luni, iulie 15, 2024
AcasăActualitateLansarea romanului „Ne cheamă primăvara” de Dumitru Almaș, ediția a II-a, la...

Lansarea romanului „Ne cheamă primăvara” de Dumitru Almaș, ediția a II-a, la Colegiul Național „Petru Rareș”

Cancelaria Colegiului Național „Petru Rareș” a găzduit, în această dimineață (24 noiembrie 2022), lansarea celei de-a doua ediții a romanului „Ne cheamă primăvara” de Dumitru Almaș (pseudonim pentru Dumitru Ailincăi). Volumul a apărut la Editura Cetatea Doamnei, actuala ediție fiind îngrijită de profesorul Mihai-Emilian Mancaș, cu un cuvânt înainte scris de prof. univ. dr. Ioana Jitaru, fiica scriitorului. Evenimentul a fost inclus în programul manifestărilor organizate cu ocazia împlinirii a 153 de ani de la înființarea acestei prestigioase instituții de învățământ.

Apariția acestei cărți a fost posibilă, ca multe alte lucruri legate de istoricul Colegiului Național «Petru Rareș», datorită muncii deosebite a domnul director Mihai-Emilian Mancaș. Doresc să adresez mulțumiri și doamnei profesoare universitare dr. Ioana Jitaru. La această lansare este prezentă și doamna Rodica Cozma, viceprimarul comunei Negrești. Dacă nu știm să ne respectăm trecutul, nu vom avea niciun fel de viitor. Scopul nostru este de a readuce în prim-plan personalitățile școlii care, la vremea lor, au marcat generații de elevi”, a spus în deschidere prof. Grigoruță Oniciuc, directorul colegiului.

«Ne cheamă primăvara» este un roman dedicat vieții adolescenților de la Liceele «Petru Rareș» și «Calistrat Hogaș », din perioada interbelică”, a explicat prof. Mihai-Emilian Mancaș. „Este un roman de dragoste, psihologic și social. Dumitru Almaș a fost văr bun cu mama mea. Mama l-a pregătit pentru a intra la liceu, mama era absolventă a Școlii Normale și este și eroină în romanele autobiografice «Acolo, în Filioara» și «Ne cheamă primăvara». Dumitru Almaș este nașul meu de botez. Am făcut liceul și facultatea sprijinit de Dumitru Almaș. M-am simțit întotdeauna legat nu numai sufletește, dar și prin coordonatele culturale, de acest mare Om. Românii, din păcate, nemțenii, nu mai știu astăzi cine este Dumitru Almaș. Iată ce spunea George Călinescu despre Dumitru Almaș: «Se nasc și în Moldova oameni. Dumitru Almaș este, indubitabil, unul din acești oameni. Îmi permit însă să spun că este mai mult decât atât, este unul din stâlpii culturii românești… Putem chiar spune, fără a greși cu nimic, că Dumitru Almaș este o personalitate de anvergură europeană…». Mai mult decât Călinescu nu cred că poate spune nimeni…”, a mai adăugat prof. Mancaș.

Prof. univ. dr. Ioana Jitaru, fiica scriitorului, a spus că romanul „Ne cheamă primăvara”, apărut în 1946, a avut o soartă nefericită, puține exemplare din prima ediție fiind salvate de la topire.

Prima ediție a romanului a apărut la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial într-o perioadă grea, de sărăcie, crize și foamete în Moldova. Prea puține exemplare au ajuns în mâinile cititorilor, aproape întreaga ediție scoasă la Editura Națională Mecu, București, fiind topită din ordinul conducătorilor comuniști, de atunci, ai României, fiindcă vreo câțiva liceeni din Tulcea s-au organizat după modelul «quintetului» din roman, considerat subversiv și dușmănos.(…)

Adolescentul, mai târziu tânărul Valeriu Barbu, plecat din satul natal Filioara cu dorința de a-și desăvârși pregătirea intelectuală, este acum elev intern la Liceul «Petru Rareș» din Piatra-Neamț. Îndrăgostit de Ioana, colega lui de generație, Valeriu este personajul principal al romanului.(…)

Cartea este scrisă într-un stil aparte, autorul creionând o succesiune de evenimente și întâmplări din diferite puncte ale orașului Piatra-Neamț (liceele, străzile, parcul orașului, locul de plimbare de Peste Vale etc.) într-un limbaj cu puternice accente moldovenești, pline de farmec…”.

Un exemplar din prima ediție a fost prezentat invitaților de Elena Popa, bibliotecara colegiului. „Când domnul profesor Adrian-Pavel Sandovici s-a hotărât să scrie monografia școlii, și-a adus aminte că în romanul «Ne cheamă primăvara» apăreau foarte multe informații despre trecutul liceului nostru. Am căutat foarte mult această carte, pentru că nu o aveam în biblioteca școlii, și în final am găsit-o pe internet și am cumpărat-o”.

Profesoara de istorie Dorina-Luminița Drexler a spus că „vineri, 25 noiembrie, cu începere de la ora 10:00, istoricul Ioan Scurtu, nepotul profesorului Dumitru Almaș, va fi prezent la colegiul nostru, prilej cu care va lansa volumul «Povestiri adevărate. Memorii», apărut la Editura Junimea. Pe coperta întâi apar cele trei școli care i-au marcat devenirea profesorului universitar dr. Ioan Scurtu: Școala din Dochia, Colegiul Național «Petru Rareș» și Universitatea București. Profesorului Dumitru Almaș îi este dedicat un capitol semnificativ, atât ca unchi, ca naș de botez, cât și ca mentor spiritual”.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments