marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateGaleria „Lascăr Vorel”: Dumitru Bezem - Sub semnul valorii

Galeria „Lascăr Vorel”: Dumitru Bezem – Sub semnul valorii

Dacă e marți și octombrie, e Dumitru Bezem în spațiile culturale, parafrazând, oarecum, titlul unui film celebru. Personalitate dinamică și complexă a vieții spirituale nemțene, Dumitru Bezem a revenit cu o nouă expoziție pe simezele Galeriei de Artă „Lascăr Vorel”. Și de această dată, apreciatul plastician a programat cu maximă exigență și minuție un bogat repertoriu cromatic. „Prin prezenta expoziție, oarecum aniversară, îndrăznesc să abordez poate cu mai multă detașare mijloacele prin care, ca pictor, pot să-mi exprim și să comunic sentimente și stări sufletești. Tematica este diversă și vine în sprijinul dorinței de a da mai multă vigoare imaginii plastice prin culoare. Căutările privind forma și culoarea m-au condus spre abordarea nu numai a picturii în ulei, ci și a pastelului ca tehnică foarte nimerită pentru o exprimare mai frustă și mai gestuală a căutărilor mele de natură stilistică. Motivele picturii mele se află în sânul lumii mele interioare, în faptul că nu m-am înstrăinat de acest pământ şi de acest cer, de acest popor și de esența existenței sale. Pe primul loc se află tot ce este legat de natură și tot ce este demn de paleta unui pictor”, a subliniat Dumitru Bezem.

Cronica plastică a fost realizată de dr. Lucian Strochi. Vernisajul a avut loc în această după-amiază (17 octombrie 2023), în prezența iubitorilor artei sale. „Îi mulțumim lui Dumitru Bezem pentru că este contemporan cu noi, cum ar fi spus scriitorul Constantin Tomșa, și că la o vârstă frumoasă, nerotundă, are curajul de a face această expoziție personală, în fapt, vor fi două expoziții, întrucât și de ziua sa, luni, 23 octombrie, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu”, va fi vernisajul unei reuniuni plastice unice, 40 de arlechini din colecția Elena și Vasile Pleșca. Dumitru Bezem are o cromatică unică și din acest punct de vedere nu are egal. Când totul explodează în culoare, te mai interesează ce-i în jur? Gândiți-vă că toți am fost copii și ne uitam la acele caleidoscoape, conta doar culoarea. Ceea ce este foarte important, Dumitru Bezem nu și-a părăsit spiritul locului. Oriunde ai privi, regăsești ceva din locul său de naștere, Tarcăul. Numele Bezem înseamnă nemuritor, iar Dumitru semnifică gând și adevăr, adică adevărul artei, gândirea care înalță arta, iată, artistul are un nume predestinat”, a menționat dr. Lucian Strochi.

Luni, 23 octombrie 2023, zi în care maestrul Dumitru Bezem va împlini 76 de ani, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț va organiza vernisajul expoziției „Arlechin”, cu lucrări din colecția Elena și Vasile Pleșca. Manifestarea va începe la ora 12:00, cu o prezentare asigurată de dr. Lucian Strochi, invitată fiind Hilda Ciucanu, psiholog.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments