Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, Școala Gimnazială nr. 3 Piatra-Neamț, Școala Gimnazială nr. 5 Piatra-Neamț și Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra-Neamț, organizează simpozionul „Mircea Costeniuc – un magistru al matematicii“, în cadrul proiectului „Să cunoaștem istoria județului prin memoria comunității. Oameni, locuri, fapte“. Evenimentul va avea loc joi, 14 martie 2024, cu începere de la ora 17:00, în Sala Cupola.
Invitații speciali ai manifestării sunt profesorii Maria Uță, Liviu Vlăsceanu, Ion Diaconu și Mihai Lăcătușu.
Luminița Anca Macavei, profesor la catedra de vioară a Liceului de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț, și George Țăranu, elev în clasa a X-a la aceeași instituție de învățământ, profesor coordonator, Mariana Anghel, vor susține un moment muzical la vioară și, respectiv, pian.
Moderatoarea manifestării va fi prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene.
Mircea Costeniuc a fost un dascăl mult iubit de elevii săi, un intelectual de vocație, un profesor al performanței, un om care și-a dedicat întreaga viață studiului și activității didactice. „S-a dăruit profesiei până la uitarea de sine. Mereu va trăi în inimile noastre și ale generațiilor de elevi care l-au iubit. Îi invităm pe toți cei care l-au cunoscut la acest eveniment de aducere aminte“, spune soția sa, profesoara de matematică Eugenia Costeniuc.
Mircea Costeniuc
Profesorul Mircea Costeniuc s-a născut la 22 septembrie 1951, în orașul Siret din județul Suceava. A absolvit Facultatea de Matematică-Mecanică a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ Iași, în anul 1974, cu media 10 la examenul de diplomă. Între matematicienii care i-au marcat parcursul didactic s-au aflat academicienii Radu Miron și Viorel Barbu, prof.univ.dr.doc. Gheorghe Gheorghiev și prof.emerit dr. Nicolae Negoescu. A obţinut toate gradele didactice cu notă maximă.
A rămas în amintirea tuturor ca un Om de o deosebită frumusețe interioară, dascăl iubit și devotat școlii, pe care a slujit-o cu dăruire și profesionalism. A făcut parte din primul colectiv al Inspectoratului Școlar Județean Neamț, de după Revoluție. A fost autor de manuale școlare – Probleme de algebră și geometrie, clasa a VIII-a – 1995, Algebră, exerciții și probleme pentru clasele a VI-a, VII-a și a VIII-a – 1995, Introducerea unor elemente de logică matematică (1998) –, colaborator la importante reviste de specialitate – Gazeta matematică, Cardinal, Caiete matematice, Gazeta micilor matematicieni, Dialoguri matematice nemțene – și organizator al Concursului de matematică „Spiru Haret – Gheorghe Vrănceanu“ (1992).
A predat la Școala nr. 16 Săvinești (1974 -1980), Liceul de Chimie Piatra-Neamț (1975-1976, unde este detașat pe postul profesorului Constantin Antonovici, numit inspector la ISJ Neamț), Școala Generală nr. 5 Piatra-Neamț (1980-1986, între anii 1984-1986 a ocupat și funcția de director adjunct al acestei școli), Școala Generală nr. 3 Piatra-Neamț (1986 -2003, exceptând perioada în care a fost inspector școlar de matematică:1990-1993).
A făcut parte din comisiile de organizare a examenelor și concursurilor naționale, din comisiile de îndrumare și control și a coordonat cercurile pedagogice de matematică în școlile la care a predat.
În anul 1983 i s-a acordat titlul de profesor evidențiat, iar în anul 2003, Diploma de merit (post-mortem).
Fiul, Marius Florin, absolvent al Facultății de Matematică a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ Iași este doctor în matematică, titlu obținut la Universitatea din Massachusetts (UMass). A urmat studii postdoctorale la Institutul Max Planck din Leipzig (Germania), iar în prezent își desfășoară activitatea la Swiss Re Group din Zürich (Elveția). Fiica, Letiția Simona, a absolvit Facultatea de Matematică-Informatică a Universității „Alexandru Ioan Cuza“ Iași, iar în prezent lucrează în domeniul IT în Grecia.
Profesorul Mircea Costeniuc a decedat la 1 martie 2003, la vârsta de 51 de ani.
Inspectoratul Școlar Județean Neamț și Școala Gimnazială nr. 3 au organizat, începând cu anul 2003, timp de cinci ediții, Concursul Interjudețean de matematică „Memorial Mircea Costeniuc“.
„A slujit această meserie sacră de dascăl cu credință, dragoste și devotament, lăsând în urmă un tezaur greu de egalat“ – prof. Gheorghe Timișescu.
„Vă mulțumim că ați existat pentru noi, pentru că ne-ați învățat să fim ca Dumneavoastră – OAMENI ADEVĂRAȚI, pentru matematica predată cu o infinită și nemaiîntâlnită răbdare și dragoste, pentru că v-ați dăruit nouă, elevilor, cu asupra de măsură“ – clasa a VIII-a E, promoția 2003 a Școlii Generale nr. 3 Piatra-Neamț.
„A slujit cu credință și sfințenie icoana apostolică a școlii, educând și dând liceelor din Piatra-Neamț generații de absolvenți harnici și onești“ – prof. Elena Roșu.
„Pentru profesorul Mircea Costeniuc, rigoarea științifică, onestitatea și împătimirea întru ale matematicii au fost repere ale carierei sale didactice, atât de apreciată de către cei cărora li s-a dăruit – elevii. (…) A avut o rară și distinsă calitate pedagogică: s-a aplecat cu aceeași infinită răbdare și dragoste și asupra elevului dotat, căci mulți dintre elevii săi au obținut rezultate însemnate la concursurile școlare, dar și asupra elevului modest…“ – cadrele didactice de la Școala Generală nr. 3 Piatra-Neamț.
(Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu” Neamț)