Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a primit vizita domnului William OʼConnor, atașatul cultural al Ambasadei SUA la București, miercuri, 23 februarie 2022. Vizita a constat într-un tur al bibliotecii, care a avut ca punct central Raftul American (American Shelf), situat la Filiala de carte străină.
„Colectivul bibliotecii vă urează bun venit! Vizita dumneavoastră ne onorează cu atât mai mult cu cât se înscrie în seria acțiunilor culturale realizate în colaborare cu Ambasada S.U.A. la București, iar prezența dumneavoastră confirmă, încă o dată, importanța bibliotecii în dezvoltarea unei comunități, deoarece ea promovează diversitatea culturală și lingvistică, dialogul intercultural și cetățenia activă.
Parteneriatul cultural a fost deschis de Excelența Sa domnul Ambasador Hans Klemm, la 26 martie 2018, când a inaugurat Raftul American – American Shelf. Cu acel prilej, au fost donate peste 300 de volume, care au îmbogățit patrimoniul bibliotecii noastre, contribuind la completarea și dezvoltarea colecției de documente în limba engleză pe care le deține Filiala de carte străină, documente ce sunt puse la dispoziția publicului interesat de cunoașterea Statelor Unite ale Americii, din punct de vedere istoric, geografic, cultural. Colecția de carte a cuprins titluri reprezentative din literatura clasică și contemporană americană, literatură pentru copii, lucrări de referință pentru învățarea limbilor străine (dicționare, cursuri pentru învățarea limbii engleze, metodica predării limbii engleze), istorie, geografie, cultură și civilizație americană.
Biblioteca Județeană «G.T. Kirileanu» Neamț este o bibliotecă publică ce deține colecții cu caracter enciclopedic, ce însumează peste 323.000 de volume. Avem o tradiție a lecturii publice la Piatra-Neamț de peste 150 de ani.
Biblioteca județeană are privilegiul de a deține importante valori bibliofile de excepțională însemnătate, lăsate moștenire de cărturarul G.T. Kirileanu printr-o donație făcută orașului Piatra-Neamț în 1956 (peste 30.000 de cărți și publicații periodice, inclusiv carte veche românească și străină). La acestea s-au adăugat publicații vechi și rare achiziționate din anticariate și de la diverși colecționari.
Cele mai vechi cărți românești aflate în colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene «G.T. Kirileanu» Neamț sunt primele tipărituri de la Iași: «Carte românească de învățătură» (1643), «Șapte Taine» (1644), aceasta din urmă destul de rară.
Biblioteca Județeană a manifestat un interes constant, după anul 1990, pentru cunoașterea și promovarea valorilor culturii și civilizației occidentale concretizate de-a lungul timpului în proiecte și parteneriate culturale, dar și pentru dezvoltarea serviciilor de bibliotecă.
În cadrul bibliotecii s-au dezvoltat, în parteneriat, proiecte europene diverse, dar și proiecte cu parteneri americani.
Reprezentative sunt colaborările cu Corpul Păcii, din perioada anilor 1992-2013, dar și Programul Biblionet (2009-2015), finanțat de Fundația Bill și Melinda Gates.
În anul 2018, Biblioteca Județeană s-a implicat în două noi proiecte dedicate copiilor și tinerilor, în parteneriat cu două ONG-uri românești și Fundația Româno-Americană. Este vorba de proiectul «Green Impact» inițiat de Fundația Noi orizonturi și proiectul «Copiii fac coding în biblioteci» inițiat de Fundația Progress. Tot prin Fundația Progress, cu finanțare de la Black Sea Trust of Regional Cooperation, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a participat la proiectele „Bibliotecile publice ca hub-uri pentru cetățenie activă“ (2020-2021) și „Growing Active Citizens Hubs“ (2021-2022).
Diversificarea colecțiilor, dezvoltarea serviciilor de bibliotecă, conectarea bibliotecii prin tehnologie la resurse educaționale și informaționale, au transformat astăzi bibliotecile publice în adevărate centre de dezvoltare comunitară.
În încheiere, aș vrea să mulțumesc, în numele comunității nemțene, pentru prezența dumneavoastră, dar și pentru proiectul American Shelf. Astăzi, mai mult ca oricând, bibliotecile dezvoltă comunitățile, așa cum precizează și Manifestul Asociației Bibliotecilor Americane“, a spus prof. Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.
În spațiul expozițional de la parterul Corpului A al bibliotecii a fost realizată o expoziție specială, constituind prima oprire din cadrul turului bibliotecii. „În aceste vitrine am expus câteva dintre lucrările monumentale aflate în colecțiile speciale ale bibliotecii. Ele se referă la reperele culturii și civilizației românești.
Publicarea lor în limbi de circulație internațională reflectă interesul celor care au vegheat în epocă asupra destinului spațiului românesc pentru ca valorile culturale ale României să fie cunoscute peste hotare“, a explicat Cristina Elena Catana, bibliotecar la Fondul documentar „G.T. Kirileanu“.
Au fost vizitate, apoi, Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“ și Secția de carte pentru copii & Ludoteca „Ion Creangă“. Finalul a aparținut Filialei de carte străină și Raftului American.
Vizita domnului William OʼConnor, atașatul cultural al Ambasadei SUA în România, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț s-a înscris în complexul de activități organizate de Fundația Împreună pentru Solidaritate Socială, care a marcat, astfel, buna desfășurare și finalizarea celui de-al doilea proiect educațional „English Language Program for Youth“, derulat în perioada decembrie 2020 – decembrie 2021, în parteneriat cu Ambasada SUA la București.
Proiectul a avut drept obiectiv îmbunătățirea cunoștințelor de limba engleză, precum și mai buna cunoaștere a culturii și istoriei Statelor Unite ale Americii de către 30 de copii, elevi ai Școlii Gimnaziale „I. Gervescu“ Săvinești, Școlii Gimnaziale nr. 3 din Piatra-Neamț și ai Școlii Gimnaziale „Regina Maria“ Bicaz.
(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)