miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateProf. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu va conferenția la Liceul de Arte „Victor...

Prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu va conferenția la Liceul de Arte „Victor Brauner”

Liceul de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamț, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Neamț, organizează un eveniment cultural pentru iubitorii de artă.

Luni, 23 martie 2020, începând cu ora 16:00, în Sala „Theodor Macarie” a Liceului de Arte „Victor Brauner”, domnul profesor universitar doctor Șerban-Dimitrie Soreanu va susține conferința „Muzică și comunicare”, unde cuvântul va fi însoțit de muzică prin participarea violonistei Sara Stroici și a pianistei Andreea Dobia, care vor aborda repertoriul: Tomaso Vitali – Ciaccona în sol minor pentru vioară și pian, Manuel de Falla – Dans Spaniol în la minor, nr. 1, pentru vioară și pian, George Enescu/Sandu Albu – Adagio pentru vioară și pian din Suita în stil vechi pentru pian, Henryk Wieniawski – Poloneza briliantă în La major, op.21, pentru vioară și pian, Sara Stroici – Picuri de lumină în Re major, pentru vioară și pian, Andreea Dobia – Sunt lângă tine în Do major, pentru vioară și pian.

Serata culturală se va încheia cu momente de improvizație susținute de prof. univ. dr. Șerban-Dimitrie Soreanu. Participanții vor avea ocazia să se implice activ la desfășurarea actului artistic prin dialog deschis pe tema prezentată.

Șerban-Dimitrie Soreanu este un artist complet, pianist și pedagog, actualmente director al Școlii Doctorale – Universitatea Națională de Muzică din București. Este autorul volumelor: Johannes Brahms – Muzica de cameră cu pian (Editura Muzicală, București, 1990), Rigoare & Inefabil (Editura Universității Naționale de Muzică, București, 2005), Clipe & Microni (Editura Universității Naționale de Muzică, București, 2012), dar și a Conferințelor doctorale: Postulate ale Artei interpretative (2012), Interpretarea muzicală, Vol. I: Teză a „Trecutului”, vol. II „Antiteză a „Prezentului”, vol. III: Sinteză a „Viitorului” (2013). În anul 2004, Președinția României îi conferă Ordinul Meritul pentru Învățământ în gradul de Cavaler, pentru contribuția deosebită la dezvoltarea și promovarea cercetării în România. Prin programele universitare europene CEEPUS, a avut colaborări  în calitate de profesor invitat pentru a susține cursuri de pian și muzică de cameră la Universitatea de Muzică „Karol Lipinski” din Wroclaw, Polonia și la Conservatoire National Superior de Musique et de Danse, Paris, Franța.

În calitate de pianist concertist, repertoriul abordat în perioada activității artistice a dezvoltat un arc stilistic larg, cu lucrări din Baroc până în contemporaneitate, exprimat public în ipostaze solo, camerale și cu orchestră. Printre lucrările abordate se numără mai mult de 40 de prime audiții din creația românească.

Conferința „Muzică & Comunicare” se dorește a fi un preambul al unei eventuale stagiuni culturale permanente la Piatra-Neamț, bucurându-ne de onoarea pe care ne-o oferă prezența unor personalități prestigioase din sfera artistică românească.

Intrarea va fi liberă.

Sara Stroici

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments