miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateRock Symphonic Concert cu Filarmonica de Stat din Sibiu, în încheierea Festivalului...

Rock Symphonic Concert cu Filarmonica de Stat din Sibiu, în încheierea Festivalului Neamț Art

Piatra-Neamţ

• Ora 10:00 – Piaţa Turnului:

Street Art cu pictorul Cristian Bistriceanu

• Ora 11:00 – Piaţa Turnului:

Atelier de ceramică cu Iulian Gorea

Fiind un împătimit al modelării lutului, Iulian Gorea, restaurator în cadrul Complexului Naţional Muzeal Neamţ are o experienţă bogată în domeniu. De-a lungul timpului a participat la diverse ateliere de arheologie experimentală şi de ceramică.

• Ora 19:00 – Piaţa Turnului:

ROCK SYMPHONIC CONCERT cu Filarmonica de Stat Sibiu, dirijor: Remus Grama.

În program:

 Palladio – Karl Jenkins

Smoke on the Water – Deep Purple

Best of ABBA – Medley

Rolling in the Deep – Adele

Sweet Child o’Mine – Guns N’Roses

Viva la Vida – Coldplay

Smells like Teen Spirit – Nirvana

Purple Haze – Jimi Hendrix

Shape of You – Ed Sheeran

Thinking Out Loud – Ed Sheeran

Counting Stars – OneRepublic

Uptown Funk – Bruno Mars

Bohemian Rhapsody – Freddie Mercury

Thriller – Michael Jackson.

Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu

În contextul existenţei unui însemnat număr de muzicieni şi a unui conservator de muzică, ca şi a unei îndelungate tradiţii în domeniul interpretării simfonice şi de operă, la 1 ianuarie 1949 a luat fiinţă Filarmonica de Stat Sibiu, instituţie profesionistă de spectacole şi concerte care de-a lungul celor peste 70 de ani de existenţă ca instituţie de stat a prezentat mii de concerte simfonice şi de muzică de operă, asimilând un vast repertoriu simfonic şi liric. Nenumărate cronici din ziare şi reviste româneşti şi străine au elogiat nivelul muzical al concertelor orchestrei sibiene, oglindind totodată calitatea înregistrărilor pentru radio şi televiziune, pentru disc şi CD. De asemenea, un mare număr de turnee au fost efectuate cu deosebit succes atât în ţară, cât şi în străinătate – în Franţa, Germania, Italia, Austria, Spania, Rusia, Turcia etc.

În ultimii doi ani, activitatea Filarmonicii de Stat Sibiu s-a intensificat remarcabil, orchestra susținând aproape 100 de concerte simfonice în Sibiu, București, Deva, Piatra Neamț, Făgăraș, unele dintre ele fiind difuzate în live-streaming sau post-eveniment pe canalele de televiziune locale și naționale sau pe pagina de socializare a Filarmonicii.

Împreună cu orchestra sibiană au concertat celebri interpreţi de talie internațională ca Ion Voicu, Alexandru Tomescu, Valentin Gheorghiu, Ştefan Ruha, Ruxandra Donose, Ionuț Bogdan Ștefănescu (România), Michael Barenboim (Germania), Monique de la Bruchollerie şi Jean Jaques Thiollier (Franţa), Sviatoslav Richter, Rudolf Kerer, Lazăr Berman, Dimitri Başkirov, Svetla Krsteva, Lubov Stuchevskaya (Rusia), Ivry Gittlis, Teodora Gheorghiu (Elveţia), Monserrat Caballe (Spania) sau Aydin Ustuk (Turcia).

Horia Andreescu, Mihnea Ignat, Tiberiu Soare, Gabriel Bebeșelea, Cristian Lupeș (România), Cem Mansur (Turcia), Gabor Horvath (Ungaria), Theo Wolters, Marijn Simons (Olanda), Tulio Gagliardo (Argentina), Bruno Aprea, Nil Venditti (Italia) sunt doar câțiva dintre dirijorii de marcă sub bagheta cărora a evoluat Orchestra Filrmonicii de Stat Sibiu.

Distinsă, în anul 2021, cu Ordinul „Meritul Cultural în grad de Comandor” conferit de Excelența Sa, Președintele României, Dl. Klaus Iohannis și în anul 2020 cu Premiul pentru muzică din cadrul „Premiilor Radio România Cultural”, Filarmonica de Stat Sibiu propune în cadrul ediției jubiliare a Festivalului Internațional George Enescu un program inedit, care vă va stimula imaginația și simțurile, prin expunerea unor lumi sonore dintre cele mai diverse, acompaniind-o pe violonista Carolin Widmann, sub bagheta dirijorului Tito Ceccherini.

Remus Grama, violonist în orchestra Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș și membru fondator al Bohemia String Quartet, este un tânăr muzician cunoscut publicului târgumureșean și din evoluțiile sale ca dirijor în concertele Filarmonicii din Târgu Mureș. Este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca la clasa de vioară a profesorului universitar doctor Valeriu Maior. Vocația dirijorală s-a relevat în ultimii ani. S-a făcut remarcat în concertele Filarmonicii începând cu anul 2011, evoluând anual la pupitrul orchestrei simfonice. 

Începând cu stagiunea 2014-2015 a dirijat mai multe concerte lecție și educative ale Filarmonicii din Tg. Mureș și, în prezent, este dirijorul permanent al orchestrei simfonice a Liceului de Artă târgumureșean. Concertul din luna mai 2014, intitulat „Tinere talente” de la Filarmonica „Ion Dumitrescu” din Râmnicu-Vâlcea s-a desfășurat sub bagheta sa.  Este periodic invitat să concerteze la Alba Iulia, Bistrița și Botoșani. Din repertoriul său fac parte simfonii de Haydn, Beethoven, Ceaikovski, Dvořák, Shostakovici, lucrări de Mozart, Respighi, Gershwin, Bartók, Grieg, Rahmaninov, concerte instrumentale de Bruch, Mendelssohn-Bartholdy, Glazunov, Brahms, Saint-Saëns, Hindemith, Pekka Jalkanen și altele.

A participat la cursurile de măiestrie ale dirijorului Konrad von Abel din Germania, fost asistent al maestrului Sergiu Celibidache; începând cu anul 2018 este dirijorul permanent al Bohemian Symphonic Orchestra, cu care are la activ proiecte precum spectacolul Vița-de-Vie “În Corzi” din Festivalul AWAKE ediția 2018, sau Bohemian Symphony din ediția 2019 a aceluiași festival. De asemenea este dirijorul permanent al Rock Classic Chamber Orchestra din München – Germania.

Târgu Neamţ

•   Ora 16:00 – Parcul Central:

Street Dance cu Asociaţia „Magia copilăriei” – program dedicat celor mici.

Asociaţia non-profit „Magia Copilariei” a fost fondată în 2015 din dorința de a aduce dansul în prim-planul atenţie copiilor. Din  2017, totul s-a dezvoltat, Asociaţia organizând evenimente umanitare în fiecare an, spectacole de lansarea tinerelor talente, toate sub egida Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamţ şi a Primariei oraşului Târgu Neamţ.

Actualmente, Asociaţia „Magia Copilăriei”  a ajuns să adune un număr de aproximativ trei sute de copii din tot judeţul doar la activităţile de dans, iar în cadrul proiectelor mai mari, chiar mii de copii.

(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments