miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateExpoziția „Credință și artă”, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Tg....

Expoziția „Credință și artă”, la Muzeul de Istorie și Etnografie din Tg. Neamț

Complexul Muzeal Național Neamț – Muzeul de Istorie și Etnografie Târgu-Neamț organizează expoziția de artă religioasă intitulată ,,Credință și artă’’, în vederea celebrării sărbătorilor pascale de anul acesta. Vernisajul expoziției va avea loc duminică, 25 aprilie 2021, începând cu ora 13:00.

Expoziția își propune să surprindă vizitatorii cu o colecție de icoane și obiecte bisericești care sunt reprezentative pentru spațiul cultural nemțean.

Publicul vizitator va avea posibilitatea să cunoască câteva file din istoria ortodoxiei admirând obiecte prețioase precum icoane prăznicare pictate pe lemn sau pânză care se află în strânsă comuniune cu anumite sărbători extrem de importante: Buna Vestire, Răstignirea, Învierea, Înălțarea, și Pogorârea Duhului Sfânt, icoane ilustrând sfinții reprezentativi pentru zona Moldovei, precum: Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Gheorghe și Sfântul Nicolae.

Expoziția temporară este completată de un Epitaf ce datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea care a fost lucrat într-un atelier rusesc dar și alte obiecte de cult:Sfântul Chivot, Potirul, Discul și Copia.

Printre exponate se regăsesc și cărți de cult valoroase având în vedere momentul în care au fost tipărite: o copie a Liturghierului din vremea lui Iacob Putneanu, o Evanghelie legată în piele (1845) din vremea Mitropolitului Melentie, un Penticostar (1834) și un Triod (1833), ambele din vremea Mitropolitului Veniamin Costachi.

Aceste obiecte prețioase care fac parte din cadrul expoziției ,,Credință și artă’’ au fost descoperite în câteva parohii nemțene și se află expuse în cadrul muzeului nostru prin bunăvoința preoților parohi.

Pe aceasta cale dorim să ne exprimăm recunoștința sinceră în ceea ce privește colaborarea cu pr. Nicolae Axentioi de la parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Nemțișor, pr. Nicolae Axentioi de la parohia „Sfinții Voievozi Groși”, pr. Viorel Irina de la parohia cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul” din Vânători-Neamț, pr. Lucian Plugaru de la parohia ,,Sfântul Nicolae din Humulești’’ și pr. Marian Filip de la parohia ,,Sfântul Haralambie’’ din Târgu-Neamț.

Complexul Muzeal Național Neamț îi așteaptă pe toți cei ce doresc să admire mărturii ale credinței, adevăratele bijuterii ale artei religioase cu toată încărcătura lor spirituală de peste veacuri.

Muzeograf, Axentioi Lavinia-Ana

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments