miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateGaleria „Lascăr Vorel”: Grigore Agache - „Metamorfoza Om-Zid”

Galeria „Lascăr Vorel”: Grigore Agache – „Metamorfoza Om-Zid”

Expoziția profesorului Grigore Agache – „Metamorfoza Om-Zid” – deschisă, în aceste zile (1-15 noiembrie), la Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț, dovedește, încă o dată, atributele sale picturale. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț. Actuala sa personală, prin „realizarea momentului păcatului originar și pierderea paradisului, momentului căderii, momentului aspirației spre arhetipul trinitar și câteva secvențe cu „oameni-îngeri”, după cum declară artistul, aduce un plus de elocință și rafinament.

Fiecare privitor, iubitor de artă are libertatea să recepționeze aceste lucrări în funcție de sensibilitatea și reperele sale culturale. Celelalte creații, mai mult sau mai puțin abstracte, au ca punct de pornire tot motivul zidului, încercând astfel să creez un contrapunct, o diversitate vizuală.

Metamorfoza Om-Zid are o dublă conotație: una existențială și dramatică a trecerii omului pe „zidul” existenței și pe fereastra timpului spre neființă, moarte; alta are conotație sacră, în aspirația omului, spre esența sa nemuritoare și divină. Tensiunea plastică și ideatică se creează între aceste două dimensiuni. De aceea, planul uman se întrepătrunde cu cel al zidului, spiritualizându-se”, a mai adăugat Grigore Agache.

Profesorul Grigore Agache s-a născut la 22 iulie 1955, la Gherăeşti-Neamţ. Este absolvent al Liceului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, promoția 1974 și al Academiei de Artă „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secţia Pictură, promoţia 1981. În 2017, i s-a atribuit diploma ARTISTUL ANULUI, în cadrul „Salonului de Iarnă”, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Neamţ.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments