Ne-a părăsit profesorul Tudor Aurel (Dorel) Ciocârlan

Doliu în sportul nemțean! Profesorul de fotbal Tudor Aurel (Dorel) Ciocârlan a murit, duminică, 8 ianuarie, la vârsta de 72 de ani, după o îndelungată și grea suferință, îndurată demn și discret.

Nimeni nu este întrebat, când doreşte să plece din această lume. A plecat prea devreme, lăsând în urmă numai tristeţe şi durere. A luptat din răsputeri cu suferința, a luptat și a pierdut. A lăsat în urma lui un gol imens. Singurul loc, de unde nu îl poate lua nimeni, este inima noastră, unde va rămâne veșnic. Dumnezeu să te odihnească în pace!”, a scris soția sa, profesoara Luminița Ciocârlan, pe Facebook.

Liceul Industrial nr. 2 Roman, Clubul Sportiv Școlar de Fotbal Olimpia și L.P.S. Piatra-Neamț au contat pe munca sa, de-a lungul a patru decenii, și la bucurii și la necazuri. Intrarea mea în mass-media se leagă de numele profesorului Ciocârlan, domnia sa fiind primul antrenor care mi-a acordat un interviu. Credea în contaminarea luminoasă, benefică, dintre oameni și în posibilități inepuizabile de a transforma răul în bine. Încă îi mai aud cuvintele calme, pătrunse de înțelegere și căldură prietenească. Nu știu cât i-a fost de ușor și nici cât i-a fost de greu în profesie. Știu, în schimb, că a avut conștiința utilității și semnificației muncii sale, oferind cu generozitate, cu încredere părți din sufletul său mare.

Mulțumesc, domnule profesor! Pentru învățăminte, pentru răbdare, pentru bunătate… Dumnezeu să vă odihnească în pace! Condoleanțe familiei îndoliate!

Slujba de înmormântare va avea loc joi, 12 ianuarie 2023, cu începere de la la ora 12:00, la Cimitirul „Eternitatea” din Piatra-Neamț.

Violeta MOȘU

Tudor N. Aurel (Dorel) Ciocârlan, născut la 5 decembrie 1950, la Piatra-Neamț.

A absolvit Liceul „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț, promoția 1969, și Institutul de Educație Fizică și Sport București, specializare fotbal, promoția 1976.

Profesor la Liceul Industrial nr. 2 din Roman, între 1976-1990, apoi se transferă la Clubul Sportiv Școlar de Fotbal Olimpia din Piatra-Neamț, director fiind primul său antrenor, prof. Radu Toma. Descoperit în 1963, în urma unei selecții, pregătindu-se apoi cu antrenorul Traian Coman.

Promovat în echipa de seniori Ceahlăul, divizia B, în 1967, antrenor fiind celebrul Petre Steinbach, care îl titularizează ca junior (pe atunci obligatoriu în echipa divizionară). „A fost utilă introducerea tânărului Ciocârlan în meciul oficial cu Câmpina (debut), schimbat la pauză, însă reintrodus în partida de la București cu Electronica Obor, după care a fost permanentizat în echipă până la sfârșitul turului”. (Ceahlăul, sâmbătă, 8 februarie 1968).

A compensat cu brio lipsa unui fizic impunător printr-o tehnică bună și ambiția de a fi „primul la fază”. Își încheie cariera căpitan de echipă la Laminorul Roman (1976-1980).

Jucători descoperiți și promovați: Lucian Covrig, Gabriel Rădulescu, Alexandru Forminte, Gelu Dascălu, Florin Scutariu ș.a.

În martie 2002, a condus echipa C.S.S.F. Olimpia la „Cupa Sfântă”, desfășurată la Ibiza, Spania, unde a ocupat locul al III-lea din 16 participante (învingând, între altele, cu 3-0 juniorii Barcelonei și realizând un egal, scor 2-2 cu echipa Valenciei). (Cristian Livescu, Dicționarul performanței sportive din județul Neamț (1902 -2002), Editura Crigarux, 2002, p.25).