miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateOmagiu lui Eminescu, la Biblioteca Județeană

Omagiu lui Eminescu, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț organizează, marți, 15 iunie 2021, o suită de manifestări pentru evocarea poetului Mihai Eminescu, la 132 de ani de la trecerea acestuia în veșnicie.

Astfel, la ora 11:00 vor fi depuse flori la bustul poetului din fața bibliotecii, vor fi recitate versuri eminesciene de către Dan Iacob, iar bibliotecarii vor oferi trecătorilor reproducerea facsimilă a poeziei „Luceafărul“, după ediția antumă aflată în Fondul documentar „G.T. Kirileanu“.

Continuă să fie prezentă în spațiul expozițional și pe holul de la parter expoziția itinerantă „Poeți contemporani cu Eminescu“ organizată de Memorialul Ipotești, Centrul Național de studii „Mihai Eminescu“ Botoșani. Având conceptul grafic semnat de Liliana Grecu și selecția și prezentarea textului de Lucia Țurcanu, expoziția prezintă 62 de poeți – de la Gheorghe Asachi (1788-1869) la Iulia Hașdeu (1869-1888) – din Moldova, Muntenia și Transilvania, care făceau parte, în anii ʼ60–ʼ80 ai secolului al XIX-lea, din ceea ce se poate numi procesul poetic românesc: „bătrânii“, care mai erau în viață atunci când Eminescu debuta, colegi de la Junimea sau congeneri din alte spații, pe care poetul poate că nu i-a cunoscut, dar fără de care panorama poeziei românești din acea perioadă nu ar fi completă, „tinerii“, care au debutat până în 1889.

Totodată, în spațiul expozițional de la parterul Corpului A, precum și la filiale vor fi prezente expoziții de carte dedicate lui Eminescu.

De asemenea, în Sala Cupola, de la ora 14:00, va fi vernisată expoziția „Pictură“. Expun Vianora Climescu, Georgeta Popovici, Corina Râpeanu, Margareta Neculai și Ileana Crăciun, eleve ale profesorilor Cristian Bistriceanu și Radu Macavei de la Școala Populară de Arte a Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț. În cadrul vernisajului, cunoscuta interpretă Cristina Marin va susține un moment muzical.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments