duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitateExpoziția „Mirodeniile - povești cu gust”, la Muzeul de Științele Naturii Roman

Expoziția „Mirodeniile – povești cu gust”, la Muzeul de Științele Naturii Roman

La Muzeul de Științele Naturii Roman, subunitate a Complexului Muzeal Național Neamț, s-a deschis expoziția temporară, intitulată „Mirodeniile – povești cu gust”.

De-a lungul istoriei, mirodeniile au jucat un rol important în toate culturile, exprimând bunăstarea și poziția socială, fiind utilizate în scop culinar, curativ sau în diferite ritualuri magice și religioase. Strămoșii noștri le-au cunoscut și folosit, pe cale empirică, iar informațiile s-au transmis, din generație în generație, sub forma poveștilor și legendelor. Datorită aprecierii lor, mirodeniile au dobândit, în timp, o mare valoare comercială. În prezent, acestea sunt folosite în întreaga lume, existând o tendință de creștere a interesului față de beneficiile lor.

Expoziția cuprinde informații despre fascinanta istorie a mirodeniilor, despre calitățile culinare și vindecătoare ale acestora. Sunt expuse 28 de mirodenii, cu varietățile lor și cu formele diferite de utilizare. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere, printre acestea, cea mai scumpă mirodenie din lume. Vor putea afla originea speciilor de plante, care sunt părțile, din componența acestora, utilizate pentru a da savoare mâncărurilor și pentru obținerea remediilor terapeutice. Cei interesați pot testa mostre olfactive de uleiuri aromatice, expuse prin intermediul unui modul interactiv.

Organizată în colaborare cu Complexul Muzeal de Științele Naturii ”Ion Borcea” din Bacău, expoziția poate fi admirată de publicul vizitator până în luna martie 2023.

(Complexul Muzeal Național Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments