Semnalăm lansarea pe piaţa cărţii a lucrării profesorului Vasile VASILE, cel care a alcătuit, îngrijit şi prefaţat lucrarea „GAVRIIL GALINESCU – CÂNTECE POPULARE DIN MOLDOVA”. Centrul pentru Cutură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, organizează, cu prilejul ZILEI CULTURII NAŢIONALE, lansarea acestei importante lucrări în patru puncte ale judeţului Neamţ: pe 15 ianuarie, la Biblioteca „Mihai Eminescu” din Bicaz (ora 13:00) şi la Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamţ (ora 17:00); pe 16 ianuarie, la Piatra-Neamţ: ora 13:00, la sala de festivităţi a Colegiului Naţional „Calistrat Hogaş”; 18:00, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ.
La evenimentele de la Târgu Neamţ şi Piatra-Neamţ va fi prezentă, pentru a ilustra muzical o parte din opera compozitorului Gavriil Galinescu, corala „Basil Anastasescu”, dirijor: prof. Eugenia Tiugea. Intrarea este liberă la fiecare dintre evenimentele enumerate.
***
VASILE VASILE
Profesorul universitar Vasile Vasile este descendent al plaiurilor nemţene, aici văzând lumina zilei, dar şi lumina cărţii ca elev al Seminarului teologic de la Mănăstirea Neamţ. Cunoaşte bine viaţa culturală a vetrei nemţene, funcţionând aici în învăţământ peste treizeci de ani, investigând trecutul cultural al Moldovei. Aceasta i-a permis propunerea ca lucrare de doctorat la Academia Naţională de Muzică din Cluj-Napoca conturarea personalităţii lui Gavriil Galinescu, după îndelungate investigaţii soldate cu depistarea unei valoroase colecţii de folclor de pe Valea Bistriţei. Această colecţie face obiectul volumului care urmează a fi lansat în zilele de 15 şi 16 ianuarie 2020, la Bicaz, Târgu Neamţ şi Piatra-Neamţ, volum care scoate la iveală valori spirituale inestimabile, necesare tuturor celor dornici să cunoască tradiţiile locului.
GAVRIIL GALINESCU (1883 – 1960)
Gavriil Galinescu, dirijor, profesor, folclorist, muzicolog şi compozitor s-a născut în anul 1883, la Hangu, judeţul Neamţ. După absolvirea Seminarului Teologic „Veniamin Costache” din Iaşi (1903), a studiat la Conservatorul de Muzică şi Declamaţiune din Bucureşti (1905-1909) cu Dumitru G. Kiriac (teorie-solfegiu), Alfonso Castaldi (armonie, contrapunct, compoziţie) şi la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Drept, 1905-1909). S-a perfecţionat la Konservatorium din Leipzig (1910-1913) cu Max Reger (compoziţie), H. Sitt (dirijat coral) şi Arnold Schering (istoria muzicii), paralel urmând cursurile Universităţii (1910-1912) cu Hugo Riemann (istoria muzicii). A urmat şi cursurile Universităţii Musikwissenschaft din Viena (1930-1931) cu Egon Wellesz (muzică psaltică).
Între anii 1906-1910 este dirijor la Societatea corală „Doina” din Bucureşti, profesor de muzică vocală la Şcoala normală „Spiru Haret” din Buzău (1913-1914), la Gimnaziul de băieţi din Hangu şi Liceul „Alexandru cel Bun” din Iaşi (1925-1929), profesor de teorie la Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică din Cemăuţi (1931-1935), profesor de dirijat coral la Academia de Muzică şi Artă Dramatică „George Enescu” (1935-1941) şi la Conservatorul „George Enescu” (1946-1948) din Iaşi. Este licenţiat în drept în 1909. Din 1929 este membru al Societăţii Compozitorilor Români.
A fost ultimul primar al Hangului înainte de 23 august 1944. Nu a fost membrul niciunui partid politic.
A compus creaţii simfonice, corale, de scenă, camerale, vocal-simfonice. Este autorul a numeroase manuale didactice de muzică pentru elevi. Compozitorul a trecut în eternitate în ziua de 10 iulie 1960, la Durău, locuinţa sa din Hangu fiind acoperită de lacul de acumulare.
CORALA „BAZIL ANASTASESCU”
Corala „Bazil Anastasescu” a luat naştere în anul 1997, la Târgu Neamţ, sub conducerea profesorilor Eugenia şi George Tiugea, în cadrul Fundației Culturale „Ion Creangă”. Formaţia are în componenţă profesori, studenti, elevi, medici, ingineri, preoţi, funcţionari.
Repertoriul corului cuprinde creaţii ale compozitorilor români, laice şi religioase, dar şi lucrări din literatura muzicală universală din perioada Renaşterii, Preclasicismului, Romantismului.
Corala „Bazil Anastasescu” este prezentă în viaţa muzicală a oraşului de pe malurile Ozanei, la manifestări cu caracter tradiţional „Zilele Oraşului”, „Zilele Cetaţii Neamţului”- transformate în festival medieval, „Zilele Francofoniei”, „Zilele „Ion Creangă”, „Eminesciana”, dar şi la alte manifestări la care sunt invitaţi.
Concertele Coralei, prezentate atât în ţară (Piatra-Neamţ, Paşcani, Iaşi), cât şi în străinătate (Saint Just-Saint Rambert, Ambierle – Franţa, Jyvaskyla şi Kuopio – Finlanda, precum şi Copenhaga şi Henne Strand – Danemarca), au facut cunoscut si respectat orasul Târgu Neamţ în lume.
Un moment de excepţie l-a constituit Concertul desfăşurat în cadrul Vacanţelor Muzicale, 2003, împreună cu Corala „Cantores Amicitiae” a Universităţii de Muzică „George Enescu” Iaşi şi în ediţia din anul 2012, la Piatra-Neamţ.
În noiembrie 2015, corala a aniversat 18 ani de existență, moment marcat prin concertul „Armonii de toamnă”. În iulie 2016, corala a prezentat, în parteneriat cu Corul orașului Saint Just- Saint Rambert, un concert de succes în această localitate din Franța.
(Centrul pentru Cutură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ)