vineri, aprilie 12, 2024
AcasăActualitateSala „Theodor Macarie” a Liceului „Victor Brauner” găzduiește primul recital cameral...

Sala „Theodor Macarie” a Liceului „Victor Brauner” găzduiește primul recital cameral din acest an

Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, în parteneriat cu Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, Extensia Piatra-Neamţ, invită publicul meloman la o nouă întâlnire cu muzica de calitate. În cadrul Stagiunii muzicale 2019 – 2020, va avea loc un recital cameral în care protagonişti vor fi trei muzicieni cunoscuţi melomanilor nemţeni: violonista Elena Horătău, pianista Mihaela Spiridon şi fagotistul Mihai Timofti. Programul muzical va conţine lucrări din creaţia compozitorilor: Alexander Dargomyzhsky, Ludwig van Beethoven, Reinhold Moritzevich Glière, Benedetto Marcello, Oscar Strauss, Maurice Moszkowski, Jacques Offenbach, Piotr Ilici Ceaikovski.

Evenimentul va avea loc miercuri, 29 ianuarie 2020, la Sala studio „Theodor Macarie” a Liceului de Arte „Victor Brauner” din Piatra-Neamţ, începând cu ora 18:00.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

***

ELENA HORĂTĂU

Începe studiul viorii la vârsta de şapte ani, în cadrul Liceului de Artă „George Apostu” din Bacău, sub îndrumarea profesoarei Silvia Pândaru şi, ulterior, Mioara Comănescu. În 1998 este admisă la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, la clasa conf. univ. Viorica Tănase. Studiile universitare sunt aprofundate alături de regretatul violonist Adrian Berescu şi de profesorul Ioan Morna.

În 2006 este angajată prin concurs ca artist-instrumentist, vioară, la Filarmonica „Mihail Jora”, instituţie unde activează şi în prezent. A colaborat cu filarmonici prestigioase din ţară şi străinătate, dintre care: „Paul Constantinescu” din Ploieşti, Filarmonica de Stat din Arad, „Piotr Ilici Ceaikovski” din Ihjevsk (Republica Udmurtia), filarmonicile din Plovdiv şi Vidin, sub bagheta dirijorilor: Ovidiu Bălan, Ilarion Ionescu Galaţi, Dumitru Goia (România), Roberto Salvalaio, Leonardo Quadrini (Italia), Nikolai Rogotnev (Rusia). A efectuat diverse imprimări cu orchestra din Republica Udmurtia şi la Televiziunea Națională Italiană RAI.

În calitate de solistă, a interpretat concerte de Felix Mendelssohn Bartholdy, Henryk Wieniawski şi Henry Vieuxtemps, alături de filarmonica „Mihail Jora” Bacău.

Împreună cu George Bosnea, prim violoncelist al filarmonicii băcăuane, sub bagheta lui George Hariton, au readus la viaţă lucrarea „La muse et le poete” a compozitorului Camille Saint Saens.

A susţinut diverse recitaluri camerale în formula de trio „Spirito”, alături de violoncelistul George Bosnea şi pianista Mihaela Spiridon.

MIHAI TIMOFTI
S-a născut la Iaşi, oraş în care a urmat cursurile Liceului de Artă „Octav Băncilă”. După absolvire, a fost admis la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.

S-a afirmat încă din anii studenţiei, susţinând numeroase recitaluri cu muzică de cameră şi concerte cu orchestră. Un succes remarcabil din acei ani a fost selecţionarea sa ca reprezentant al Conservatorului la Concursul internațional „Primăvara de la Praga”.

Din momentul în care a fost angajat ca artist instrumentist în orchestra simfonică a Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacau (1984) şi până în prezent, este prim fagotist cu activitate deosebită în muzica de cameră. A participat la numeroase turnee ale filarmonicii din Bacău, iar ca membru al Cvintetului „Ars Clasic” şi al Cvartetului „Fagotissimo”, a susţinut peste trei sute de concerte în România, Moldova, Germania, Italia, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Franţa.

MIHAELA SPIRIDON
Este absolventă a Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti.
Pianist cu o bogată activitate, a susţinut concerte şi recitaluri individuale sau camerale în compania unor nume consacrate ale artei interpretative naţionale şi internaţionale. Este solicitată frecvent la diferite cursuri de măiestrie, precum şi la prestigioase competiţii europene: Concursul Internaţional de Pian „Citta di Cantu”, Concursul Internaţional de Canto „Umberto Giordani” şi Concursurile Internaţionale de Vioară „Viotti”, „Rodolfo Lipizer” şi „George Enescu”. Iniţiator şi fondator al Concursului Internaţional de Pian „Carl Czerny”, al Concursului Internaţional de Vioară „Ion Voicu” şi al Stagiunii muzicale permanente susţinută de Facultatea de Muzică Piatra-Neamţ la Oneşti, este membru în diferite comisii de jurizare.

În calitate de director artistic, a coordonat programul Festivalului Internaţional „Vacanţe Muzicale la Piatra-Neamţ” (2006-2008 şi 2012-2019). A publicat volumele: „Douăzeci de ani de învăţământ superior muzical la Piatra-Neamţ (1998-2018)”, „File din istoria Filarmonicii «Transilvania» din Cluj (1955-1989)”, „Dacă era Miercuri, era Muzică, Romantismul muzical oglindit în pagini dedicate pianului la patru mâini”, „Un pian, patru mâini şi trei clasici vienezi – Wolfgang Amadeus Mozart – Sonatele pentru pian la patru mâini”, „Orizonturi ale pedagogiei muzicale – Metodologia studiului unui repertoriu pianistic”.

Manifestă o intensă preocupare pentru îndrumarea tinerilor muzicieni, discipoli ai săi fiind laureaţi la importante concursuri naţionale şi internaţionale, absolvenţi sau studenţi ai universităţilor de muzică din România, Grecia, Germania, Scoţia, Franţa, Elveţia şi Italia. Este doctor în Interpretare muzicală, conferenţiar universitar titular la Academia Naţională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Extensia Piatra-Neamţ şi colaborator permanent al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

(Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments