joi, septembrie 12, 2024
AcasăActualitateSatul Sustenabil - „Cufărul Borleștiului”

Satul Sustenabil – „Cufărul Borleștiului”

Județul Neamț are, începând cu luna noiembrie a acestui an, o primă comună care și-a asumat inventarierea de către comunitate a patrimoniului cultural imaterial reprezentat prin cămașa cu altiță.

Mai exact, comuna Borlești, prin proiectul cultural „Altița ulițelor din Borlești”, derulat în perioada iulie-noiembrie 2023, de către asociația Satul Sustenabil (Sustainable Village, North East Region, Moldova) și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Contextul favorabil de implementare a proiectului a avut la bază doi factori. Un prim factor este includerea cămășii cu altiță, începând cu anul 2022, în patrimoniul UNESCO. Conform Ministerului Culturii din România rolul cămășii cu altiță reprezenta, „în trecut, transmiterea informațiilor despre: priceperea și talentul femeii care lucrează, starea materială și poziția socială a purtătoarei, statutul civil și vârsta, statutul ceremonial (cămașă de mireasă, cămașă de soacră, cămașă de doliu, cămașă de deochi ș.a.). Astăzi, are mai ales valoare estetică, identitară și culturală.”

Un al doilea factor este continuarea activității întreprinse începând cu anul 2013 de către comunitatea „Șezătoare Borlești” prin materializarea experiențelor acumulate.

De asemenea, proiectul și-a propus atingerea obiectivelor din SDL a comunei Borlești (2021-2027) care prevede „Integrarea tinerilor în activități de promovare a tradițiilor prin valorificarea competențelor/ creativității” și „Educarea localnicilor privind bogăția culturală”, fapt realizat în parteneriat cu Primăria Comunei Borlești și prin calitatea Asociației Satul Sustenabil, de Autoritate de Management Cultural pe plan local.

Proiectul și-a propus ca rezultat organizarea unei serii de trei ateliere comunitare culturale, în perioada augustoctombrie, care au inclus antrenarea în procesul creativ și de producție a unui număr de 60 de localnici ai comunei Borlești, reprezentați prin tineri, adulți și persoane vârstnice, dar și a unui număr de peste 10 participanți din localitățile din proximitate, dornici să deprindă cunoștințe în identificarea și documentarea cămășilor cu altiță.

Un alt rezultat al proiectului cultural este și evenimentul de lansare a albumului de cămăși și izvoade din altiță „Cufărul Borleștiului” și a expoziției de fotografie pe sticlă „Ambrotipie în Șezătoare”, împreună cu vizionarea, de către participanți, a documentării întregului parcurs din cadrul proiectului în cadrul unui film inițiat de către moutionARThoughts, eveniment ce a avut loc duminică, 12 noiembrie, la Căminul Cultural din satul Borlești.

Despre produsele acestui proiect cultural, se poate spune, concis: comunitate, inovație și continuitate în transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Albumul „Cufărul Borleștiului” este primul de acest fel la nivel de comunități rurale din România. Reprezintă un album care inventariază cămășile cu altiță și izvoadele, cusute de generațiile de ieri și de astăzi. Este un album ce conține o selecție de 31 de izvoade și 46 de cămăși cu altiță, documentate în format digital prin fotografii de ansamblu și detaliu, cât și reprezentare vectorială. De asemenea, cămășile cu altiță au, fiecare, fișe de descriere realizate de către comunitatea din Borlești și proximitate, antrenată de către specialiști în domeniul etnografiei. Totodată, sunt documentate fotografic și cămășile cusute de către membre ale Șezătorii Borlești, în ultimii 10 ani de activitate, însoțite fiecare de către motivația intrinsecă a celei care a cusut, tehnicile de coasere și croi abordate și gradul de apartenență identitară și de grup resimțite prin participarea la activitate.

Expoziția de fotografie pe sticlă „Ambrotipie în Șezătoare” este una cu caracter aniversar, a celor 10 ani de Șezătoare Borlești și a adus împreună prezentarea a 26 de cămăși cusute de membrele grupării comunitare culturale menționate. Expoziția a constat în organizarea a 18 fotografii pe sticlă care să prezinte fie autoarea cămășii îmbrăcată în creație prorpie, fie autoarea alături de familie sau membri ai familiei, acolo unde membre ale șezătorii au cusut pentru aceștia. Despre Ambrotipie sau tehnica lucrului în argint, este considerată „regina portretelor” deoarece surpinde și evidențiază emoția subiectului, fără a o aglomera sau duce în senzațional. O face firesc, așezat și… personalizat, în funcție de cel ce dorește să o lase descoperită.

Detalii despre acest demers, cât și rezultatele și produsele proiectului cultural pot fi consultate în amănunt pe site-ul asociației ce a derulat proiectul cultural „Altița ulițelor din Borlești”, Satul Sustenabil: satsustenabil.ro.

Cum ne puteţi contacta? Pe e-mail: contact@satsustenabil.ro; tel: +40 744 119 829 Asociația Sustainable Village – North East Region, Moldova.

Vasilica Racariu – președintele Asociației Satul Sustenabil

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments