Piatra-Neamț de acum și de altădată (XXXIII): Baza Sportivă Relonul

În anii ’80, pe strada Cuejdi din Piatra-Neamț, în apropierea pieței agroalimentare, s-a dat în folosință Baza Sportivă Relonul, în suprafață de 800 de mp. Pentru început, aceasta a fost prevăzută doar cu cele două terenuri de handbal și volei și o popicărie, obiective ridicate prin munca patriotică.

Scopul primordial a fost construirea unui complex sportiv propriu „care să corespundă celor mai exigente cerințe, atât pentru sportul de performanță, cât şi pentru cel de masă”.

„Secția de handbal, bine pusă la punct, are întâlniri cu jucătorii lunea, la ora 14. Vă invităm să asistați, nu avem secrete. Sunt ascultate şi rezolvate doleanțele jucătorilor, se discută critic şi autocritic şi rezultatele nu întârzie să apară”. (Cezar Luca, „Handbal la Săvineşti”)

Bazinul de înot a fost inaugurat în mai 1983. Pe atunci era unica piscină acoperită din județ. Având cinci culoare a 33,33 x 12,5 m, cu o adâncime de 2 m (minimă) și 2,30 m (maximă), bazinul era dotat cu vestiare pentru femei și bărbați, dușuri, garderobă și bufet.

Acest bazin este creaţia unui colectiv, este mândria lui, realizat prin forţe proprii, prin muncă patriotică. Este o bijuterie a genului, dotat cu tot ce civilizaţia urbană poate să doteze, un exemplu de ordine şi curăţenie, fiindcă, muncitorii chimişti şi-au ales, din rândurile lor, acum, oameni care-l deservesc, dintre cei care au muncit mai mult la construirea lui. Aşa a ajuns maistrul chimist Constantin Florea, fost „diriginte al acestui şantier“, responsabilul piscinei Relonul”. (Alexandru Iacob, Ceahlăul, 21 mai 1983)

Coordonați de profesorii Cricopol, Turtureanu și Sandu, copiii din oraș învățau să înoate participând la câte 10 ședințe cu durata de o oră și jumătate. Pentru publicul larg, intrarea era 12 lei (două ore) și 100 de lei, abonamentul a 10 ședințe.

 „Nu sunt primiţi cei cu ţinută indecentă sau în stare de ebrietate. Temperatura apei e de 26-27 grade şi apa e în continuă filtrare, tratare şi recirculare, care-i asigură condiţia igienică. În fiecare zi de marţi se realizează schimbarea apei şi dezinfecţia întregului ansamblu”, spunea Constantin Florea.

Orașul Piatra-Neamț a beneficiat și de un bazin cu dimensiuni olimpice, cu 3 ani înainte de revoluție. Amenajată în vecinătatea hotelului Central, piscina a fost inaugurată în luna iulie 1986. După 1989, a devenit discotecă, apoi a găzduit standuri comerciale, iar ultima dată a fost sediul unei fabrici de cartoane.

Violeta MOȘU