miercuri, iulie 24, 2024
AcasăActualitateUn cuceritor al spațiului: Mircea Titus Romanescu

Un cuceritor al spațiului: Mircea Titus Romanescu

Pictorul Mircea Titus Romanescu prezintă, la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț, o nouă expoziție („Atelier 2019”), care se impune prin rigoare și calitate. Aceasta este deschisă până vineri, 18 octombrie.

Mircea Titus Romanescu nu bate pasul pe loc, adică şi această expoziţie aduce noutăţi. Nu e o fractură evidentă, tranşantă cu ceea ce a făcut până acum, cu ceea ce au remarcat criticii, adică un fel de neocubism, cum zicea Constantin Prut, sau expresionism abstract, ceea ce nu cred că era adevărat. Ceea ce mi se pare mie că se întâmplă acum în lucrările din această expoziţie este o „înmuiere” a desenului, adică linia curbă începe să câştige mai mult teren decât linia dreaptă, frântă din compoziţiile anterioare şi un fel de încălzire, de melancolizare a cromaticii, pentru că, până la urmă, în arta sa aceste elemente sunt importante: desenul, construcţia şi cromatica. În rest, este acelaşi pictor, artist citadin cu un background intelectual şi un cuceritor al spaţiului”, a spus criticul de artă Emil Nicolae.

Mircea Titus Romanescu a afirmat că fiecare om are un timp interior care se concretizează prin importanţa trăirilor din viaţa lui.

Am vrut să accentuez faptul că această schimbare în tendinţa mea de revenire la o anumită tehnică de lucru în straturi, m-a scos din acea idee modernă şi postmodernă de juxtapunere a culorii, de căutare a saturaţiei, a efectelor fauve ş.a.m.d. Aducem poate de multe ori momente trecute înaintea unor momente viitoare. Sunt lucruri care se leagă în mod firesc cu aceste căutări în a-ți găsi originea, în a-ți găsi sensul pentru care eşti în viaţa”.

Violeta MOȘU

RELATED ARTICLES

Most Popular

Recent Comments