miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateFilmul Alinei Grigore, „Blue Moon/Crai Nou”, are proiecție specială la Cinema Mon...

Filmul Alinei Grigore, „Blue Moon/Crai Nou”, are proiecție specială la Cinema Mon Amour

  • Regizoarea Alina Grigore este absolventă a Colegiului Național „Petru Rareș”, iar Ioana Chițu a Colegiului Național „Calistrat Hogaș” din Piatra-Neamț.

Câștigător al marelui premiu al Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian 2021, filmul „Blue Moon/Crai Nou”, scris și regizat de Alina Grigore, cu Ioana Chițu, Mircea Postelnicu (actor al Teatrului Tineretului), Mircea Silaghi și Vlad Ivanov în distribuție, reprezintă debutul în lungmetraj al regizoarei.

Cinema Mon Amour prezintă proiecția de gală, miercuri, 9 martie, cu începere de la ora 19:00. La eveniment vor participa regizoarea Alina Grigore și actorii din rolurile principale, Ioana Chițu și Mircea Postelnicu. Din distribuție mai face parte și Ioana Flora, actriță care a activat în trecut în trupa T.T-ului.

Pelicula spune povestea unei tinere ce se zbate între neputința de a-și depăși condiția și frica pe care i-o dă orice încercare de a evada dintr-un spațiu claustrofob atât intelectual, cât mai ales emoțional. Un traseu chinuitor al unei deveniri ce se vrea a fi una superioară celei cu care membrii comunității din care făcea parte erau obișnuiți. Căci așa cum îi spunea o femeie mai în vârstă, nu deșteptăciunea te ajută la ceva, ci munca, laptele și brânza pe care le faci. O mentalitate ce nu se înscria în idealul de viață al Irinei, personajul central al poveștii. Un ideal diferit, dar, din păcate, mult prea puțin conturat în mintea și în sufletul ei.

La cei 22 de ani ai săi, Irina (Ioana Chițu) simte că salvarea ei poate fi evadarea din familia sa numeroasă, disfuncțională, care trăiește administrând o pensiune din mediul rural. Și atât. Nu are nici un plan, ci doar gândul acesta puternic de a scăpa cu orice preț, fie chiar și printr-un mod total curios și nepotrivit, după cum o să scoată la iveala firul poveștii. Grija permanentă pentru bani, violența verbală și fizică se amestecă constant cu modul manipulator și umilitor cu care bărbații tratează femeile din  viața lor, indiferent de generație. Un patriarhat care anihilează fie și cea mai fină încercare a femeilor de a-și manifesta personalitatea, de a te dezvolta și de a-și păstra umanitatea.

(Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments