Évora, orașul-muzeu al Portugaliei, capitala regiunii Alto Alentejo, a găzduit, între 6 și 12 octombrie 2024, cea de-a XXV-a întâlnire internațională a artei plastice destinată copiilor și tinerilor (International Meeting of Juvenile Art), în organizarea Teoartis Galeria (director, prof. Teodolinda Pascoal), cu sprijinul Consiliului Local Évora. Tinerele artiste din Piatra-Neamț: Casia Maria Rînja Ciobotă, Maria Ștefan, Maia Andreea Morțe, Miruna Ilinca Anghel, Ana Iordan, Denisa Stoleru și Ștefania Călin, membre ale Palatului Copiilor și ale Asociației Culturale Arte.Ro (profesor coordonator, Cristina Petrariu), în spiritul unei îndelungate participări, s-au distins prin formule artistice îndrăznețe captând și de această dată atenția și interesul juriului. În ansamblu, a fost un spectacol uimitor, de o mare diversitate artistică, tehnici, concepte și modalități de exprimare. Casia Maria Rînja Ciobotă a obținut Premiul I, Maria Ștefan, Premiul al II-lea și Maia Andreea Morțe, Premiul al III-lea, la categoria de vârstă 12-15 ani. Maia Andreea Morțe a intrat în posesia Premiului al II-lea și la secțiunea „Ferestre”.
„Acest festival, unul dintre primele ca mărime din lume, are ca scop stimularea imaginației și a sensibilități artistice a copiilor, prin crearea unor contexte favorabile dezvoltării abilităților din domeniul artelor plastice. Ca de fiecare dată, programul de activități a fost complex, promovarea schimburilor culturale la toate nivelurile, fiind, de fapt, marele câștig pentru participanți. Prin aceste lucrări de artă, copiii își formează gândirea creativă și simțul estetic, dezvoltându-și într-un mod adecvat bazele acestei frumoase sfere de activitate. Ne-am aflat pentru a noua oară la Évora și ne bucurăm nespus. Dacă Maia Andreea Morțe, Miruna Ilinca Anghel, Ana Iordan și Denisa Stoleru au mai trecut prin furcile caudine ale unui concurs de o asemenea anvergură, Casia Rînja Ciobotă, Maria Ștefan și Ștefania Călin au fost prezente pentru prima dată, fapt care face și mai importante rezultatele obținute. Apreciem într-un mod deosebit frumusețea locurilor, ospitalitatea și amabilitatea celor care ne-au găzduit, motiv pentru care adresăm sincere mulțumiri”, a spus profesoara Cristina Petrariu.
Semnalul de deschidere a festivalului, care, de fiecare dată, reunește zeci de tineri artiști din Europa și Asia, s-a dat la Palatul D. Manuel (denumit Centrul de Interpretare a orașului), situat în frumoasa Grădină Publică din Évora. Acest impunător pavilion din secolul al XVI-lea, este singura clădire care a mai rămas în picioare din vechiul ansamblu al Palatului Regal, distrus în secolul al XIX-lea. „Pasiunea pentru artă și frumos a doamnei Teodolinda Pascoal a adunat, de-a lungul anilor, tineri din cele mai diverse părți ale planetei. Ei au pictat Évora din perspective pe care cei care locuiesc în acest oraș le uită adesea. Nu sunt doar tineri care pictează și desenează pe străzile orașului, ci și importanți reprezentanți ai construcției unei lumi mai bune”, a subliniat José Conde, reprezentantul Primăriei Évora.
Născută la Évora în anul 1942, Teodolinda Pascoal este un nume ilustru în arta și cultura lusitană, cu o bogată activitate didactică. Îndrăgostită de arta sa, Teodolinda Pascoal a organizat prima ediție a acestui prestigios concurs în anul 2000. „Lucrurile ne oferă întotdeauna ceea ce căutăm în ele. Pentru noi, acesta este un moment decisiv care marchează un ideal pe care l-am avut când am înființat acest festival. Suntem conștienți de dificultățile pe care le avem în față. Totuși, dacă am învățat să le depășim, în acești ani, este pentru că această perseverență ne face mai puternici. Suntem foarte bucuroși că am ajuns să organizăm a XXV-a ediție. Vă mulțumesc tuturor pentru că întotdeauna mi-ați fost foarte aproape, deși ne despart mii de kilometri”, a declarat Teodolinda Pascoal.
Vreme de o săptămână, artiștii pietreni au reușit să învingă greutăţile cauzate de timpul nefavorabil oferind, cu o matură încadrare în stil, detalii ale principalelor obiective ale acestui oraș plin de istorie, clasificat ca sit al Patrimoniului UNESCO din anul 1986: Biserica São Francisco, Muzeul Național de Artă Frei Manuel do Cenáculo și Piața Giraldo, inima Évorei.
Grupate tematic, lucrările câștigătoare de la ediția precedentă – bogate materiale vizuale -, au putut fi admirate pe simezele Bisericii São Francisco, ale Fundației Eugénio de Almeida, Galeriei Teoartis și ale Muzeului Național de Artă Frei Manuel do Cenáculo. Anul trecut, preocupările de creație ale Maiei Andreea Morțe au situat-o pe locul I, iar cele ale Mirunei Ilinca Anghel și Anei Iordan au fost recompensate cu mențiuni de onoare.
La fiecare ediție a festivalului, într-o fază preliminară, este aleasă o temă pentru care sute de elevi lucrează în cursul anului școlar. De această dată, tema propusă a fost „Comori din adâncurile mărilor și oceanelor”. În urma expedierii colecției tematice, s-au obținut următoarele rezultate: medalie de aur: Casia Maria Rînja Ciobotă (12 ani), Denisa Stoleru (19 ani), Alexandra Postolică (18 ani) Irina Aelenei (15 ani), Maria Ștefan (14 ani), Miruna Ilinca Anghel (14 ani) și Ricardo Adăscăliței (12 ani); medalie de argint: Ana Iordan (15 ani), Bianca Patrichi (15 ani), Ștefania Călin (12 ani), Bianca Agoroaei (16 ani), Nectaria Romila (16 ani), Stela Zavatta (10 ani); mențiune: Ania Pița (12 ani), Iris Andone (10 ani), Maria Găină (7 ani), Teodora Timofte (10 ani). Lucrările premiate sunt expuse la Biserica São Vicente, cunoscută și sub numele de Biserica Martirilor din Évora, între 1 și 31 octombrie.
Ca o încununare a activităților, participanții au vizitat și trei dintre cele mai importante obiective turistice ale lumii care se găsesc în Portugalia: Sanctuarul de la Fatima, devenit un faimos loc de pelerinaj în anul 1917, când trei copii păstori au afirmat că au fost martorii a șase apariții ale Fecioarei Maria, Mănăstirea Batalha (Santa Maria da Vitória), simbol al independenței lusitanilor, capodoperă a artei gotice tărzii împletită cu stilul manuelin, și Nazaré, orașul situat pe coasta Atlanticului, cunoscut pentru Sanctuarul Maicii Domnului și, mai nou, pentru valurile sale uriașe. Și pentru că lumea este mică, în spațiul sitului Mănăstirii Batalha, artiști pietreni au admirat și „Triunfo”, expoziția personală a sculptorului român Virgil Scripcariu, deschisă până la 1 aprilie 2025. Acestor locuri li s-au adăugat Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Colecția Berardo, Turnul Belém și Mănăstirea Jerónimos, toate din Lisabona.
Violeta MOȘU