marți, iulie 16, 2024
AcasăActualitateO sărbătoare a școlii românești: Colegiul Național „Petru Rareș”, la 150 de...

O sărbătoare a școlii românești: Colegiul Național „Petru Rareș”, la 150 de ani

*„În pofida multor schimbări, un singur lucru rămâne clar: noi suntem „Petru Rareș”. De 150 de ani!” – prof. Grigoruță Oniciuc, directorul colegiului.

Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț (directori: prof. Grigoruță Oniciuc și Claudia Jora), prestigioasă instituție școlară, împlinește 150 de ani. Astfel, timp de o săptămână, elevii colegiului pietrean, împreună cu profesorii, sărbătoresc tradiția și excelența.

Deschiderea manifestărilor a avut loc, în această dimineață, în prezența unor oaspeți de seamă, invitați, colaboratori, reprezentanți ai autorităților locale și ai Alianței Colegiilor Centenare, ai mediului de afaceri, social și cultural, profesori și elevi.

A fi directorul Colegiului Național „Petru Rareș”, la împlinirea a 150 de ani, nu poate fi decât o binecuvântare care obligă la respect, pioșenie și implicare. Așadar, înaintașilor noștri omagiu deplin, respect și siguranța spiritului rareșist mereu prezent. Celor ce urmați la 200, 250, 300 de ani să vă bucurați de ceea ce noi am realizat și să nu uitați să vă energizați de la spiritul Rareșului. Poate lucru cel mai important pentru noi este că suntem contemporani cu acest eveniment. În pofida multor schimbări, un singur lucru rămâne clar: noi suntem „Petru Rareș”. De 150 de ani!”, a afirmat prof. Grigoruță Oniciuc, directorul Colegiului Național „Petru Rareș”.

Actualul colegiu a luat ființă ca gimnaziu, cursurile fiind deschise la 27 noiembrie 1869. Primii doi profesori ai gimnaziului, numiți de minister, au fost Calistrat Hogaș și Ion Negre.

Este o sărbătoare atât a învățământului nemțean, cât și a învățământului românesc. Sunt 150 de ani de istorie, de tradiție și de valoare, principii care au construit o educație de calitate în buna tradiție a școlii nemțene. Ați format personalități complexe reușind să confirmați an de an deviza școlii: „excelență prin asumarea tradiției”, a spus și prof. Elena Laiu, inspectorul școlar general al ISJ Neamț.

Alianța Colegiilor Centenare a fost reprezentată de președintele George Cazacu, fost director al C.N. „Sfântul Sava” din București. El a venit însoțit de directorii: Daly Marciuc (C.N. „Mihai Eminescu”, Satu Mare), fostă rareșistă, Liviu Cotfasă (C.N. „Elena Cuza”, Craiova),  Liliana Grigoriu (C.N. „Unirea”, Focșani) și Dorin Frâncu (C.N. „Doctor Ioan Meșotă”, Brașov).

Școala dumneavoastră este fondatoare a Alianței Colegiilor Centenare. Școlile acestea sunt legate de valori comune, de o performanță îndelungată în educație. O școală adevărată nu este una care se limitează la a fi doar instituție de învățământ, ci este o școală care are în vedere atât dimensiunea culturală, cât și dimensiunea socială. Sunt convins că școala dumneavoastră se încadrează în această definiție, motiv pentru care le aduc mulțumiri și le transmit felicitări tuturor celor care au contribuit la performanțele Colegiului Național „Petru Rareș”, a menționat Gheorghe Cazacu.

Așadar, putem spune deja, pe drept cuvânt, că, în acest sfârșit de noiembrie, trăim o adevărată sărbătoare a școlii, bogată în cuprins și participare.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments