Grota, expoziția mixtă a tinerelor artiste vizuale Daria Munteanu și Melania Russu, absolvente ale Liceului de Arte „Victor Brauner” și studente ale Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, s-a deschis în această după-amiază (18 martie), la Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț. Tehnicile în care se exprimă cele două plasticiene creează o unitate a expoziţiei, prin complementaritate și armonie.





„Ne-am gândit că Grota e un loc în care ne putem izola, adăposti și apăra de factori negativi externi. E un loc care facilitează procesul artistic de la început până la sfârșit, e un loc în care putem să creăm libere, fără să fim constrânse în vreun fel. Îmi place acest curent artistic italian apărut după anii ’60, Arte povera, îmi plac Alberto Burri, Piero Manzoni, îmi place să folosesc materiale neconvenționale. Consider că orice obiect poate fi tratat în așa fel încât să apară ca un obiect de artă. Mă folosesc de monocromie și de culori închise, pentru că așa încerc să stimulez mai mult imaginația privitorului”, a explicat Daria Munteanu.




Realizată în complexitatea sensurilor şi în densitatea ambianţei, expoziția s-a bucurat de un public numeros și receptiv la propunerile tinerelor creatoare.
„Am mers pe expresionismul abstract, probabil, foarte abstract, și pe tehnica de a spăla și a prelucra culoarea și schița. Relevant e conceptul din spatele lucrării, nu lucrarea în sine. Dacă citiți titlul fiecărei lucrări, o să înțelegeți mult mai bine tot ce am făcut, inclusiv veți găsi referințe despre instalația care domină expoziția”, a afirmat Melania Russu.




Exigența constituie una dintre calitățile care dublează talentul, fapt evidențiat de prof. Ștefan Potop, președintele Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Neamț.
„Grota nu este un nume de conjunctură pentru expoziția de față, e o construcție naturală sau umană, care are doar o ieșire spre lumea reală. Melania Russu se regăsește, spiritual, în opera lui Francis Bacon. Aparent, lucrările sunt asemănătoare, având o gamă cromatică foarte reținută. Daria Munteanu merge spre o artă conceptualistă, Arte povera, și cei care merg pe drumul acesta se deosebesc de alți artiști prin faptul că au ales să se exprime cu ajutorul materialelor neconvenționale picturii. Tablourile Dariei au 10 grame de culoare, restul sunt structuri. Melania apelează, totuși, la culoarea convențională”.






Expoziția va rămâne deschisă până la sfârșitul lunii martie.
Violeta MOȘU