Desenul, pictura rămân, prin excelență, o mare pasiune a celor mici. Pe atât de numeroși sunt copiii care, chiar fără a cunoaște toate secretele acestei nobile arte, se bucură sincer de ceea ce fac. Grăitoare, în acest sens, a fost activitatea educativ-religioasă desfășurată sâmbătă, 10 aprilie, la Biserica Sfântul Nicolae Bistrița (preot paroh Gabriel Pintilie), din comuna Alexandru cel Bun. Sub coordonarea profesoarei Cristina Petrariu, președinta Asociației Culturale „Arte.Ro” din Piatra-Neamț, copiii din comunitate au participat la o reuniune plastică intitulată „Bucuria Învierii”. Parteneri la acest proiect educațional au mai fost Palatul Copiilor din Piatra-Neamț și Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț, prin Punctul de lectură și împrumut Speranța.
„Copiii au reușit, chiar fără să aibă pregătire de specialitate, niște chipuri foarte frumoase ale Mântuitorului, ale Maicii Domnului, ale unor sfinți și arhangheli, într-un timp foarte scurt. Icoana are rolul de a modela sufletul, iar lor li se potrivește ca o mănușă. Pentru vremurile actuale, în care învățatul on-line le poate schimba modul concret de a privi lumea și de a se raporta în mod real la ceilalți, icoana are tocmai rolul de a-i aduce în realitate și de a le deschide privirea spre partea spirituală din inima lor”, a declarat părintele Gabriel Pintilie.
Dragostea de frumos și puritatea din sufletul copiilor au vibrat în lucrări pline de sensibilitate, de reînviere spirituală.
„De peste 10 ani, spre bucuria copiilor, organizăm ateliere de creaţie, workshopuri tematice şi sesiuni de documentare şi comunicare. Dincolo de orele de muncă, prin grija părintelui şi a comunităţii de credincioşi, copiii au luat prânzul împreună, au participat la jocuri recreative, adică au făcut totul împreună. Toți participanții au fost răsplătiți cu diplome și cu reproducerea poeziei „Luceafărul“ din volumul „Poesii“ de Mihail Eminescu, apărut la Editura Librăriei Socecu & Comp. în 1889, volum aflat în Fondul „G.T. Kirileanu“ al Bibliotecii Județene. Gândurile noastre bune şi mulţumirile se îndreaptă către mica parohie din Bistriţa unde părintele Gabriel Pintilie orchestrează cu deosebită măiestrie, evenimente cu caracter spiritual şi cultural-educativ pentru micii săi enoriaşi. De asemenea, aducem mulțumiri doamnei profesoare Mihaela Mereuță, managerul Bibliotecii Județene și domnului profesor Ioan Milea, directorul Palatului Copiilor, pentru implicare și susținere”, a spus prof. Cristina Petrariu, președinta Asociației Culturale „Arte.Ro”.
Activitatea s-a desfăşurat cu respectarea strictă a recomandărilor de sănătate publică în vigoare.
Violeta MOȘU