„Grădina cu ii” – elogiu artei tradiţionale româneşti

„Grădina cu ii”, expoziția cu bluze țărănești de sărbătoare cusute după izvoadele Elenei Niță Ibrian, a oferit din nou un dar, un schimb de prietenie și de dragoste între oameni. O zi superbă de vară a adus în grădina Muzeului de Etnografie din Piatra-Neamț numeroși vizitatori (peste 700), veniți să redescopere ia tradiţională, devenită un simbol al României.

Într-un cadru natural de o rară frumusețe, au prezentat 23 de cămăși femeiești de sărbătoare: Cătălina Bădeanu, Elena Băluț, Cătălina Bogza, Florentina Buzenschi, Violeta Ciurlea, Luminița Ghilea, Mari Guțu, Adina Hanganu, Mihaela Hurubă, Antoanela Iordache , Lia Lungu, Carmen Misăilă, Dorina Mucenicu, Mariana Mureșan, Carmen Nădejde, Lucia Nădejde, Elena Nedelea, Gabriela Pruteanu, Mirabela Rogojină, Maria Tamaș, Ana Vieru și Doina Vieru.

Muzeograful Florentina Buzeschi, promotoare a artei tradiţionale româneşti, spune că prin coaserea unei cămăși de sărbătoare survine o înălțare, se împlinește o cunoaștere interioară.

Au predominat cămășile cu altiță, dar am avut și o cămașă bătrânească, croi drept, și două cu platcă, și ne bucurăm că vizitatorii au realizat deosebirea. Lumea admiră migala, admiră talentul și lucrezi altfel când este vorba despre un proiect, despre un cadru organizat”.

Transmisă de la o generația la alta, ia, la rândul său, creează o comunitate, o identitate spirituală. I-a redat pe oameni lor înșile. Le-a afirmat permanența vieții, continuitatea ei.

Este un proiect de suflet pentru mine. Sunt o norocoasă participantă la toate cele trei ediții. Mi-a surâs ideea să-mi pun creativitatea la încercare. Eu sunt profesor pentru învățământul preșcolar la Grădinița din Tașca de 41 de ani și vicepreședinte al Asociației Culturale „Eu cred” și îmi place să le port cu catrințele specifice locului”, a declarat Dorina Mucenicu.

Proiectul cultural „Grădina cu ii” este organizat de Muzeul de Etnografie din Piatra-Neamț în colaborare cu „Șezătoarea de Piatra” din cadrul Centrului pentru Cultură și Artă „Carmen Saeculare” Neamț.

Violeta MOȘU