duminică, martie 17, 2024
AcasăActualitate20 de ani de la triumful sportului nemțean - FibrexNylon și Unic,...

20 de ani de la triumful sportului nemțean – FibrexNylon și Unic, campioane naționale în aceeași zi

2 mai 2002 a rămas o zi istorică pentru sportul nemțean. În urmă cu două decenii, handbaliștii de la FibrexNylon Săvinești și voleibalistele de la Unic Piatra-Neamț cucereau, în premieră, cununa de lauri. S-a consemnat atunci un fapt nemaiîntâlnit în istoria sportului nemțean şi poate chiar a sportului românesc, ca două echipe din același oraș să câştige, în aceeaşi zi, titlurile naţionale.

FibrexNylon Săvinești, event în premieră doar cu victorii

Pentru Bibirig și compania, ediția 2001/2002 s-a încheiat fără cusur, FibrexNylon câștigând campionatul și Cupa României doar cu victorii, 33, per total. Până la acel moment, nicio altă grupare din România nu mai realizase o asemenea performanță absolută. În ultima partidă de campionat, handbaliștii pietreni au jucat contra Stelei, campioana en-titre, partida din sala Ceahlăul stârnind un interes enorm în rândul suporterilor.

Pentru prima dată în acest campionat, organizatorii au fost nevoiți să închidă ușile, dar tot s-a stat cu vârfurile picioarelor pe suprafața de joc, iar unii spectatori au urmărit meciul de pe holurile care duc la vestiare. Sala Ceahlăul a fost un vulcan, cu fum și foc, provocate de „arsenalul” adus de galeria băcăuană, care a făcut echipă cu galeria locală, condusă de Nicu Găman”*.

Fibrex a condus în permanență și a câștigat destul de clar, scor 28-23. Festivitatea de premiere a fost oficiată de președintele Federației Române de Handbal, Cristian Gațu, și de secretarul acestui for, Mihai Marinescu. În tribunele sălii Ceahlăul, s-au mai aflat alte două mari glorii ale handbalului românesc, selecționerul Radu Voina și antrenorul federal Gheorghe Goran.

Premierea handbaliștilor nemțeni, un alt motiv pentru care iubitorii handbalului au venit într-un număr atât de mare, a început cu acordarea unei plachete din partea FRH, familiei Paleu, în semn de apreciere a eforturile materiale și sufletești făcute nu numai în sprijinul echipei FibrexNylon, ci a întregului handbal românesc”*.

Prof. Aihan Omer, antrenorul principal al echipei FibrexNylon: „Această performanţă este deosebită pentru mine, pentru că „recidivez” în câștigarea titlului naţional. Prima dată se mai poate spune că ai şi noroc, dar când reuşeşti şi a doua oară, acest lucru este deja deosebit. Oraşul Piatra-Neamţ ne-a oferit o căldură extraordinară şi condiţii deosebite să facem performanţă. Domnul director Paleu şi familia sa au fost pentru noi o a doua familie şi ne-au ajutat extraordinar. Suntem deosebit de bucuroşi”*.

Leonard Bibirig, căpitanul echipei FibrexNylon: „Vreau să mulţumesc domnului Petru Paleu şi familiei sale, care ne-au sprijinit în tot ceea ce am făcut. Fără aportul lor, nu cred că am fi reuşit să ne îndeplinim visul. Emoţiile de campion nu se pot compara cu nimic altceva”*.

Mircea Fleşeriu, inspector al Direcţiei pentru Tineret şi Sport Neamţ: „Consider această performanţă o realizare extraordinară. De ani mulţi, această grupare şi de fapt toţi cei care iubesc handbalul ne-am străduit cât am putut să rezolvăm problemele care au existat, dar a fost nevoie să apară un om deosebit, domnul Petru Paleu, au apărut jucători de mare valoare, care, într-o echipă bine aşezată pe teren de doi tehnicieni pricepuţi, Aihan Omer şi Stelian Burusc, au reuşit acest mare rezultat”*.

Florin Drăgoi, unul dintre cei mai vechi componenţi ai echipei FibrexNylon: „Este cel mai important moment din cariera mea de jucător, iar bucuria de a fi campion nu se compară cu nicio alta în plan profesional. Sunt foarte fericit, iar singurul meu regret este că nu se află, acum, aici, alături de noi, şi alţi jucători care au dus echipa Fibrex, ani de-a rândul, foarte aproape de această performanţă”*.

Prof. Stelian Bursuc, antrenorul secund al campioanei FibrexNylon: „Aşa cum am mai spus-o şi când am cîştigat Cupa României, mi-am îndeplinit visul, acela de ieşi campion, ceea ce nu am reuşit ca jucător. Emoţiile şi bucuria sunt, însă, la fel de mari”*.

Stelian Popescu, medicul echipei FibrexNylon: „Mă aflu în Piatra-Neamţ de 30 de ani şi acum sunt medicul unei formații campioane şi trebuie să le mulţumim acestor jucători, care au făcut din Piatra-Neamţ capitala handbalului românesc”*.

Petru Paleu, președintele FibrexNylon: „Este un vis devenit realitate. După atâţia ani, în care am fost ba pe locul doi, ba pe locul trei, am îndrăznit să ne punem în cap câștigarea Cupei şi a campionatului şi Dumnezeu ne-a ajutat. Este foarte greu să ţii o echipă de talia Fibrexului la ora actuală, o echipă de top și poate ne ajută Dumnezeu să devină o echipă de frunte şi în Europa, să putem accede în grupele Ligii Campionilor, dar va fi foarte greu. Ar fi o premieră accederea în grupele Ligii Campionilor”*.

Raul Constantin Bobeanu, președintele Consiliului Județean Neamț: „Este o victorie mare, o victorie care încununează atât eforturile managerilor, antrenorilor, cât şi ale acestor minunaţi tineri, care au făcut totul pentru a apăra culorile cluburilor la care joacă, imaginea oraşului”*.

Unic Piatra-Neamț a devenit campioană la Galați

Voleibalistele de la Unic au luptat cu Metal Galați, în finala Campionatului Național, și mai aveau nevoie de o singură victorie pentru a câştiga medaliile de aur. Ele conduceau cu 2-0, la general, după ce s-au impus în trei seturi în primele două confruntări din sala Ceahlăul. Ultimul act oferea câștig de cauză echipei care câștiga trei partide din cinci. În sala Siderurgistul din Galați, elevele prof. Dan Gavril și Viorel Roșioru au avut nevoie doar de o oră de joc pentru a se impune cu 3-0 (17, 21, 22) și pentru a deveni, în premieră, campioane naționale.

Venite la adăpostul unui avantaj de 2-0, la general, şi încurajate frenetic de un numeros grup de suporteri, voleibalistele de la Unic au evoluat cu dezinvoltură şi au tranşat lupta pentru titlu în numai 60 de minute. Dând dovadă de o dăruire şi o dorinţă exemplare de a câştiga, elevele prof. Dan Gavril și Viorel Roșioru s-au întrecut pe sine, prin prestaţia avută pe teren, umilindu-le pur si simplu pe gazde”*.

Prof. Dan Gavril, antrenor principal Unic: „Sunt deosebit de bucuros pentru că am reuşit să ne adjudecăm în premieră titlul de campioană naţională. Vreau să le felicit pe fete pentru această performanţă deosebită şi să-i mulţumesc domnului Ouatu pentru că a fost alături de noi şi ne-a sprijinit. Totodată, nu-i pot uita şi pe ceilalţi colegi care, fără îndoială, au avut un rol important la realizarea acestui succes: Gyula Bartha şi Aurel Cazacu”*.

Florentina Nedelcu, căpitan Unic: „Am învins nesperat de clar demonstrând că suntem cele mai bune din ţară”*.

Mădălina Dumitrescu: „Sunt deosebit de bucuroasă că am reuşit să câştigăm titlul. Mulţumesc colegelor şi suporterilor, care ne-au ajutat să aducem victoria în tabăra noastră”*.

Maria Dinu Vasilică: „Mă bucur că am reuşit să nu dezamăgim şi să arătăm că la această oră suntem cele mai bune din România”*.

Vasile Ouatu, președintele echipei Unic: „Au fost 15 ani de căutări, de acumulări, în care am crezut tot timpul în victorie, în victoria locului I, căci numai pentru cel dintâi cântă imnul. Este o seară minunată, nu am cuvinte pentru a exprima ceea ce simt, sunt foarte emoţionat. Nu am crezut că ni se poate întâmpla aşa ceva. Primirea care li s-a făcut campioanelor şi campionilor, tot ceea ce s-a organizat aici sunt lucruri de neimaginat”*.

Ziua campionilor a continuat în fața Hotelului Central. Evenimentul, organizat de Energoterm, s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.

Sute de oameni au ieşit din casă să-şi întâmpine campionii şi să se bucure de bucuria lor. (…). A curs șampanie din cea cu gust de aur, campionii s-au felicitat între ei, în fața unei asistenţe care nu a contenit să cânte „Campionii!”, alături de cunoscutul interpret de muzică populară Benone Sinulescu, care a deschis spectacolul muzical. Acesta a continuat cu trupele Ro-Mania, Hi-Q, Marina Scupra şi Gabriel Dorobanţu, iar artificiile au pus capăt unei seri de vis, dar nu şi visului că ne vom mai putea bucura de astfel de momente”*.

Peste câteva zile, Unic a ratat eventul, cedând în finala Cupa României cu 1-3 în fața grupării RAT Petrom București. Prin calificarea în grupele Ligii Campionilor, FibrexNylon a mai bifat o premieră, fiind prima echipă românească ajunsă în elita europeană. În următorul sezon intern, handbaliștii pietreni și-au îmbogățit palmaresul cu un nou event, iar fetele de Unic au cucerit Cupa României.

*Sursa: Ziarul Ceahlăul, Mihaela Drăgoi, 2, 3 mai 2002.

Foto: Arhiva personală a prof. Stelian Bursuc.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments