Hub pentru cetățenie activă, la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț a lansat Hub-ul (centrul, nodul) pentru cetățenie activă, miercuri, 24 februarie 2021, de la ora 15:00, în Sala Info-Club 2. Evenimentul a constituit și închiderea proiectului „Bibliotecile publice ca hub-uri pentru cetățenie activă“, implementat de Fundația Progress, cu susținerea Black Sea Trust of Regional Cooperation, un proiect al German Marshall Fund, Statele Unite ale Americii.

Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț este una dintre cele șase biblioteci publice din România, Republica Moldova și Ucraina – Biblioteca Publică Raională „IPS Antonie Plămădeală“ Hîncești, Biblioteca Raională „Dimitrie Cantemir“ Ungheni din Republica Moldova, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul“ Vâlcea din România, Biblioteca Centrală „Lesya Ukrainka“ din orașul Liov, Biblioteca Științifică Universală Regională Lugansk din Ucraina – partenere în acest proiect, desfășurat în perioada februarie 2020 – februarie 2021, cu scopul de a crea o rețea de instituții publice și organizații nonguvernamentale (ONG) pentru învățarea și practicarea cetățeniei active.

La nivel local proiectul a fost implementat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț în parteneriat cu Asociația JuvenALA. Ulterior, s-au alăturat proiectului Asociația Culturală Sensul, Asociația Eco Smile și Asociația Culturală Star, toate din Piatra Neamț, precum și Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț, Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra-Neamț, Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza“ Piatra-Neamț, Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani, Școala Gimnazială nr. 2 Piatra-Neamț, precum și alți membri ai comunității, prietenii bibliotecii, mass-media și bibliotecile publice din județ.

În debutul proiectului a fost făcută selecția și instruirea voluntarilor, organizarea unor ateliere (workshop-uri) în domeniul cetățeniei active; crearea unui grup activ de cetățeni (Hub Cetățeni Activi), format din bibliotecari, voluntari, parteneri, reprezentanți ai asociațiilor non-guvernamentale; planificarea etapelor acțiunii sociale.

A urmat achiziționarea unui mobilier mobil ce poate fi stradal, pentru organizarea unor activități și pe esplanada bibliotecii; crearea materialelor de promovare necesare pentru campania de marketing, realizarea activităților de marketing în vederea atragerii de utilizatori la Filiala de carte străină (importanța de a studia o limbă de circulație internațională), prezentarea conceptului de educație multiculturală; diversificarea ofertei culturale a Filialei de carte străină prin implicarea cetățenilor activi, a comunității (noi servicii de bibliotecă, ateliere (workshop-uri) pentru studiul unei limbi străine, parteneriate, programe educaționale, dezbateri cu privire la importanța dezvoltării multiculturale a tinerilor.

Tot în cadrul proiectului au fost organizate evenimente culturale cu impact comunitar important, cum au fost vizita unor reprezentanți ai Ambasadei RS Vietnam în România la Piatra-Neamț, care a inclus și o ceremonie de donație de carte străină, și o expoziție de fotografie.

Pentru anul 2021, în continuarea proiectului vor fi organizate activități de promovare a diversității cultural și lingvistice cu implicarea cetățenilor activi, prin Festivalul diversității culturale – Poveștile orașului. De asemenea, se va urmări dezvoltarea unor parteneriate durabile pentru consolidarea rolului bibliotecii publice ca important pol informațional și cultural comunitar – instituții de învățământ, centre culturale, ambasade, organizații non-guvernamentale.

(Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț)