Un nou proiect internațional se derulează la Teatrul Tineretului, în cadrul căruia TT colaborează cu instituții de arte performative din 9 țări. FUTURE LABORATORY este susținut prin Programul „Europa Creativă“, cel mai amplu program la nivel european prin care Comisia Europeană susține sectoarele culturale și audiovizuale. Programul „Europa creativă 2021-2027“ dispune de un buget de 2,44 miliarde euro și investește în proiecte care consolidează diversitatea culturală și răspund nevoilor și provocărilor din sectoarele culturale și creative.
Inițiat și coordonat de Théâtres de la Ville de Luxembourg, proiectul FUTURE LABORATORY se desfășoară pe o perioadă de 3 ani și a obținut o finanțare de 1.459.842 euro. Instituțiile co-organizatoare sunt: Théâtre de Liège (Belgia), Fondazione Piccolo Teatro Milano (Italia), Conde Duque Centro de Cultura Contemporanea, Madrid (Spania), Teatrul Tineretului Piatra Neamț (România), Teatro Municipal do Porto (Portugalia), Nowy Teatr, Warsaw (Polonia), Théâtre National de Strasbourg (Franța), Cyclorama (Franța), Staatstheater Mainz (Germania), Comédie de Reims (Franța), la care se adaugă Queens Theatre Hornchurch (Marea Britanie) în calitate de partener asociat. Primele întâlniri de lucru între parteneri au început în martie 2021.
Proiectul internațional de cercetare FUTURE LABORATORY are în vedere atât sprijinirea și dezvoltarea artiștilor aflați la început de carieră, cât și integrarea comunităților marginalizate, izolate, care se află prea puțin sau chiar deloc în contact cu arta teatrală. Timp de 30 de luni, 15 artiști selectați prin intermediul unui open call internațional, lansat pe site-ul www.futurelaboratory.eu, vor lua parte la trei rezidențe de cercetare, în trei orașe diferite. Fiecare instituție gazdă le va oferi artiștilor oportunitatea de a intra în contact cu resurse locale precum organizații de cercetare, fundații, artiști și membri ai comunității în care instituția respectivă activează. De-a lungul rezidențelor, artiștii vor dezvolta un concept centrat pe nevoile cele mai stringente pe care le-au identificat în concordanță cu tema extinsă a incluziunii sociale, dar conceptul va include și noi narative sau care lipsesc și pe care ei consideră că trebuie să le povestească pe scenele viitorului. La finalul proiectului, în cadrul unui simpozion de închidere, artiștii vor avea oportunitatea de a-și prezenta conceptele în cadrul instituțiilor partenere, pentru a pune bazele unor viitoare potențiale producții.
Teatrul Tineretului a anunțat pe 28 aprilie 2022 deschiderea înscrierilor pentru artiștii de arte performative din România, etapă a proiectului care se va încheia pe 20 mai 2022.
(Teatrul Tineretului)