinstind renumele instituției în care s-au format ca oameni compleți, performanți”.

*„În această școală, de-a lungul anilor, au trudit sute și sute de profesori și au făcut performanță mii de elevi. Considerăm că merităm în continuare eticheta prestigiului!”.

Eveniment de seamă, trăit cu intensă emoție și bucurie, miercuri, 27 noiembrie 2024. Profesorii și elevii Colegiului Național „Petru Rareș” au sărbătorit 155 de ani de performanță în educație, alături de parteneri, colaboratori, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Neamț, foști dascăli, absolvenți. O instituție care-și merită faima de școală de elită a învățământului românesc, din primul moment al existenței și până în prezent.

Organizate în parteneriat cu Primăria Piatra-Neamț și Asociația „Alumni Petru Rareș”, activitățile au debutat de la primele ore ale dimineții când un grup de elevi a fost la Cimitirul Eternitatea, pentru a-i comemora pe ctitorii liceului. „Aici și acum, din veacuri sunt lângă noi, ctitorii școlii noastre… Spre apus de soare, pe tărâmul eternității, al locului lor de odihnă, ne-am rugat pentru ei, pentru cei trei corifei: Calistrat Hogaș, Ioan Negre și Mihai Stamatin. Le-am mulțumit cu pioșenie pentru ce au lăsat urmașilor: acest sanctuar al culturii nemțene, Colegiul Național Petru Rareș! Dumnezeu să îi odihnească în pacea Sa. Nemărginită recunoștință! Comunitatea rareșistă!”, scria în postarea de pe pagina de Facebook a unități de învățământ.

Deschiderea oficială a avut loc în sala de festivități, în prezența prefectului Adrian Bourceanu și a primarului Vasile-Adrian Niță, absolvent al Colegiului „Petru Rareș”, promoția 1999. Amfitrioni au fost elevii Iustina Iordăchescu și Oliver Tonco. „De 155 de ani credem în puterea educației. În această școală, de-a lungul anilor, au trudit sute și sute de profesori și au făcut performanță mii de elevi care are au învățat, și-au tocit coatele pe băncile școlii, obținând rezultate care au făcut ca această școală să fie ceea ce este astăzi. Considerăm că merităm în continuare eticheta prestigiului, evidențiind atât tradiția, cât și perspectiva modernă a educației promovate de colegiu. Ne situăm în linia școlilor românești de prestigiu, ca leagăn de educație și instruire pentru figuri marcante ale vieții culturale, politice, științifice românești pe plan local, național și internațional. Atinși fiind de spiritul Rareșului – care există, dar nu poate fi văzut – am decis că este corect ca pe unul dintre pereții școlii să fie portretele profesorilor care au trudit în această școală măcar 15 ani. Și sunt acolo, la loc de cinste”, a subliniat prof. Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național „Petru Rareș”.  

S-au alăturat cu discursuri calde, emoționante: prof. Roxana Prisacaru, inspector de limba și literatura română/purtător de cuvânt la ISJ Neamț, prof. Brândușa Andrei, directoarea Colegiului Național „Calistrat Hogaș”, școală-membră a Alianței Colegiilor Centenare (alături de Colegiul Național „Petru Rareș” și Colegiul Național „Roman-Vodă”), părintele Dan Ovidiu Cojan, preotul paroh al Bisericii „Sf. Ioan Domnesc”.

Un moment mult așteptat a fost proiecția filmului documentar „Tataia”, dedicat scriitorului Calistrat Hogaș, primul director din îndelungata istorie a colegiului. Creația are la bază volumul „Tataia. Amintiri din viața lui Calistrat Hogaș”, scris de fiica acestuia, Sidonia. Prima ediție a manuscrisului încheiat în 1932 a apărut în anul 1940, iar a doua ediție, critică, revăzută și completată după dorința autoarei, a văzut lumina tiparului la Editura Crigarux din Piatra-Neamț, în anul 2001, sub îngrijirea muzeografului Alexandrina Bostan. „Filmul a fost realizat de o echipă de entuziaști, în frunte cu actorul Andrei Merchea: Iustina Iordăchescu, Anya Mihăilă, Alessia Alistar, Amalia Maria Adăscăliței, Oliver Tonco, Rareș Sandu și Angelo Cozma. Ne-au fost alături peste 60 de elevi, Bogdan Mihăilă (tatăl Anyei), colegii mei de cancelarie : Irinel Cozma, Diogene Mihăilă, Sonia Iacoban, doamna bibliotecară Elena Popa (care e vocea Sidoniei Hogaș). Toată activitatea noastră nu era posibilă fără sprijinul direcțiunii Colegiului: Grigoruță Oniciuc și Claudia Jora, care nu doar au căutat surse de finanțare, dar și-au transformat biroul în platou de filmare, iar celebra pălărie a lui Hogaș și pelerina lui provin din garderoba directorului. Mulțumim Primăriei, Consiliului Local și Asociației Alumni Petru Rareș, pentru finanțarea proiectului nostru”, a menționat profesoara de istorie Dorina-Luminița Drexler, inițiatoarea acestui demers cinematografic. „Actorul Andrei Merchea a fost și regizor, și mentor, și psiholog, și consilier, și specialist în montaj și de toate”, a mai adăugat Dorina-Luminița Drexler.

Ceremonia a continuat cu prezentarea simbolului heraldic al colegiului, avizat de Comisia Națională de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române, și vernisajul expoziției documentare. De asemenea, au fost lansate noile numere ale Anuarului Colegiului, Revistei Flori de munte și ale ziarului Rareș Press și jucarea spectacolului de teatru „Cuvinte, Cuvinte…” prezentat de Trupa Teen Act.

Violeta MOȘU; Foto: Facebook Dorina-Luminița Drexler, Facebook Colegiul Național „Petru Rareș”.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments