duminică, iunie 23, 2024
AcasăActualitateScriitorul Cristian Livescu va fi înmormântat joi

Scriitorul Cristian Livescu va fi înmormântat joi

Scriitorul, criticul literar și jurnalistul Cristian Livescu a murit, în această dimineață, la vârsta de 78 de ani, din cauza unei infecții pulmonare netratate. Cunoscutul om de litere a lăsat o pierdere de neînlocuit în viața culturală nemțeană. „Eu și Tori Branca, soția mea, l-am iubit atât de mult! A fost un om atât de cald și binevoitor. Nu va mai fi la fel la Piatra-Neamț. Simțim asta. Condoleanțe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l ierte și odihnească!”, a transmis scriitorul Vianu Mureșan.

Familia a anunțat că sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus la Capela Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Piatra-Neamț. Slujba de înmormântare va avea loc joi, 23 mai 2024, cu începere de la ora 10:30, fiind urmată de înhumare la Cimitirul Eternitatea din oraş.

„Cu profundă durere, Christina Ruxandra, fiică, Rodica Gabriela, soție, anunță neașteptata trecere la cele veșnice a celui care a fost minunat și neprețuit tată și soț

CRISTIAN LIVESCU

critic literar, ziarist și om de cultură. Amintirea lui ne va însoți în suflet și în gând. Veșnică aducere aminte! Și cade peste mine o ploaie de rouă/ Un vals de vocale îl simt ca prin vis/ Eu nu mai sunt pe cărările tale/ Un înger a plâns/Memoria a nins”.

Recent, Cristian Livescu a fost onorat cu premiul pentru critică literară Opera Omnia, al Revistei „Convorbiri Literare”. „Cu premiul acesta este o poveste”, menționa Cassian Maria Spiridon, directorul revistei ieşene. „În urmă cu 28 de ani, la prima ediţie a premiilor noastre, Cristian Livescu a primit Premiul pentru Critică, fiind cel dintâi laureat la această categorie, care a devenit Premiul „Titu Maiorescu”. Iată, acum, după 28 de ani, obţine Premiul Opera Omnia, care se acordă pentru prima oară, deşi exista în Regulament. Îl merită întrutotul!”.

Violeta MOȘU

Cristian Livescu (n. 24 dec. 1945), critic, istoric literar şi de artă, absolvent al Facultăţii de Filologie, Universitatea Bucureşti, promoţia 1968, Doctor în Litere şi Filologie al Universităţii „Al. I. Cuza” din Iași, membru al Uniunii Scriitorilor din România (1989) şi al Uniunii Artiştilor Plastici, secţia Critică (2002). Membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor Literari, AICL (Italia). Autor al volumelor: Introducere în opera lui Ion Pillat (1980), Scene din viaţa imaginară (1983), Voluptatea labirintului (1995), Întâiul Eminescu, Copiii lui Saturn (1998, Medalia Mihai Eminescu 2000, acordată de Preşedinţia României; Premiul Frontiera Poesis; Premiul Soc. Scriitorilor Bucovineni), Ascuns într-o lojă. O istorie pe alocuri sentimentală a Teatrului Tineretului (2002), Magiştri & hermeneuţi. Prin ruinele canonului literar (2007), Gânditorul de la Humuleşti (2008, coord.); Eminescu şi enigmele Caietului vienez. Strategiile textuale ale debutului literar (2011, Premiul  de Critică al Filialei Iaşi a USR; Premiul pentru Critică al revistei „Ateneu”); Ion Creangă în viziunea contemporanilor. De la imagine la mit (2013); Viaţa şi splendorile Poeziei, în celesta cetate Iaşi, la începutul temutului mileniu (2018), Premiul Filialei Iaşi a USR. Cealaltă lume, Poezia. Insurgenţi, novatori, experimentalişti (2020); Ion Creangă, explorarea unui miracol (2020); Faptele şi reveriile poeziei de sub munte, Poeţi din Neamţ (2020). Un veac de poezie românească. Panoramă critică şi antologică (2022, 1810 pag.), Premiul de Critică şi Istorie literară al Filialei Iaşi a USR pe anul 2022. Ediţii critice: Mihai Eminescu, Poemele Ondinei (2003), Calistrat Hogaş, Pe drumuri de munte. Integrala prozei (2004), Ion Creangă, Opere (2004); punerea în drepturi a ediţiei clasice G. T. Kirileanu), N. Iorga, Despre Creangă (2009), Al. Piru, Ion Creangă (2011), Vladimir Streinu, Ion Creangă (2012), Zoe Dumitrescu Buşulenga, Ion Creangă (2014), Constantin Virgil Gheorghiu, Cravaşa, roman. Traducere din lb. franceză, prefaţă şi note (2014); G. Călinescu, Ion Creangă. Viaţa şi opera (2016), Vasile Lovinescu, Creangă şi Creanga de aur (ed. integrală, 2017), Mihai Eminescu, Panorama deşertăciunilor. Poemele epopeice (2019). Iniţiatorul Premiului naţional pentru Proză „Ion Creangă”, Opera omnia, din 2017. Coordonator al Reprezentanţei Neamţ a Uniunii Scriitorilor; Preşedintele Societăţii Scriitorilor din judeţul Neamţ (din 1991), redactor şef (2000-2008), din 1997, director-fondator al Editurii Crigarux, director editor (din 2010 şi în prezent) al revistei Antiteze, membru al Colegiului revistei Convorbiri literare, din 1996. Meritul cultural în rang de Cavaler, conferit de Preşedintele României, la propunerea Ministrului Culturii şi Cultelor, martie 2004, „pentru talentul de care a dat dovadă îmbogăţind literatura română cu eseuri şi studii de certă valoare, recunoscute în ţară şi peste hotare”.

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments