Sestri Art Gallery: Elena Morozan – bucurii autumnale

S-a deschis expoziția personală intitulată „O, toamnă!” a pictoriței Elena Morozan, în această după-amiază (7 noiembrie 2023), la Sestri Art Gallery. Artista este absolventă a Facultăţii de Arte Vizuale şi Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi. Lucrările selecționate pentru expoziție reprezintă cele mai noi creații ale Elenei Morozan, iar tematica este predominant lirică. Evenimentul a fost prezentat de dr. Ecaterina Ganea, curatorul expoziției.

Tehnica impresionistă și subiectele alese în unele lucrări ne duc cu gândul la lacul cu nuferi al lui Monet și transmit delicat o stare de loisir, plină de armonii cromatice, amplă, savuroasă. Peisajele frumoase și pline de culoare, așezate în tihnă, ne invită să cutreierăm prin tablourile artistei Elena Morozan. Acuarela bine temperată în tonuri, liberă în tușă, exprimă, într-un univers abstract sau figurativ, bucuria vieții, vioiciunea”, a menționat dr. Ecaterina Ganea.

Preotul și poetul Dorin Ploscaru a vorbit despre propria interpretare și viziune a artistei asupra toamnei. „Munții, dealurile, pădurile, apele cântă sub penelul Elenei Morozan. E o toamnă imperială a poeziei și parcă auzim acele versuri memorabile ale lui Rainer Maria Rilke:  «Cad frunzele, cad de departe, parcă/s-ar veşteji în ceruri grădini îndepărtate;/cu gesturi de negare cad mereu. (…)Noi toţi cădem. Mâna de colo cade./Şi altele, şi toate, rând pe rând./Dar este Unul care ţine-n mână/căderea asta, nesfârşit de blând». Rolul terapeutic al artei Elenei Morozan se întâlnește la fiecare pas. Este o inspirație și o respirație creația sa”, a subliniat Dorin Ploscaru.

Cuvântul de final a aparținut artistei: „Există atâta mângâiere în a ști că totul în viață este ciclic, pentru că noi, la rândul nostru, suntem mereu alții, nici măcar cum am fost ieri. Zilele trecute m-am trezit căutând prin cutii schițe și lucrări mai vechi. Aceste lucrări timpurii m-au făcut să realizez că am parcurs un drum destul de lung în ultimii ani. Este ceva de care sunt mândră, este ceva care îmi arată că mă aflu pe drumul cel bun. Voi rămâne mereu o începătoare în suflet, iar acest fapt mă face să merg înainte”, a spus Elena Morozan.

Tânăra violonistă Inge Olaru, elevă în clasa a XII-a la Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, a entuziasmat publicul cu interpretarea sa delicată, camerală. Expoziția este deschisă publicului până joi, 23 noiembrie. Întreg fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare.

Violeta MOȘU