joi, aprilie 18, 2024
AcasăActualitateEmilia Danetti sau Intelectualul total

Emilia Danetti sau Intelectualul total

M-am întrebat, atâta vreme cât strălucea, parcă venită din altă epocă, aceea a Iluminismului, în cancelaria profesorilor din Liceul „Petru Rareș”, cum poate fi definită prin numai două cuvinte, fiindcă nu era ușor să o cuprinzi în câteva vorbe seci, personalitatea sa fiind complexă, capabilă să exceleze în diferitele fațete și unghiuri ale culturii și ale artei.

Pornită spre lume din inima Olteniei, ținut vestit prin particularitățile de limbaj, doamna Danetti, cum în general era numită, folosea în orice ocazie o limbă literară exemplară, de nivel academic, stăpânind un lexic imens și o gramatică fără de cusur, cu priceperea unui profesor de retorică dintr-o academie de teatru. Mlădierea glasului se potrivea totdeauna cu sensul comunicării și vădea atenția vorbitoarei la nivelul publicului: elevi, profesori, oameni de teatru, cărturari din zona academică sau prieteni adunați la o șuetă. A fost profesoară de franceză. Nu despre rostirea admirabilă a limbii din Hexagon aș scrie mai ales, ci aș remarca ce scotea din clasă, ce vorbitori de franceză forma. Marta, fiica mea, cu un finisaj de câteva luni în salonașul de cafea al profesoarei, vorbea franceza la intrarea în facultate așa cum, impecabil, o vorbește și acum, după mai bine de treizeci de ani de viață în Franța.

Cercul dramatic al elevilor de la „Petru Rareș”; prof. Emilia Danetti, rândul din mijloc, prima din stânga

Un alt domeniu de excelență al Emiliei Danetti era cel cultural, domeniu imens și de o varietate incredibilă. Alături de dânsa, nu aveai nevoie de dicționar enciclopedic, fiindcă, asemeni lui Giovani Pico della Mirandola, „știa tot ce se știe și ceva în plus”! Cunoscând în profunzime marea cultură mondială, era totdeauna un colocutor competent și deseori ironic.

Soție de actor, Theodor Danetti fiind un nume important pe afișierele teatrelor din Piatra-Neamț, Târgu Mureș și București, interpret la radio, televiziune și distribuit în filme, Emilia a îmbrățișat ușor și competent datele regiei de teatru, fiind ani buni conducătoarea cercului dramatic al elevilor de la „Petru Rareș”, premiat la nivel național și apreciat pe plan local. De sub mâna sa au plecat tineri deveniți curând actori sau regizori renumiți.

Ferindu-se de coteriile de cancelarie sau de culise, profesoara de franceză era un model de comportament social, echilibrat, onest și agrementat mereu cu o undă de umor. Emilia Danetti a fost un INTELECTUAL TOTAL, un model în profesia sa, un prieten sincer și gata să ajute, un etalon de moralitate și responsabilitate, o soție care și-a urmat cu abnegație soțul în peregrinarea acestuia la diferite instituții teatrale din țară, un prieten devotat, și a lăsat în urmă o imagine demnă de admirat și de urmat.

Prof. Mihai-Emilian MANCAȘ

Nevers, Franța, noiembrie 2022

*Profesoara de limba franceză și literatură universală Emilia Danetti a plecat la cele veșnice în dimineața zilei de 4 noiembrie 2022. La Liceul „Petru Rareș” a predat între anii 1965 și 1975. Înmormântarea va avea loc luni, 7 noiembrie 2022, la Cimitirul Cernica II. Dumnezeu să o odihnească în pace!

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments