vineri, aprilie 12, 2024
AcasăActualitateGrințieș: Festivalul haiducilor, ediția a V-a

Grințieș: Festivalul haiducilor, ediția a V-a

La poalele muntelui Grinţieşului, unde în trecute vremuri, hălăduiau Vasile cel Mare, Ştefan Bujor sau Ion Pietraru, se pregăteşte un nou festival, dedicat, şi de această dată, haiducilor. Evenimentul va avea loc, în zilele de 21 și 22 august, în Poiana lui Vasile cel Mare.

Faptele de voinicie ale vestiţilor căpitani vor fi reconstituite prin concursuri de măiestrie şi putere, prin bucate ciobăneşti şi haiduceşti, prin cântece susţinute de rapsozi locali sau interpreţi cunoscuţi. Vă invităm la călărie, la tras buşteni cu calul, la tăiat butucul cu beschia, la aruncat baltagul în lungime sau la ţintă. Sau să prezentaţi cel mai frumos şi mai vechi costum popular sau cel mai frumos animal de la munte. Nu vor lipsi nici refrenele folk prin micii artişti care vor evolua în cadrul unui concurs, de asemenea, nelipsind nici concursul de muzică populară pentru copii.

Proiectul este iniţiat de Asociaţia Pro Grinţieş, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Grinţieş şi cu ajutorul unor sponsori din regiune. Parteneri media vor fi, în acest an, Mesagerul de Neamţ şi Radio Iaşi.

Prof. dr. Daniel DIEACONU

Pentru prezentarea festivalui, poveştile haiducilor:

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments