„Evadare prin muzică/2.2.” este, în primul rând, o expoziție concepută după personalitatea artistică rafinată a Vioricăi Ciucanu. Cele 32 de lucrări reprezintă dovada maturității, a gândirii sale plastice, „artista aducând un suflu nou și creând o punte metaforică între muzică și orașe. Întregul concept curatorial este, de această dată, construit în jurul Inspirației”, după cum subliniază curatorul Ana-Maria Ilie.
Mai mult, acest echilibru puternic prin forța și eleganța concepției și, totodată, atât de sensibil prin redarea sa vizuală, încununează convingător această reuniune plastică de foarte bun nivel. Vernisajul expoziției de la Galeria „Lascăr Vorel” a avut loc astăzi după-amiază (marți, 17 septembrie 2024), iar mulți prieteni i-au fost alături Vioricăi Ciucanu. „Muzica este arta de a gândi cu sunete. Nimeni nu știe dacă muzica a fost inventată înaintea limbajului sau în același timp. Ea ne însoțește în viață și regăsim momente din viață în anumite melodii. Eu fac legătura dintre muzică și culoare”, a spus Viorica Ciucanu.
Aceasta este a douăzeci și doua expoziție personală a Vioricăi Ciucanu, respectiv a doua care tratează acest subiect, după cea de la Timișoara, de la Galeria Art-Hoc (8-30 mai 2023). „Evadare prin muzică/2.2.” este o subdiviziune a unui vast concept artistic: „Complexitatea umană”, început în urmă cu 10 ani și care a avut la bază trei piloni: religia, știința și arta.
„Evadare prin muzică este o expoziție de pictură care se află într-o continuă transformare, propunându-și să surprindă cu fiecare ediție prin îmbogățirea cu noi idei, stări, percepții și reprezentări. Prin acest proiect vast, Viorica Ciucanu prezintă o selecție de lucrări inspirate de dragostea sa pentru muzică. Artista face apel la muzica clasică, amintind nume celebre precum Cella Delavrancea, Sergiu Celibidache, Gheorghe Zamfir și George Enescu, dar aduce și detalii foarte personale: imaginea tânărului artist Maximilian Koch și compoziția muzicală Child in Time a trupei Deep Purple. În tehnici și instrumente de lucru cu care deja ne-a obișnuit, ulei pe pânză, abordând un Expresionism abstract, Viorica Ciucanu aduce cromatic fragmentarea narativă a gestului, conturând clarobscurul specific unei săli de concert. Deslușim în pictura ei chipuri și instrumente incomplet redate, abia zărite in lumina difuză a scenei, care te invită să le conturezi. Detaliile întrerupte de umbre au scopul vădit de a nu distrage atenția de la sunetul muzicii, menit să învăluie și să cuprindă audiența. Viorica Ciucanu nu își dorește să genereze doar o reprezentare vizuală, apelând la distorsionarea intenționată, ci un întreg limbaj senzorial universal. Imaginea și sunetul sunt așezate pe același piedestal si înnobilate cu puterea de a fi percepute și translatate de către toți receptorii lor”, a explicat Ana-Maria Ilie.
Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul lunii septembrie.
Violeta MOȘU
VIORICA CIUCANU este absolventă a Facultății de Artă și Design din cadrul Universității Naționale de Artă „George Enescu” Iași, Secția Pictură, și membră a Filialei U.A.P.R. Neamț. Cu nu mai puțin de douăzeci și două de expoziții personale, din 2010 până în prezent, în galerii din România (Piatra-Neamț, Iași, București, Timișoara) și din afară (Ottawa-Canada), cât și peste o sută de expoziții de grup, prezentă în tabere de creație din Bulgaria (Balcic), Italia (Perugia, Siena, Asissi, Arezzo, Florența, Sardinia) și Turcia (Kusadasi), dar și în unsprezece bienale din România și Italia, Viorica Ciucanu poate fi considerată un artist de referință în peisajul artei contemporane românești.