sâmbătă, aprilie 19, 2025
AcasăActualitateVladimir Kató – un maestru al peisajului

Vladimir Kató – un maestru al peisajului

La Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț s-a deschis, marți, 2 iulie 2024, expoziția „Plaiuri transilvănene“ a pictorului, graficianului, caricaturistului, artistului fotograf și ziaristului Vladimir Kató, un peisagist consacrat, adept al unui limbaj pictural de factură figurativă. Toată expoziția este luminoasă, caldă, armonioasă. Vladimir Kató pictează din nevoia de a-și exprima sentimentele, creațiile sale având un specific propriu.

Prezentarea expoziției a fost făcută de Ioan Serediuc, colecționar de artă din Botoșani. Pictura lui Vladimir Kató este un inedit prilej pentru privitor de a descoperi farmecul peisajelor montane redate cu măiestrie de un autentic pictor al teritoriului alpestru. Cu spiritul pătruns de un panteism care vede în natură izvorul întregii frumuseţi, Vladimir Kató a devenit pictorul munţilor pe care a învăţat să-i cunoască şi în care a asimilat însăşi existenţa sa, cu atitudinea discretă a celui care se simte parte dintr-o lume căreia îi oferă respectul cuvenit.

 Întregul său discurs pictural a fost dedicat chipului, trupului şi simţirii muntelui care în creaţia sa devine instrumentul perfect de exprimare şi căruia artistul îi atribuie un aspect elegiac printr-o naraţiune picturală care nu este pur şi simplu vizuală, ci reinterpretată sub stindardul unui limbaj artistic care se recunoaște după viaţa trăită la munte, a spus Ioan Serediuc.

Între invitații artistului s-a aflat și pictorul Dumitru Bezem. Selecția de lucrări propusă, a subliniat Dumitru Bezem, evidențiază forța creatoare a autorului. Dumnezeu ne-a dat inocența și accesul spre absolut. Vladimir Kató are această inocență a omului care pictează cu sufletul. Ne-am cunoscut într-un climat de apropiere și cădură în taberele din Ardeal, unde lumea este foarte primitoare. Uitați-vă la aceste tablouri! Eu nu cunosc în pictura românească o abordare a naturii atât de francă. Vladimir Kató are această spontaneitate pe care o găsești foarte rar la pictorii de astăzi. Fie ei cât de școliți or fi.

În cadrul vernisajului a fost lansată cartea „Paspartu“ de Gheorghe Filip, ilustrată cu caricaturi de Vladimir Kató. Este o carte de pseudo-epigrame, e o carte de potrivire de cuvinte, desprinsă din realitatea cu care m-am confruntat în viața profesională. Vladimir Kató este un liant care ne apropie și ne ține apropiați, a spus Gheorghe Filip.

Vladimir Kató s-a născut în anul 1958, la Gheorgheni, în județul Harghita. A absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din  București, secția Grafică, și Facultatea de Jurnalism la Budapesta. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 1987. A ilustrat peste 85 de volume literare și are deschise expoziții permanente la Casa de cultură din Lăzărești (30 lucrări), la Harghita Vendégváró și la Harghita Jazz Club (circa 45 lucrări). A participat la numeroase tabere de creație, este membru în diverse organizații culturale și profesionale, fiind prezent în cataloage sau lexicoane.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments