joi, iulie 25, 2024
AcasăActualitateFlorin Ghimiș - neîncetata bucurie de a fotografia

Florin Ghimiș – neîncetata bucurie de a fotografia

La Galeriile „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț a fost vernisată expoziția de artă fotografică „Bazar – Târgul de vechituri”, care cuprinde 50 de lucrări realizate de artistul fotograf Florin Ghimiș. Eseul fotografic, deosebit de expresiv, a fost surprins acolo unde o lume fascinantă a vânzătorilor de ocazie și a cumpărătorilor amatori de chilipiruri își dă întâlnire în fiecare duminică. Susținute de un dezvoltat spirit de observație și o bună stăpânire a meșteșugului tehnic, fotografiile încântă privirea.

Florin Ghimiș, olteanul moldovean sufletist și atașat mișcării artistice de la noi, a hotărât să se dedice fotografiei nu numai la nivel de hobby, ci și ca profesie. Prin această expoziție personală, el oferă publicului o alternativă foarte interesantă la expozițiile clasice de artă plastică. Florin Ghimiș bate la porțile Uniunii Artiștilor Plastici din România și-i urăm mult succes”, a spus prof. Ștefan Potop, președintele U.A.P., Filiala Neamț.

Mă bucur că ați venit într-un număr atât de mare la prima expoziție personală pe care o organizez. Timp de patru ani am făcut fotografii în târgurile din Piatra-Neamț și Bacău, aici este o selecție din câteva sute. Totul a venit dintr-o pasiune a căutării mele prin lucrurile din trecut. Am vrut ca subiectul acestei expoziții să fie fotografia documentară, deși eu aș defini-o mai degrabă eseu fotografic. Diferența dintre cele două nu este foarte mare, dar este una importantă. Eseul fotografic este, de fapt, o privire extrem de subiectivă a autorului”, a menționat Florin Ghimiș.

Americanii spun că pe an se fac 380 de miliarde de fotografii, din care 300 de milioane ajung pe Facebook. În „marea” asta de imagini, e din ce în ce mai greu să fii artist fotograf. Ca să fie artă, trebuie să fie un artist în spatele obiectivului, să introducă subiectivul din spatele obiectivului, cu toate elementele specifice, și lui Florin Ghimiș i-a reușit. E dificil să fii artist fotograf rămânând înăuntru artei și nu ducându-te înspre propagandă și sloganuri. Găselnița aceasta cu târgurile de vechituri e foarte bună, foarte interesantă și bine exploatată de Florin Ghimiș”, a explicat scriitorul Emil Nicolae.

Deschisă până la mijlocul lunii aprilie, expoziția poate fi vizitată, de luni până vineri, între orele 10:00-18:00, și sâmbăta, între orele 10:00-17:00.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments