Expoziție de pictură Radu Cristian Macavei, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț găzduiește expoziția personală de pictură a artistului Radu Cristian Macavei, în Sala Cupola și spațiul expozițional de la parterul corpului A, în perioada 1-15 aprilie 2021.

Radu Cristian Macavei a absolvit Facultatea de Artă a Universității „George Enescu“ Iași, Secția Pictură, în 1989. În anii studenții l-a avut ca maestru pe reputatul pictor și pedagog Dan Hatmanu.

A expus în țară (Piatra-Neamț, Botoșani, Galați, Iași) și în străinătate (Belgia și orașele grecești Salonic, Patras, Atena), atât în colaborare cu alți colegi de breaslă, cât și în expoziții personale.

În 1998 a fost distins cu Diploma de excelență la „Toamna venețiană“ (Venezia) și cu Premiul al II-lea anul următor, la „Masks in Venice“ în același oraș italian.

Despre personalitatea artistică a lui Radu Cristian Macavei, criticul de artă Valentin Ciucă a afirmat: „un temperament frenetic și o gesticulație abundentă asigură lucrărilor sale trasee mereu imprevizibile, spontane și eclatante dependente doar de starea bună sau rea din momentul creației. Traseele tușelor grafice, dominate de o fantezie debordantă, se ordonează totuși în jurul unui semn prestabilit uneori sau aleatoriu. Impresia de compoziție barocă, împinsă până la limita hazardului, asigură desenului voluptăți demne  de un temperament solar și inventiv. Trebuie subliniat apetitul său creativ, Radu Macavei fiind permanent în dispoziție de lucru. Cromatica este vie, uneori solară până la incandescență, dar și, alteori, glacială și eterică“.

Expoziția poate fi vizitată în timpul programului de lucru cu publicul al bibliotecii, cu respectarea regulilor de protecție sanitară.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)