luni, iulie 15, 2024
AcasăActualitate„Ferestre spre cer în Duminica Ortodoxiei”, atelier de creaţie plastică organizat pentru...

„Ferestre spre cer în Duminica Ortodoxiei”, atelier de creaţie plastică organizat pentru copiii din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Piatra Șoimului

Înainte de intrarea în Postul Mare, de-a lungul a două sesiuni de lucru organizate în zilele de 19 și 26 februarie, în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din satul Poieni, comuna Piatra Șoimului, la inițiativa pr. paroh Iosif Buruiană și cu implicarea directă a profesoarei de arte plastice Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”, a avut loc un atelier de pictură de icoane pe sticlă destinat copiilor din comunitate.

Parteneri au mai fost Palatul Copiilor din Piatra-Neamț și Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, prin Punctul de lectură și împrumut Speranța.

În cadrul proiectului educațional intitulat „Ferestre spre cer în Duminica Ortodoxiei”, copiii au realizat icoane reprezentând pe Maica Domnului, pe Iisus Hristos, chipuri de sfinţi şi arhangheli, picturi din care transpar inocenţa şi bucuria din sufletele micilor artişti.

Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, am realizat un proiect deosebit care ne-a bucurat foarte mult. Suntem foarte fericiți pentru împlinirea acestui gând mai vechi și-i mulțumim doamnei profesoare Cristina Petrariu. Consider că atât părinții copiilor, cât și credincioșii din Parohie se vor bucura mâine, 13 martie, de expunerea acestor icoane, prilej cu care vor fi și sfințite”, a declarat preotul Iosif Buruiană.

De mai bine de doisprezece ani, încercăm, cât mai des posibil, să organizăm, spre marea bucurie a copiilor din comunitățile rurale, ateliere de creaţie complexe, workshopuri tematice şi sesiuni de documentare şi comunicare. La fiecare atelier, inițiem copiii în tehnici artistice diverse și interesante – desen/ grafică, pictură în acuarelă, pictură pe lemn, pictură pe sticlă, sculptură.

Elevii mai mari, de cele mai multe ori, după ce capătă experiență, devin ei înșiși voluntari și colaboratori sau chiar coordonatori ai activităților viitoare din parohiile din care fac parte. Astfel, se creează o frumoasă filieră a mentoratului educațional informal în parohii și comunități care nu au întotdeauna acces la un alt tip de educație în afara celui formal.

Premierea şi vernisajul reprezintă întotdeauna momentul mult aşteptat. Gândurile noastre bune şi mulţumirile se îndreaptă către mica parohie din Piatra Șoimului unde părintele Iosif Buruiană organizează săptămânal evenimente cu caracter spiritual şi cultural-educativ pentru micii săi enoriaşi”, a spus și Cristina Petrariu, președintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.

Duminica Ortodoxiei, un prim popas în călătoria duhovnicească a Marelui Post, a fost instituită de Sfântul Patriarh Metodie al Constantinopolului, în urma Sinodului local de la Constantinopol din 11 martie 843, care a consfințit oficial proclamarea definitivă a cinstirii sfintelor icoane.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments