vineri, aprilie 12, 2024
AcasăActualitateDoctorul Constantin Goilav face audiții muzicale în ceruri

Doctorul Constantin Goilav face audiții muzicale în ceruri

Unul dintre cei mai longevivi și rodnici colaboratori ai Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț, dr. Constantin Goilav, a plecat în lumea celor drepți, a anunțat familia. Constantin Goilav, cunoscut meloman și animator al vieții muzicale nemțene, posesor al unei impresionante fonoteci particulare, a realizat la bibliotecă, începând din toamna anului 2005, audiții sub genericul „Muza Euterpe – o pledoarie pentru muzica clasică, însoțită de exemplificări audio-vizuale comentate“, în parteneriat cu Asociația „Prietenii muzicii simfonice“.

 „În toamna anului 1934, la 18 noiembrie, avea să vină pe lume fiul familiei Goilav, Hanry Constantin Cristea. Tatăl acestuia, Emil Goilav, profesor universitar în cadrul Politehnicii București, era de origine armeană și provenea dintr-o familie cu rol important in istoria Moldovei. Inițial, familia se numea Goilavian și s-a stabilit în Moldova pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare, ocupând funcții importante în acea perioadă. Mama, Viorica Goilav, născută Ionescu, era licențiată în Litere, provenea dintr-o familie de medici, din zona Bârladului.

A fost absolvent al Școlii de băieți „Sf. Iosif“ din București. După efectuarea stagiului militar, a urmat cursurile Institutului Pedagogic „Maxim Gorki“, Facultatea de Limbă și Literatură Rusă.

Deși a făcut cunoștință cu pianul de la o vârstă fragedă, nu au fost cei mai buni prieteni de la început. Abia mai târziu, în anii de liceu, în urma unor audiții muzicale, împreună cu colegii și prietenii săi, i s-a deschis gustul pentru muzica cultă. Familia Goilav are o tradiție veche în această direcție: tatăl – vioara, mama – pian, unchiul (fratele mamei) – vioara, verișoara primară – viola, și lista ar putea continua.

La momentul la care ar fi trebuit să hotărască pe ce drum va porni în viață, tatăl lui l-a întrebat ce alegere va face: muzica sau medicina. A ales medicina, iar muzica a rămas pasiunea lui pentru o viață.

A înfrumusețat viața multor oameni cu muzica și cunoștințele lui în domeniu, pe care le-a împărțit cu generozitate“, ne-a transmis fiica doctorului Constantin Goilav, Cristina Vorotneac.

Dr. Constantin Goilav i-a influențat destinul apreciatei profesoare Sara Stroici. „După-amiezile în care, copil fiind, aveam ocazia să fiu în casa domnului doctor Goilav, împreună cu oameni erudiți din orașul meu, la audițiile muzicale organizate și moderate de dumnealui, au reprezentat punctul de plecare spre căutarea unui ideal sonor în cariera mea artistică.

Mereu l-am privit ca pe o enciclopedie, iar colecțiile sale audio – video cu cele mai rare imprimări din lume, m-au fascinat. A fost un critic muzical cu un rafinament clădit în ani de cercetare prin toate mijloacele disponibile în cele mai dificile timpuri.

Seratele muzicale din sufrageria dumnealui, unde am participat împreună cu oameni pasionați de muzică, m-au îmbogățit cultural și mi-au stârnit dorința de a afla mai mult, de a fi mai aproape de acel ideal.

Dacă publicul nemțean este recunoscut pentru un rafinament și o deschidere culturală, putem afirma cu încredere că domnul doctor Constantin Goilav a avut o contribuție semnificativă în acest sens. Asemeni schubertiadelor, seratele muzicale din casa domnului doctor vor rămâne gravate în istoria culturii nemțene.

Privind înspre viitor, cred cu tot sufletul că ne revine o responsabilitate de a duce mai departe ștafeta culturală clădită atât de riguros de domnul doctor Goilav Constantin“, ne-a mărturisit Sara Stroici, doctorand la Universitatea Națională de Muzică din București.

Familia anunță că înmormântarea va avea loc vineri, 29 octombrie 2021, de la ora 12:00, în cimitirul Eternitatea.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments