luni, iulie 15, 2024
AcasăActualitateActrița Isabela Neamțu, protagonista filmului „Clouds Of Chernobyl”: ‚,Sper că filmul va...

Actrița Isabela Neamțu, protagonista filmului „Clouds Of Chernobyl”: ‚,Sper că filmul va ridica multe întrebări și va stârni multe controverse”

„Clouds Of Chernobyl”, filmul de debut al tinerei și talentatei regizoare Ligia Ciornei a intrat in cinema!

Libertatea este singura opţiune: „Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl”, o poveste din comunism.

„Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl” spune o poveste reală din perioada comunistă, drama unei femei aflate la a treia sarcină, în perioada exploziei de la Cernobîl și a decretului cu numărul 770 dat de Nicolae Ceaușescu împotriva avortului.

Aflată la primul său lungmetraj, Ligia Ciornei este deja cunoscută publicului cinefil datorită celor două scurtmetraje care îi poartă semnătura:  Vintage (2017) și Somewhere in Moldova (2019).

Absolventă a Universităţii Naționale de Teatru și Film I.L. Caragiale din București, Ligia Ciornei s-a născut şi a crescut în Suceava, tinutul Bucoviei fiind una dintre sursele de inspiraţie pentru ea. Ligia Ciornei este o artistă interdisciplinară, atât scenaristă, cât şi regizoare, care folosește în mod constant filmul, realitatea virtuală și instalațiile extinse pentru proiectele sale de teatru și multimedia. Deține o diplomă de licență și un master în regie și producție de film la UNATC.

Bazat pe o întâmplare adevărată, filmul  „Anul pierdut 1986” spune o poveste plasată într-o perioadă în care mai multe femei din nordul Bucovinei, precum și din orașele Iași, Vrancea și Tulcea, au fost nevoite să facă avorturi în condiții inumane, deoarece practica era ilegală potrivit legislaţiei comuniste.

Totul în contextul în care în România a fost informata cu intarziere că centrala nucleară de la Cernobîl a explodat, populația din nord-estul țării fiind expusa la niveluri ridicate de radiații și prin urmare, la pericolul cresterii numărului de cazuri de nou-născuți cu malformații.

La vremea respectivă, Partidul Comunist Român a condamnat ferm atât femeile care au făcut avort, cât și pe cele care au păstrat copiii născuți cu malformaţii. Au fost create centre speciale unde erau plasaţi copiii respectivi, iar părinţilor li s-a interzis să îi vadă sau să aibă grijă de ei.

Recuperarea trecutului

În detaliu, filmul spune povestea Irinei (interpretată de Isabela Neamțu), o femeie nevoită să  rezolve o dilemă morală – să aleagă între un avort si riscul de a face închisoare sau să continue sarcina si să păstreze nou-născutul după naştere, cu riscul ca acesta sa aiba grave malformatii.

Vorbind despre debutul ei în lungmetraj, Ligia Ciornei a declarat pentru Cineuropa: „Întreaga dezvoltare a personajelor și a scenariului s-a bazat pe o serie de întâlniri cu femei care au trăit experiența de la Cernobîl în România comunistă. După ce am scris scenariul, Dan (Dimitriu, unul dintre producători si operatorul filmului) m-a întrebat fără nicio ezitare de ce am nevoie și când vreau să încep să filmez. Am filmat 70% din film în șase zile, iar cea mai lungă secvență fără cut-uri durează 20 de minute. După un an, Cristian Mungiu ne-a spus că trebuie să terminăm filmul cu un final pe măsură. În acel moment, ne-am întâlnit cu producătorul Marian Mario, care ne-a oferit tot ce aveam nevoie. Alături de el au venit și Viorel Chesaru, directorul executiv al celei mai importante case de post-producție din România, Chainsaw Europe, Cristina Badea de la Adenium Film și, nu în ultimul rând, sfaturile esențiale de montaj oferite de Dana Bunescu.”

In rolul principal o regasim pe Isabela Neamtu, nascuta la
Piatra-Neamt si fosta actrita a Teatrului Tineretului. Ea a declarat: ‚,Sper ca filmul va ridica multe intrebari si va starni multe controverse. In primul rand, in legatura cu istoria noastra recenta si impactul ei asupra unor mentalitati care isi prelungesc efectele pana in prezent. Apoi, o tema importanta este evenimentul de la Cernobil si implicatiile lui in viata noastra de azi. Si mai ales, asupra unui subiect prea putin dezbatut la noi – dreptul la viata si dreptul unei femei de a alege viata.’’

In film joacă şi Gavril Pătru, Victoria Cociaş, Valer Dellakeza, Anastasia Simion, Radu Badea şi Oana Pascatu. Ei au fost sustinuti la cadru de restul echipei filmului, formata in mare parte de debutanti in toate departamentele.

„Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl,este o producție românească independenta, produsa de Pala Film și coprodusă de Chainsaw Europe, Adenium Film și Doctor’s Studio. Filmul a fost achiziționat de HBO, cu un acord de exclusivitate pe un an în România, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia, Croația, Bulgaria, Slovenia, Serbia și Macedonia de Nord.  Lansarea sa este programată pentru 25 octombrie 2022.

SINOPSIS

Filmul „Anul pierdut 1986 / Clouds of Chernobyl”, debutul in lungmetraj al Ligiei Ciornei, se bazează pe o întâmplare reală și descrie lupta unei mame de a păstra cea de-a treia sarcină sub presiunea exercitată de familie, explozia de la Cernobîl și a decretului cu numărul 770 dat de Nicolae Ceaușescu împotriva avortului.

(Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments