Miercuri, 10 iulie 2024, Consiliul Județean Neamț, sala „Calistrat Hogaș”, ora 19:00
PORTRET DE ARTIST NEMȚEAN
Solist: EMMY DUMITRU (acordeon)
Invitati:
BIANCA-ADELINA PODOSU (vioara I)
COSMIN SIPOŞ (vioara a II-a):
IOANA MARDARE (violă)
GEORGE BOSNEA (violoncel)
MARCO-GABRIEL BĂLĂU (contrabas)
Program:
- Aliaksandr Yasinski: MIP – Mír – Peace – premieră în România
(acordeon și cvartet de coarde_
2. Sergey Voytenko – Revelation
3. Franck Angelis – Interieur
4. Piotr Ilici Ceaikovski – Op. 39, no. 21, Sweet Reveries
5. Eric Satie – Gnossiene No. 1
6. Bela Bartok – Dansuri populare românești
7. Franck Angelis – Fantasie on Astor Piazzola’s „Chiquilin de Bachin”
(acordeon și cvintet de coarde)
EMMY-CONSTANTIN DUMITRU
Ambițios, motivat și pasionat, dorește să ofere publicului nu doar un spectacol, ci și o experiență muzicală. Este încântat să facă parte din această lume minunată, lumea muzicală.
Absorbit de ritmurile sincere ale muzicii Tango și dornic să descopere toate motivele proaspete cu care muzica contemporana vine la pachet, Emmy Constantin Dumitru se consideră norocos a fi proaspăt absolvent al Academiei Regale de muzică din Londra.
Provine dintr-o familie de muzicieni tradiționali fără nicio educație muzicală. Este născut la Piatra-Neamț (România), unde acordeonul este perceput ca un instrument popular, fapt care l-a determinat să fie un interpret sârguincios care își dorește să treacă granițele care mai demult limitau acest instrument. A finalizat studiile liceale în cadrul Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, unde a studiat acordeonul cu profesorul Isidor Rusu. O importantă reuşită din acea perioadă a fost participarea la Olimpiada Națională de Interpretare instrumentală, vocală și Studii teoretice, în anul 2017, la Timișoara, de unde s-a întors cu Premiul I, obținând punctajul maxim.
Odată cu terminarea clasei a XII-a, Emmy Dumitru a decis să aprofundeze muzica clasică, mergând la Londra, unde i s-a oferit un loc ca student bursier al Academiei Regale, sub îndrumarea lui Owen Murray, profesor de acordeon supranumit în Marea Britanie și Ambasadorul Acordeonului clasic. Acolo, Emmy Dumitru a avut onoarea să colaboreze și să fie înconjurat de nume mari ale muzicii clasice, precum Ksenija Sidorova, Mario Stefano Pietrodarchi, Renzo Ruggieri, Romano Viazzani, Franko Bozac, Alfred Melichar.
După patru ani de studiu intens și de dezvoltare personală ca artist, Emmy Dumitru și-a finalizat studiile cu brio, obținând titlul de „Classical Accordion Performer”. Este, de asemenea, licențiat ca Profesor Internațional cu drept la folosirea literelor post-nominale LRAM.
Emmy Dumitru a fost onorat să fie ales în cadrul celebrării a două sute de ani de existență a Academiei Regale, pentru a interpreta, ca premiera mondială: „Cheryl Frances-Hoad-29 Rue d’Astorg”.
Ca ultimă răsplată după finalizarea studiilor, Emmy Dumitru a primit o recompensă din partea Academiei pentru cea mai mare notă oferită la masa juriului în cadrul examenelor finale de acordeon din anul 2023.
În prezent, are ca obiectiv dezvoltarea sa ca artist, fiind într-o întrecere continuă cu propria persoană, dorind de asemenea să împărtășească cu publicul secretele muzicale descoperite pe parcursul carierei.
BIANCA-ADELINA PODOSU
A fost elevă a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, la clasa de vioară a prof. Maricica Gheorghieș. A participat luat la diferite olimpiade și concursuri.
Și-a continuat studiile în cadrul Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamț, secțiunea Interpretare Vioară, la clasa prof. Mugurel-Emanuel Iacob. A absolvit masteratul la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, sub îndrumarea conf. univ. dr. Titus Flueraș
În prezent, este profesor suplinitor de vioară în cadrul Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț.
COSMIN SIPOŞ
Cosmin Sipoș s-a născut în Bacău. Are 28 de ani și este pasionat de muzică de la vârsta de 6 ani, când a început studiul viorii la Colegiul Național de Arte „George Apostu”, continuând studiile de licență la Universitatea Națională de Arte „George Enescu’ din Iași și studiile masterale la Universitatea Națională de Muzică din București, în prezent fiind instrumentist în cadrul Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.
IOANA MARDARE
Născută la Piatra-Neamț, Ioana Mardare a început să studieze viola la vârsta de nouă ani, la Liceul de Artă „Victor Brauner”, sub Îndrumarea profesoarei Mariana Zan, ulterior a profesoarei Mioara Prisada. Pe parcursul anilor de gimnaziu și liceu a susținut recitaluri și concerte de violă cu pian sau orchestra filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. A participat la concursuri și olimpiade zonale și naționale, obținând premii importante.
Și-a continuat studiile de licență și master la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, sub îndrumarea profesorului Constantin Stanciu, primind burse de merit și de studii.
În 2012, a obținut o bursă de studii ERASMUS la „Universität für Music und Darstellende Kunst”, Viena, în cadrul căreia a studiat viola, cu profesorii Wolfgang Klos și Ulrich Schönauer, și muzică de cameră, cu profesorii Peter Schuhmayer și Johannes Meissl. Aici a susținut recitaluri de violă și muzică de cameră și concerte de orchestră alături de Webern Symphonie Orchester, la Schlosstheater Schönbrunn și la Musikverein – Goldensaal.
A colaborat cu Filarmonicile din Botoșani, Iași, cu Opera Națională Română Iași, Orchestra Română de Tineret și EUYO – Orchestra de Tineret a Uniunii Europene.
În 2016, a susținut un recital de lansare a compoziției personale, „Zbucium”, pentru violă solo (piesă scrisă în memoria profesoarei Mariana Zan) apărută pe albumul „Heritage” semnat Luiza Zan, în cadrul Vacanțelor Muzicale Piatra-Neamț, ediția a 43-a.
Din 2015 până în prezent este profesor de violă la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, iar din 2017 până în prezent, este artist instrumentist la Filarmonica „Mihail Jora” Bacău, unde a interpretat, în calitate de solistă, Trei concerte scrise pentru violă și orchestră de William Walton, Bela Bartok și Carl Stamitz.
GEORGE BOSNEA
Este absolvent, din 2005, al Universității Naționale de Muzică din București, cu diplomă de licență specializare în interpretare instrumentală, violoncel. Trei ani mai târziu a obținut Diploma de Master în interpretare instrumentală, violoncel, la „Southeastern Louisiana University”, Statele Unite ale Americii.
Este implicat în diverse proiecte de jazz, tango și alte genuri muzicale. A susținut recitaluri sau concerte, ca solist acompaniat de orchestră, pe scene din America de Nord și din Europa.
A colaborat cu diverse filarmonici și instituții de operă din Romania, efectuând mai multe turnee în Italia, Spania, Germania, Franța, Austria, Emiratele Arabe, China. În Statele Unite ale Americii a avut colaborări cu „Baton Rouge Symphony Orchestra”, Louisiana; „Gulf Coast Symphony Orchestra”, Mississippi; „Jefferson Performing Arts Society”, Louisiana; „Rapides Symphony Orchestra”, Louisiana; „Ohio Light Opera”, Ohio.
În prezent, este șef partidă violoncel, la Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău.
MARCO GABRIEL BĂLĂU
Născut pe 18 octombrie 2001, în Italia, localitatea Grossetto, Marco Gabriel Bălău a început studiile muzicale în anul 2009, la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, la clasa de chitară clasică, urmând cursurile profesorului Iulian Stoica.
A participat pe parcursul anilor de studiu la concursuri și olimpiade naţionale și internaţionale, obţinând distincții, premii și trofee. Cu ajutorul profesorului său, a descoperit chitara bass. urmând studiul contrabasului.
În anul 2015, a inceput studiile la contrabass, fiind coordonat de profesorul Ștefan Pojoga. În anul 2018, a început studiile la Colegiul Național de Artă „George Apostu” din Bacău, cu profesorul Stelian Resmeriță-Dima. Acesta l-a introdus în tainele muzicii clasice, începând apoi colaborarea cu orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.
În 2020, începe studiile la Universitatea „George Eneseu” din Iaşi, profesor îndrumător fiindu-i Virgil Prisacariu. Pe parcursul învațământului universitar, colaborează cu diferite orchestre simfonice: Opera Naţională Iaşi, Filarmonica „George Eneseu” Botoşani, Orchestra Universităţii „George Eneseu” Iaşi, diferite ansambluri camerale.
În 2021, ia parte la audiţii pentru a fi admis în cadrul Orchestrei Romăne de Tineret, unde obţine postul de contrabasist rezervă.
De-a lungul anilor obţine premii la concursuri, precum: „Eduard Caudella” ori „Cantis”, la Iaşi.
Miercuri, 10 iulie 2024, Platoul Curții Domnești, ora 21:00
CONCERT „THE GREAT AMERICAN SONGBOOK”
„SORIN ZLAT QUINTET”:
MIHAELA ALEXA (voce)
SORIN ZLAT Jr. (pian)
SORIN ZLAT Sr. (saxofon)
ADRIAN FLAUTISTU (contrabas)
IULIAN NICOLAU (tobe)
În program, o selecție dintre cele mai îndrăgite standarde de jazz compuse de muzicieni celebri precum: Michel Legrand, Cole Porter, George Gerswhin, Nat King Cole, Victor Young, Jimmy Heath, Johnny Green.
„SORIN ZLAT QUINTET” a luat ființă în anul 2008. De-a lungul timpului, pianistul Sorin Zlat a colaborat cu diverși muzicieni de jazz în acest proiect, acum componența grupului fiind următoarea: Sorin Zlat Jr. (pian), Mihaela Alexa (voce), Sorin Zlat Sr. (saxofon), Adrian Flautistu (contrabas) și Iulian Nicolau (baterie).
La concertele pe care le-au susținut în Romania, Europa și S.U.A., grupul și-a propus și continua să încânte publicul cu compoziții originale, prelucrări folclorice și standarde de jazz interpretate într-o manieră proprie. Prin această fuziune de stiluri, grupul a câștigat recunoașterea publicului de jazz din România și din străinătate, bucurându-se de numeroase concerte pe scenele unor cluburi si festivaluri celebre, precum: Montreux Jazz Festival, Jacksonville Jazz Festival (S.U.A), Gărâna Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Timișoara Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival, Bacău Jazz Festival, Danube Jazz Festival (Galați), Cikis Jazz Festival (Miercurea-Ciuc), Craiova Jazz Festival, Câmpina Jazz Festival, Ploiești Jazz Festival, Vortex, Pizza Express, Ronnie’s Scott, Kings Place din Londra, Nardis Club (Istanbul), Jazz Cafe (Montreux), B-flat (Berlin), Pera Fest (Turcia), Getxo Jazz Festival (Spania), Jacksonville Jazz Festival (S.U.A), Monaco Jazz Festival.
MIHAELA ALEXA a absolvit Conservatorul și masterul în muzică la Universitatea de Muzică din București, secția canto clasic. Este printre puținele soliste de canto clasic care a reușit să îmbine, dar și să diferențieze clasicul de muzica ușoară, jazz, pop, soul.
A participat și a câștigat numeroase competiții de muzică clasică si jazz.
În prezent, este solistă (soprană) la Teatrul de Opera si Opereta „Nae Leonard” din Galați si Teatrul de Opereta „Ion Dacian” din Bucuresti.
Debutul în jazz l-a avut în 2008, alături de Sorin Zlat, împreună susținând concerte în țară și în străinătate în săli de concerte, dintre care amintim: Music Village Jazz Club ( Bruxelles), Birdland Jazz Club (New York), Insitutul Ghoete (Paris), B-Flat Jazz Club (Berlin), Balkan Jazz Festival, Houston Jazz Festival Craiova Jazz Festival, Deva Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Galati Jazz Festival.
SORIN ZLAT JR. pianist, clarinetist și compozitor, deținătorul a numeroase premii naționale și internaționale, este unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz ai noii generații de artiști români.,
În ultimii ani a primit o serie de distincții, precum Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Montreux (2015), Premiul pentru Cel Mai Bun Muzician de Jazz.
Invitat la numeroase festivaluri, Sorin Zlat a concertat pe aceeași scenă alături de Chick Corea, Chucho Valdez, Joey Alexander, Wynton Marsallis, Brandford Marsallis, Lee Ritenour, Gregory Porter, Howard Levy & The Fleckstones, Kamasy Washington și mulți alții.
În anul 2019, datorită meritelor aduse țării, Sorin Zlat a fost distins cu titlul de Cetățean de Onoare al orașului său natal, Bacău.
În prezent, artistul se bucură de o bogată activitate concertistică în Europa, S.U.A și Asia, cu apariții care includ prestații în cluburi celebre, precum Birdland și Smalls din New York, Music Village și Jazz Station din Bruxelles, Vortex, Pizza Express, Ronnie Scott’s Jazz Club din Londra, Kings Place, Clubul Nardis din Istanbul, Clubul Jazz Cafe din Montreux, Clubul B-flat din Berlin sau participarea la festivaluri internaționale si naționale, printre care se numără: Montreux Jazz Festival, Jacksonville Jazz festival, Izmir Jazz festival, Bruxelles Jazz Festival, Pera Fest Istanbul, Getxo International Jazz Festival din Spania, Monaco Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Ploiesti Jazz Festival, Timisoara Jazz Festival etc.
A colaborat cu muzicieni precum: Rick Margitza, Howard Levy, Woody Witt, Gianni Gagliardi, Riley Stone Lonergan, Gianluca Renzi, David Craig, Daniel Dufour, Dennis Marks, Clyde Connor, Mikele Montolli, Andy Trim, Cătălin Milea, Michael Acker, Iulian Nicolau, Laurențiu Ștefan, Alex Man, Luiza Zan.
SORIN ZLAT Sr. Saxofonist de jazz, clarinetist, orchestrator și câștigător a numeroase premii, a început studiile muzicale la frageda vârsta de șapte ani, primele instrumente studiate fiind pianul și clarinetul, la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași.
Este absolvent al Facultății de Muzică „George Enescu” din Iași, sectia clarinet clasic. Este un muzician cu o bogată experiență, având colaborări cu artiști români de marcă, precum Ion Baciu Jr., Petrică Andrei, Marius Vernescu, Anca Parghel, Tudy Zaharescu, Marian Georgescu, Liviu Mărculescu, Marcel Pavel, Luminița Anghel, Alexandru Arșinel, Doina Badea, Corina Chiriac, Big Band-ul Radio și multe colaborări cu artiști din afara țării (Luxemburg, Belgia, Olanda, Israel, Anglia, Japonia, Franța, Germania, Danemarca).
În stilul său interpretativ se pot regăsi influențe de la celebrii muzicieni de jazz și pop, precum: Charlie Parker, Sonny Stitt, Dexter Gordon, John Coltrane, Michael Brecker, Kenny G, Candy Dulfer, Groover Washington.
Un important premiu de menționat este cel din anul 1979, Marele Premiu și Premiul pentru cel mai bun solist la Concursul de jazz de la Sibiu, alături de trupa de jazz-rock „Transfer”.
A participat la festivaluri de renume și a cântat în cluburi celebre precum: Vortex Jazz Club și Pizza Express (Londra), Jazz Station Club (Bruxelles), Tokyo Jazz Festival, Luxemburg Jazz Festival, Balkan Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Craiova Jazz Festival, Bucharest Jazz Festival.
ADRIAN FLAUTISTU este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la Clasa de contrabas a profesorului Ioan Cheptea. A absolvit, apoi, masteratul la Clasa de jazz a profesorului Mircea Tiberian, din cadrul aceleiași universități. A fost premiat alături de „Sorin Zlat Trio”, obținând Marele Premiu la Festivalul de Jazz de Târgu Mureș, Marele Premiu la Festivalul de Jazz de la Sibiu și Premiul Publicului la Festivalul „Getxo Jazz”, Bilbao. A câștigat, de asemenea, alături de „Jazz Challenge”, Marele Premiu la Festivalul de jazz de la Târgu Mureș. A colaborat cu importanți soliști instrumentiști și soliști vocali, cum ar fi: Cristian Soleanu, Mircea Tiberian, Garbis Dedeian, Petrică Andrei, Johnny Răducanu, Marius Pop, Luiza Zan, Aura Urziceanu.
Face parte din trio ul care activează în Stagiunea de Jazz de la Teatru Act, alături de George Natsis și Vlad Popescu. Face parte din band ul care acompaniază Festivalul de jazz „Johnny Raducanu”, Brăila, alături de Andrei Tudor, Sebastian Burneci, Laurențiu Zmau și Liviu Negru.
IULIAN NICOLAU Absolvent al Universității Naționale de Muzică București, Iulian Nicolau a venit în contact cu muzica improvizată și cu muzica de jazz în urma întâlnirii cu Borislav Petrov, Cătălin Milea și Alex Mann. Este un muzician foarte activ pe scena jazzului românesc, fiind deseori solicitat în diferite proiecte, ceea ce îl face un muzician foarte complex și versatil.
A cântat alături de muzicieni cunoscuți pe scena jazzului românesc la numeroase festivaluri, stagiuni și cluburi: Bucharest Jazz Festival, Gărâna Jazz Festival, Sibiu Jazz Festival, Jazz In The Church, Vittadini Jazz Festival, Budapest Music Center, Artist in Residence București, Sala Radio București, Jazz in the Park Cluj etc.
A colaborat cu Gianni Gagliardi, Gianluca Renzi, Daniel Torres, Nicolas Simion, Mircea Tiberian, Cătălin Milea, Sorin Zlat, Sorin Romanescu, Luiza Zan, Alex Man, Paolo Profeți, Sebastian Burneci.
În prezent, este student, în anul I, Master, la Universitatea Națională de Muzică București, F.C.M.P.M, la secția „Jazz şi Culturi Muzicale Pop”.
(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)