sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăActualitate„Babel multiplicat”, pe simezele Galeriei „Lascăr Vorel”

„Babel multiplicat”, pe simezele Galeriei „Lascăr Vorel”

„Babel multiplicat” este titlul expoziției de pictură care s-a deschis luni, 17 februarie, la Galeria de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț. Radu Cristian Macavei – plastician recunoscut, afirmat pe deplin în viața culturală a județului – propune o atractivă reuniune artistică, la care le-a făcut părtașe și pe elevele sale Irina Maria Moldovan (avocat) și Gina Iuliana Țicală (medic). Profesor la Școala Populară de Artă din Piatra-Neamț, artistul a început să lucreze la această expoziție în urmă cu un an. „Inițial am vrut să combin, așa cum fac de obicei, lucrări de pictură cu lucrări de grafică. Între timp, nu mi s-a părut atât de concludent finalul la care aș fi putut ajunge, legat de această temă, și atunci mi-a venit ideea să apelez la doamnele Moldovan și Țicală, cărora le mulțumesc. Iată că, până la urmă, a ieșit așa cum am visat”, a menționat Radu Cristian Macavei.

 „Pe lângă creațiile sale, Radu Macavei propune lucrări ale altor artiști care multiplică, de fapt, viziunea lui. Există o poveste aici. Este o poveste care adună la un loc cele trei oferte, pe ideea de Babel. Un mit din acesta fondator permite orice, chiar dacă doamnele Moldovan și Țicală nu au lucrat neapărat în ideea de Babel. Este o expoziție legată, închegată, ceea ce reprezintă un lucru interesant, remarcabil. Un artist, prima dată, își demonstrează talentul, capacitatea de creație la șevalet, dar și felul în care, după aceea, își construiește mesajul. Aceasta este e o altă știință, iar Radu Macavei a știut să facă aici această construcție”, a spus criticul de artă Emil Nicolae.

În încheiere, cuvântul a aparținut invitatelor artistului Radu Cristian Macavei. „Mă bucur că am cunoscut un artist extraordinar, un profesor și un formator de excepție, un om formidabil, foarte complex, profund, spiritual. Ideea acestui Babel, în care ne exprimăm diferit, dar totuși într-un limbaj comun, demonstrează foarte multă generozitate din partea domnului Radu Macavei”, a afirmat Gina Iuliana Țicală.

Mă înfățișez în ipostaza de artist, ipostază în care nu m-aș situa astăzi fără harul primit de la Dumnezeu, fără dragostea familiei mele și fără ajutorul inestimabil oferit de profesorul Radu Macavei”, a declarat Irina Maria Moldovan.

Expoziția poate fi vizitată până la sfârșitul acestei luni.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments