sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăActualitate„Art Next Expo”, o experiență de neuitat

„Art Next Expo”, o experiență de neuitat

În Hong Kong, în perioada 1-4 noiembrie 2019, a avut loc Art Next Expo, una dintre cele mai importante expoziţii internaţionale de arte vizuale pentru tineri artişti plastici. Evenimentul a reunit peste 100 de participanți din numeroase ţări. Ei s-au bucurat de prezenţa unui public avizat şi extrem de numeros, alcătuit din curatori, colecţionari de artă, ataşaţi culturali, membri ai ministerelor culturii şi educaţiei din Hong Kong, elevi şi studenţi, localnici şi turişti. Expoziția a constituit o platformă foarte importantă de prezentare şi promovare a ţărilor participante, prin intermediul lucrărilor de artă de înaltă ţinută şi implicit prin artiştii participanți.

Art Next Expo a fost fondată în 2015, fiind singura expoziţie bienală şi târg internațional de artă pentru tinerii artişti emergenţi din întreaga lume. Evenimentul pune faţă în faţă cei mai valoroşi tineri artişti ai momentului de pe tot mapamondul, curatori şi colecţionari de arta. În 2017, evenimentul organizat de guvernul din Hong Kong, a strâns laolaltă 100 de tineri artişti selectați din 19 țări. Ediţia acesta a fost organizată de guvernul din Hong Kong, în parteneriat cu Academii de artă, galerii şi consulatele ţărilor participante, precum şi cu muzee de prestigiu din întreaga lume.

România a fost selectată să participe cu lucrările a trei  elevi: Miruna Morţe şi Laurenţiu Păr din Piatra-Neamţ și Maria Dima din Bucureşti.

Cei doi elevi pietreni au fost invitaţi să participe şi în mod direct, alături de profesoara coordonatoare Cristina Petrariu, la deschiderea oficială a expoziţiei şi la celelalte manifestări din agenda evenimentului.

Miruna Ioana Morţe şi Laurențiu Păr lucrează sub coordonarea profesoarei Cristina Petrariu de peste un deceniu, participând la cursurile Cercului de Pictură II din cadrul Palatului Copiilor, dar şi la Atelierul de Arte din Cadrul Asociaţiei Culturale „Arte. Ro”, unde sunt membri senior student, voluntari în foarte multe proiecte internaţionale (expoziţii, workshopuri, festivaluri, s.a.). În urma participării lor la numeroasele concursuri de prestigiu destinate elevilor pasionaţi de pictură şi desen, cei doi talentaţi elevi au obţinut foarte multe premii, meritele lor fiind răsplătite de jurii de specialişti din Japonia, Hong Kong, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Macedonia, Portugalia, Statele Unite, Israel, Turcia, şi multe altele.

Curatorul din Hong Kong care s-a ocupat de pavilionul European, reputatul profesor, arhitect şi artist vizual Henry Lau, împreună cu doamna profesor Iris Lee, au selectat 13 elevi care au aplicat dosare cu  portofolii deosebite si cv-uri impresionante pentru participarea la acest eveniment. Au contat foarte mult în procesul de jurizare şi selecție, premiile internaţionale şi participarile celor selecţionați la Festivaluri dedicate artei tinere.

Urmărind activitatea didactică internaţională şi premiile pe care le-au obţinut în decursul timpului şi evaluând portofoliile elevilor aplicanti, juriul Art Next Expo a decis ca România să fie reprezentată la acest excepţional eveniment de catre elevii mai sus mentionati. Au mai participat elevi din Serbia, Turcia, Israel, Macedonia, Rusia.

Cei doi elevi pietreni, împreună cu profesoara Cristina Petrariu, au vizitat numeroasele pavilioane ale expoziţiei desfăsurate pe cele doua niveluri ale PMQ, interacţionând cu artiştii participanţi, au planificat colaborări şi schimburi de experienţă, dar au avut prilejul şi să exploreze turistic Hong Kong-ul, bucurându-se de atmosfera unică a portului Virginia Harbour, a punctului de observaţie Victoria Peak, a străzilor aglomerate din Mong Kok şi Kowloon, simţindu-se copleşiți de pădurea de zgârie nori din zona Central unde au şi locuit timp de 6 zile, de aglomerările urbane de pe insulă dar şi de atmosfera patriarhală din Sai Kung, cu portul său, străduţele înguste cu case tradiţionale şi numeroasele restaurante specifice.

Le mulţumesc organizatorilor şi juriului pentru decizia de a-i alege pe tânăra artistă bucureşteancă și pe cei doi elevi ai mei să reprezinte arta tânără din România la o manifestare atât de prestigioasă. Pentru mine, acest fapt constituie cel mai bun feedback posibil deocamdată şi cea mai bună confirmare a muncii mele didactice şi artistice.

Îi felicit pe Miruna şi pe Laurenţiu pentru performanţa lor şi le doresc răbdare, consecvenţă şi să aibă încredere în ei că pot ajunge la un nivel la care pot schimba lucruri care contează. Lucrez cu cei doi copii de când aveau 6 ani. Am pus bazele formării lor artistico-plastice şi i-am ajutat să se dezvolte etapă cu etapă. La tot efortul meu a contribuit foarte mult volumul lor uriaş de muncă şi capacitatea lor de înţelegere, precum şi orele de documentare  individuală. Au demonstrat inteligenţă, creativitate, consecvenţă şi seriozitate şi mi-a fost lesne să înţeleg repede că arta e marele lor drum în viaţă. Din fericire, au avut suportul moral al părinţilor în acest sens, astfel încât, la momentul potrivit, i-am pregătit pentru admiterea la Liceul de Artă, unde au intrat cu nota maximă. Acum sunt colegi în clasa a X-a la „Victor Brauner”, la secţia de artă decorativă şi design. Rezultatele lor mă bucură şi îmi confirmă ceea ce am intuit despre ei încă din primul moment: că sunt doi tineri construiţi pentru performanţă.

L-am auzit recent pe îndrăgitul critic de artă Pavel Şuşară, într-un interviu al Danielei Zeca- Buzura, afirmând despre artă că „nu consolează, ci formează”. Mi-a plăcut zicerea domniei sale şi cred cu tărie ca arta multor artiști astăzi, departe de a fi pur decorativă, este deopotrivă bucurie pentru ochi, dar şi concept, este formativă, este uneori militantă de-a dreptul. Sunt convinsă că mulţi dintre tinerii artişti contemporani vor schimba, prin arta lor, tipare, mentalităţi, structuri sociale. Printre ei poate şi copii aparent obisnuiţi, din Piatra-Neamţ sau de prin alte locuri, pe care îi vedem dimineţile cărându-şi mapele grele cu lucrări, pânzele şi culorile în goana lor spre o nouă zi petrecută în atelierul de pictură”, a declarat prof. Cristina  Petrariu, presedintele Asociației Culturale „Arte.Ro”.

(Dor de Neamț)

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments