duminică, iulie 14, 2024
AcasăActualitateProiectul internațional „DARE TO CARE” (Îndrăznește să-ți pese!), în parteneriat cu EduCaB,...

Proiectul internațional „DARE TO CARE” (Îndrăznește să-ți pese!), în parteneriat cu EduCaB, în bibliotecile publice din județul Neamț

Biblioteca publică modernă presupune o activitate organizată pe reţele de biblioteci, astfel încât rezultatele bune obţinute, analiza pentru problemele care apar, soluţiile şi serviciile oferite, să poată fi puse și folosite în comun. Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț coordonează metodologic rețeaua de biblioteci publice din județul Neamț, ce oferă anual servicii de informare şi documentare sub diverse forme şi în contexte diferite, prin care contribuie la dezvoltarea personală a utilizatorilor prin programe de educaţie continuă (formală și informală), prin activităţile desfăşurate după încheierea orelor de şcoală, dar și ca o prelungire a acestora, prin cultura informaţiei corecte sau activităţi de petrecere a timpului liber de calitate. Un alt aspect acoperit de către biblioteca publică este legat de coeziunea socială, spaţiul instituţiei transformându-se deseori, într-un loc al întâlnirii, al discuțiilor pline de conținut şi creativitate. Începând cu anul 2021, 7 biblioteci publice locale din județul Neamț (Trifești, Tămășeni, Tazlău, Sagna, Gherăiești, Bîra, Bicaz Chei) au aplicat pentru un nou proiect dezvoltat la nivel internațional, intitulat „DARE TO CARE” (Îndrăznește să-ți pese!), ce a fost susținut de patru parteneri din țările Uniunii Europene: Centrul MARTA – Letonia; Asociația Viitorul Acum – Bulgaria, Centrul Român pentru Inovare în Dezvoltare Locală (CRIDL) – România; Asociación Mundus – Spania, având ca scop cooperarea internațională pentru realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă #4, #5 și #16, iar ca grup țintă preadolescenți și adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani.                                           

Pentru a răspunde acestor nevoi identificate, EduCaB România (Educational Capacity Building in Local Communities) a adaptat și pilotat începând cu anul 2020 Metodologia Grupului de Tineret (YGM) dezvoltată de Centrul MARTA, în câteva biblioteci publice din județul Dâmbovița. Deoarece impactul asupra participanților a fost unul pozitiv și majoritatea obiectivelor au fost atinse cu succes, în cele 17 ateliere de lucru prevăzute în metodologie, s-a decis o extindere națională a proiectului, astfel că cele 7 biblioteci publice din județul Neamț au răspuns acestei provocări și au acceptat să implementeze acest proiect și în comunitățile noastre. În perioada 17 – 25 iunie 2021 aceștia au urmat, alături de alți 28 de colegi bibliotecari din țară, programul de formare profesională, iar ulterior au prezentat utilizatorilor bibliotecilor acest proiect. Prin intermediul jocului, dialogului și descoperirii, au învățat cum pot deveni mai eficienți în a comunica cu ceilalți folosind comunicarea asertivă, cum să rezolve o situație conflictuală fără a folosi violența, cum să își recunoască calitățile și să își gestioneze corect propriile emoții, dar și pe ale celor cu care interacționează. Proiectul a dus la crearea unui grup de voluntari dornici să participe la activitățile și proiectele bibliotecii și să se implice efectiv, formându-se un grup de 15 adolescenți cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani. Astfel, începând cu luna iulie 2021, a fost susținut primul atelier din proiect.          

În perioada 10 – 14 ianuarie 2022, 8 bibliotecare din județele Dâmbovița și Neamț (Bâra, Sagna și Trifești) au participat  la o întâlnire de proiect în Zaragoza, Spania, alături de cei din Letonia, Bulgaria și Spania, întâlnire ce a făcut parte din proiectul Re-Group, coordonat de MARTA Centre din Letonia, proiect finanțat de Erasmus+, acțiunea KA2; iar în perioada 29.04 – 01.05.2022 echipa EduCaB a organizat la Galați o întâlnire națională, la care au participat 20 de bibliotecari din diferite județe ale țării, în care au fost diseminate rezultatele proiectului destinat adolescenților în comunitățile lor. Au fost zile intense în care bibliotecarii au avut oportunitatea de a relaționa, de a împărtăși din experiențele proprii, de a prezenta exemple de bune practici și de a învăța noi metode de organizare a atelierelor cuprinse în tematica proiectului. Din acest motiv EduCaB România susține în mod constant importanța acestor programe în bibliotecile publice, care îi ajută pe adolescenți să înțeleagă că dincolo de valorile materiale, există și o serie de valori perene, care dau sens vieții fiecăruia dintre noi.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments