Muzeul Albertina, situat în centrul Vienei, lângă Operă, celebru pentru cea mai mare și mai valoroasă colecție de grafică din lume (65.000 de desene și un milion de gravuri) – opere de Dürer, Rubens, grafică italiană din Renaștere și manierism, este considerat unul dintre punctele de mare atracție pentru iubitorii de artă. Denumirea provine de la Prințul Albert de Saxonia, Duce de Teschen, întemeietorul său în anul 1822. Una dintre cele mai valoroase opere de artă din Muzeul Albertina este capodopera „Iepure tânăr”, gravură creată în 1502 de artistul german Albrecht Dürer.
Colecția Batliner, eveniment-cheie în istoria Albertinei
Începând cu anul 2007, prin împrumutul permanent al colecționarilor Rita și Herbert Batliner, Albertina s-a îmbogățit cu 500 de lucrări care acoperă 130 de ani de istorie a artei, de la impresionismul francez până în prezent. Colecția conține importante lucrări din istoria artei, de la Monet, Picasso, Matisse și Modigliani la Nolde, Kirchner, Malevich și Chagall, și până la Giacometti și Bacon. Directorul general Klaus Albrecht Schröder (în această funcție de 25 de ani) numea donația familiei Batliner, în valoare de 400 de milioane de euro, un „eveniment-cheie în istoria Albertinei”. Succesorul profesorului dr. Klaus Albrecht Schröder la conducerea acestui muzeu va fi, începând cu 1 ianuarie 2025, Ralph Gleis, director al Alte Nationalgalerie din Berlin din 2017.
În 2023 s-au împlinit două decenii de la restaurarea acestui muzeu în care marea artă și-a găsit, încă din secolul al XVIII-lea, un spațiu deosebit. Albertina este subvenționat în proporție de 30% de sponsori și donatori, iar restul de 70 de procente este obținut din vânzarea biletelor. Expozițiile sale, anual, stârnesc interesul a peste un milion de vizitatori. Un bilet de intrare costă în medie 19,90 de euro. „Albertina găzduiește una dintre cele mai importante compilații de artă modernistă din Europa, sub forma Colecției Batliner. Expoziția sa permanentă, Monet to Picasso, începe cu artiști ai impresionismului și postimpresionismului precum Degas, Cézanne, Toulouse-Lautrec și Gauguin. Alte evidențieri includ exemple de expresionism german, cu grupurile lui Brücke și Der Blaue Reiter, și arta noii obiectivități, cu lucrări de Wacker, Sedlacek și Hofer. Un accent aprofundat asupra artei austriece cuprinde lucrări de Kokoschka și picturi de Egger-Lienz. Marea diversitate a avangardei ruse este reprezentată de picturile lui Goncharova, Malevich și Chagall. Prezentarea este completată de operele lui Picasso, de la fotografiile sale timpurii cubiste și lucrările din perioada sa de maturitate din anii 1940 până la imprimeuri superbe care nu au fost încă expuse și picturi din perioada sa târzie experimentală”, explică organizatorii.
La Muzeul Albertina pot fi văzute și lucrările artiștilor români Ignat Bednarik (desene și acuarele), și Nicolae Brana (gravuri).
Expoziție Adrian Ghenie, la Albertina
La Albertina, între 11 octombrie 2024 și 9 februarie 2025, va expune românul Adrian Ghenie. Intitulată „Siluete (Schattenbilder): Egon Schiele-Adrian Ghenie”, expoziția are la bază un concept creat de Ciprian Adrian Bârsan, născut în 1985 la Arad, fondatorul Fundația Infinitart, cu sediul la Viena. Ciprian Adrian Bârsan a mai colaborat cu reprezentanții Muzeului Albertina la realizarea expoziției lui Niko Pirosmani, în perioada 26 octombrie 2018-27 ianuarie 2019. Actualul proiect, după cum se arată în comunicatul de presă, propune „o revenire a operelor pierdute ale lui Schiele – cunoscute doar din fotografiile alb-negru – prin amabilitatea abilităților artistice ale lui Adrian Ghenie. (…) Aproximativ un sfert din picturile lui Schiele rămân dispărute până în prezent sau se știe că au fost pierdute sau distruse, în cea mai mare parte înainte de Al Doilea Război Mondial. Circumstanțele exacte din jurul dispariției lor sunt încă un mister. Aceste imagini pierdute, care se învârteau în jurul unor teme importante precum moartea, sexualitatea, autoreflecția, căutarea identității, distorsiunea, melancolia și credința, există acum doar ca fotografii întunecate”.
Adrian Ghenie s-a născut la Baia Mare în urmă cu 47 de ani și este considerat cel mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional. În prezent, locuiește la Berlin. „Desigur, Schiele făcea parte din arhiva mea intelectuală, nu ca stil, ci din punct de vedere al atitudinii. Împreună cu Schiele, împărtășesc un interes pentru deformarea și întinderea formei umane și experimentarea ludică cu aceasta. Deformarea a fost o soluție pentru reprezentare, dar și o expresie a libertății care a venit odată cu modernismul. Odată ce lăsați în urmă constrângerile tradiționale ale anatomiei, modul în care vă deformați poate deveni un portret al caracterului sau al psihicului interior la un nivel mai profund. Acest joc cu forma umană a marcat începutul a ceva nou”, a menționat Adrian Ghenie.
Anul trecut, în premieră la Iași (Palatul Braunstein, 12 octombrie-12 noiembrie 2023), iubitorii de artă au avut posibilitatea să admire importante gravuri și desene în cadrul expoziției „Albertina & Brukenthal la Iași”. Proiectul a fost rezultatul unei colaborări între Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și Muzeul „Albertina” din Viena.
Violeta MOȘU; Foto (2,4,7,8): Albertina Museum.