vineri, martie 29, 2024
AcasăActualitateMultiplă lansare aniversară de carte „Geo Moroșanu - 70“, la Biblioteca Județeană

Multiplă lansare aniversară de carte „Geo Moroșanu – 70“, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește multipla lansare aniversară de carte „Geo Moroșanu – 70“, marți, 21 martie 2023, începând cu ora 17:00, în Sala Cupola. Autorul va fi în dialog cu Gheorghe Hibovski, Lucian Strochi și invitații, iar Ansamblul Folcloric Codrii Neamțului – director artistic Sebastian Coroi – va susține un moment de dans populat. Moderator va fi prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Vor fi aduse în fața publicului cărțile „Patronul și Juristul“, „Metroul fără Ceaușescu“, „Jurnal“, „Curriculum vitae 1/2“, „Manifest pentru lege și justiție“.

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu s-a născut în data de 21 martie 1953, la Hangu, județul Neamț. Tatăl, originar din Maramureș, a fost plutaș pe Bistrița.

A fost strămutat cu casa și familia la Piatra Neamț, în 1959, în vederea construirii hidrocentralei de la Bicaz. A absolvit Liceul „Petru Rareș“ Piatra Neamț, în 1972 și a satisfăcut serviciul militar în perioada octombrie 1972 – februarie 1974.

A practicat multiple meserii manuale: operator chimist la CFS Săvinești, fierar-betonist la șantierul Metrou București, șofer la transporturi forestiere – UMTCF Piatra Neamț.

A urmat studii juridice – Facultatea de Drept a Universității București, cursuri de zi, în perioada 1981-1985.

A lucrat ca jurist, timp de 4 ani, în fosta agricultură cooperatistă – UJCAP Suceava și Neamț, apoi alți câțiva ani la diverse firme mai mari sau mai mici.

După Revoluție, a fost o scurtă perioadă jurnalist activ, la ziarul „Ceahlăul“.

Între 1991-1993, a practicat taximetria.

Din decembrie 1995 a fost judecător, inițial la Judecătoria Piatra Neamț, apoi la Judecătoria Bicaz. S-a pensionat din justiție la 1 ianuarie 2013.

În timpul studiilor (1982) a debutat cu proză în Suplimentul literar artistic al „Scînteii tineretului“, unde a fost promovat cu mare entuziasm de către Alex Ștefănescu. Ulterior, a colaborat la publicațiile centrale conduse de Ion Cristoiu și Cornel Nistorescu, în principal cu reportaje.

A debutat în volum cu „Patronul & Juristul“, la Editura Rentrop & Straton.

Consideră că debutul adevărat în proză este cartea semi-autobiografică „Metroul fără Ceaușescu“ (bilingvă: română-franceză), în 2008.

Alte cărți: „Jurnal“ (vol I și II), „Curiculum vitae ½“.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments