Arcadie Răileanu, artist plastic: „Fiecare acuarelă am gândit-o ca pe un eseu aparte”

O atractivă expoziție de acuarelă, aparținând artistului basarabean Arcadie Răileanu, a fost deschisă, luni, 2 noiembrie, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu” Neamț (Sala Cupola și holul de la intrare). Aceasta poate fi vizionată, în timpul programului cu publicul, timp de două săptămâni, în perioada 2-15 noiembrie 2020, și este prilejuită de împlinirea a 70 de ani de viață și 38 de ani de activitate expozițională.

Biblioteca Județeană a fost totdeauna un loc cu mult magnetism în el. Am avut multe expoziții aici și mă bucur. Nu-i întâmplător că pictorii, pe această insulă a culturii nemțene, își doresc o expoziție”, a spus Arcadie Răileanu.

Reuniunea plastică prilejuiește contactul cu 40 de acuarele din creația acestui talentat mânuitor al penelului.

Mă străduiesc să aduc de fiecare dată lucrări noi. Fiecare lucrare are povestea ei și am gândit-o ca pe un eseu aparte. Acuarela, chiar dacă presupune o tehnică pretențioasă, atunci când începi s-o înțelegi, începe și ea să te înțeleagă. Pictorii trebuie să fie sinceri cu sine și cu oamenii din jur”, a mai adăugat maestrul.

Arcadie Răileanu s-a născut la 28 noiembrie 1950, la Perieni, în Republica Moldova. A absolvit Institutul Politehnic din Chișinău, Facultatea de Construcții Urbane, specialitatea Arhitectură. A debutat în 1982, în Chișinău, la Expoziția UAP Moldova.

Violeta MOȘU; Foto: Gheorghe Racariu