luni, iulie 15, 2024
AcasăActualitate„Orașul Artiștilor” – „Biserica Domnească din Piatra-Neamț. 525 ani de istorie”

„Orașul Artiștilor” – „Biserica Domnească din Piatra-Neamț. 525 ani de istorie”

La mijlocul acestei luni, la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel”, s-a deschis o expoziție colectivă de un excepțional interes: „Orașul Artiștilor”, cu o tematică aparte, 525 de ani de la ridicarea de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a Bisericii Domnești. Bucurie spirituală, bineînţeles, dar şi o ambianţă estetică specială, spectacol şi lecţie la un loc care subliniază existenţa la Neamț a unui mediu artistic autentic, dezvoltat pe solide calităţi de gândire şi meserie. Vernisajul acestui proiect ajuns la ediția a XVII-a a avut loc vineri, 23 iunie, în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La inițiativa preotului paroh Dan Ovidiu Cojan, și prin colaborarea dintre Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț, am organizat această expoziție prin care s-a dorit aducerea în atenția publicului vizitator tematica Bisericii Domnești integrată în ansamblul Curții Domnești, aceasta fiind gândită ca o contribuție la promovarea artistică a acestui locaș de cult de valoarea istorică națională și internațională, din punct de vedere religios, cultural și artistic. Totodată, prin organizarea acestei ediții speciale a expoziției „Orașul Artiștilor” s-a urmărit dorința redescoperirii identității noastre spirituale și culturale”, a spus prof. Ștefan Potop, președintele U.A.P. Neamț.

Lucrările aparțin artiștilor plastici Mihai Agape, Mircea Titus Romanescu, Oana Gavriliu, Radu Cristian Macavei, Dumitru Bostan jr., Viorica Ciucanu, Lucian Gogu-Craiu, Arcadie Răileanu, Carmen Cărbunariu, Dumitru Bezem, Narcisa Stejeran, Ștefan Ioan Diaconu, Petru Diaconu, Ștefan Potop, Dumitru Mosor, Ciprian Istrate, Cristinel Prisacaru, Florin Mihai și George Romila.

Noi, slujitorii acestui sfânt altar voievodal strămoșesc, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, am dorit să înnobilăm slujbele religioase și cu activități culturale. Această expoziție vine să ilustreze importanța spirituală și istorică a Bisericii „Sf. Ioan Domnesc”. Vă suntem profund recunoscători pentru lucrarea pe care ați înfăptuit-o. Dumnezeu să vă răsplătească dragostea cu care ați răspuns invitației noastre și să vă aducă inspirație pe mai departe pentru a ilustra podoaba spirituală a orașului Piatra-Neamț”, a menționat preotul paroh Dan Ovidiu Cojan.

Ascultându-vă, mi-am adus aminte de o carte, Taina artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu, a actorului american Jonathan Jackson. Citind-o, am înțeles mult mai multe despre taina celui care se ocupă de taine și încearcă să le așeze pe pânză, în muzică sau în film. România şi Muntele Athos au jucat un rol deosebit în drumul lui Jonathan Jackson către creştinismul ortodox. Cartea a apărut în premieră în limba română, la Editura Doxologia din Iași, în anul 2016. Îmi pare rău că nu am luat-o cu mine ca să vă răsplătesc darul pe care ni l-ați făcut, dar o să v-o trimit prin părintele protopop Valentin Tofan”, a afirmat Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Preotul paroh Dan Ovidiu Cojan a înmânat prof. Ștefan Potop macheta bisericii cu pisania, o plachetă aniversară și a acordat diplome tuturor artiștilor care au expus. Acest proiect a fost realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Piatra-Neamț. Expoziția poate fi vizitată până vineri, 30 iunie, între orele 10:00 – 18:00.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments