Istoricul Narcis Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș din Sinaia, autorul unei monografii-eveniment despre Regele Carol al II-lea al României, a fost invitatul primei ediții a proiectului cultural-științific intitulat „Conferințele CMNN”, organizat de Complexul Muzeal Național Neamț.
„Acest proiect se adresează comunității pietrene și reia o tradiție pe care preotul arheolog Constantin Matasă a instituit-o în perioada interbelică. În acei ani, la Piatra-Neamț, s-au organizat mai multe conferințe la care au fost invitate personalități de prim rang ale culturii române. Constantin Matasă a fost secretar, după care a îndeplinit funcția de președinte al Casei Naționale «Regina Maria». Instituţia era o sucursală a Centralei Caselor Naţionale, înființată în iunie 1919 la Bucureşti din iniţiativa generalului I. Manolescu şi a profesorului universitar Gheorghe Ţiţeica. Ideea organizării acestor conferințe, așa cum vă așteptați, nu-mi aparține, ci este a colegei noastre, doamna dr. Mihaela Marcu-Bogan. În fapt, tematica prelegerilor va integra toate domeniile de activitate ale CMNN”, a spus dr. Mihaela-Cristina Verzea, directorul adjunct ştiinţific al Complexului Muzeal Național Neamț.
Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, în această după-amiază (28 noiembrie), în sala care găzduiește expoziția „Nicolae Iorga. 150 de ani de la naștere”. Tema conferinței, „O legătură de suflet. Regele Carol al II-lea și Nicolae Iorga”, a evidențiat și colaborarea în plan politic, la cel mai înalt nivel, dintre suveran și fostul său profesor. Nicolae Iorga a fost învestit în funcția de prim-ministru, la 18 aprilie 1931, guvernarea sa fiind întinsă doar pe durata a treisprezece luni.
„Regele Carol al II-lea a avut relații apropiate cu mulți dintre intelectualii de marcă ai vremii sale, dar, dintre toți, pentru Nicolae Iorga a nutrit sentimente speciale, pe care nu a contenit să le exprime ori de câte ori a avut ocazia, în public sau în cadru privat. Între cei doi a fost o legătură sufletească pe care nimeni nu a putut-o zdruncina, Carol rămânând sincer atașat de fostul său profesor, care, uneori, a manifestat față de augustul său elev o atitudine aproape părintească. Marele savant i-a fost regelui iubitor de cultură nu numai magistru, dar și bun sfetnic sau consilier politic, ajungând să colaboreze și la cel mai înalt nivel, în calitate de prim-ministru. (…)
Euforia care l-a cuprins pe Nicolae Iorga în momentul desemnării ca președinte al Consiliului de Miniștri este savuros descrisă de Constantin Argetoianu, adjunctul său de la guvern: «Nu văzusem demult un om așa de fericit. Lumea era a lui! Îi scânteiau ochii, barba, nasul! În treacăt, a aruncat trei cuvinte lui Titulescu, pleoștit: Nu mai faci Guvernul d-ta, îl fac eu, m-a însărcinat Regele, nu te superi, nu-i așa? și, fără să mai aștepte răspunsul redingotei coborâtă la rang de zdreanță, mă luă de braț: Hai să alergăm după miniștri (avea fițuica Regelui în mână). Diseară, la ora 8, trebuie să depunem jurământul. Am făgăduit Regelui. Nu, nu mă duc la oameni decât cu d-ta, eu nu știu ce să le spun»”, a amintit dr. Narcis Dorin Ion.
Următoarea conferință este programată la începutul lunii februarie 2023.
Violeta MOȘU